Sunday, September 18, 2011

nak travel lagi!!

Salamu'alaik ya nuha.

Subhanallah wa bihamdihi
Subhanallah hal adzim. :)

iA,kalau ada rezeki nak travel lagi.
jika korang pergi travel@ jaulah @ jalan-jalan ke mana jua,ada beberapa perkara yang perlu dilakukan dan benda yang lebih baik jika dibawa bersama:
berpakain menutup aurat,tawakal dan boleh sambung perjalanan
  1. berpakaian bersih,harum dan menutup aurat- senang kalau nak solat kat mana-mana.
  2. bawa stokin extra (muslimah la) shawl,atau tudung extra- juga untuk solat, kalau tempat solat x disediakan
  3. bawak air kosong,selain menghilangkan haus,boleh digunakan untuk ambil wudhu' atau kalau korang pergi travel dekat negara yang tandas dia tiada air macam singapore.hoho~
  4. ah,and satu lagi kalau memang nak melawat tempat-tempat yang baik-macam makam Imam Shafiee,atau melawat ke masjid2 yang bersejarah,bersiap sediala dengan wudhu' kadang2 tempat macam ni,xde tempat wudhu' untuk wanita.
  5. kompas - jugak untuk solat - kalau xde disediakan tempat solat.
  6. niat,kerana Allah,semoga Allah mudahkan dan selamatkan perjalanan semua.
solat di pantai malpe ,udupi ^^
ni semua gara-gara travel Abdul Latip Talib ke Turki menjejaki Bediuzzaman Said Nursi.banyak tempat2 bersejarah yang diorang melawat kat Turki, iA ada rezeki kita gi sana ye.tapi,rasanya kena utamakan melawat rumah Allah dulu,sebelum melawat tempat2 lain,bukankah rumahNya jauh lebih mulia dari tempat2 lain ? ^^

dan paling penting sekali,sila sambung membaca buku,sekian!

No comments: