Wednesday, December 31, 2008

"mak, takut.."

Salamu’alaik ya nuha.

Mengenang salah satu pementasan yang pernah izzah hadiri.

Anjuran Sekolah Al-Amin Kuala Lumpur(maaf kalau nama salah.izzah xberapa pasti)

Pementasan ni dibuat di UIA Gombak,yang sememangnya sangat dekat dengan SBP Integrasi Gombak.


Cerita yang dipersembahkan adalah satu cerita yang berkisar tentang cerita cinta seorang anak Jeneral (kafir) ,Jason dengan gadis tempatan (rasanya gadis Palestin~muslim)bernama Zahra

Zahra buta ,dan baru sahaja kematian adik perempuannya.satu-satunya keluarga yang tinggal.kemudian diambil bekerja sebagai pembantu rumah oleh Jeneral kafir tersebut.salah satu anak jeneral tu,adalah Jason yang sangat2 meminati music.

Suatu hari Jason terdengar ayat Al-Quran yang dibaca oleh Zahra.dari situla membawa kepada cinta Jason kepada bacaan Al-Quran kemudia cinta kepada Zahra dan akhirnya membawa kepada cinta Islam dan Iman.

Boleh tahan romantikla.

Tapi yang paling izzah ingat,ada sekali serbuan yang dibuat untuk menangkap Zahra dan Jason(Ali) dibuat,untuk mengembalikan Jason kepada agama asalnya –serbuan dibuat dari arah penonton(macam dari belakang lecture hall)..memang terkejutla.dengan senapang ,malah siap berpakaian askar(mungkin jugak baju KRS).siap suluh2 penonton lagi.lagaknya macam yang betul2.tapi kami cool je.yela,kan ni lakonan semata-mata.

Namun,ada seorang budak (dalam umur 3 tahun),meraung dekat mak dia.sambil menjerit

”mak,takut..” sambil memeluk erat mak dia.

Kemudian mak dia,dengan penuh kasih sayang tenangkan dia,sambil memeluk dia erat2.

Ya Allah,waktu tu,hanya Allah yang tahu.betapa tersentuhnya hati ini..




Alangkah menakutkannye serangan sebenar Israel pada kanak2.sedangkan dengan senapang mainan biasa yang bunyinya xla sekuat mana,mampu membuat mereka ketakutan .apatah lagi kalau mereka tercedera pasti lebih mengerikan bagi mereka.(sedangkan kita pun xnak melaluinya)..andai saja ibu atau ummi mereka masih ada,adalah pelukan penuh kasih sayang menenangkan jiwa,andai ummi sudah tiada?andai ummi sudah tiada?tangan mana yang merangkul menenangkan mereka?

Ya Allah!!

Alangkah kerasnya hati ini..sepanjang cerita ,izzah rasa enjoy semata-mata kerana persembahan.rupanya pementasan diluar pentas yang lebih menyentuh hati.tangisan budak tu yang berjaya mengetuk pintu hati.wahai izzah,dimana anda?

Khayal dalam dunia penuh kesejahteraan?

Dalam kedhaifan diri ini,hanya doa yang mampu dikirimkan.

Ya Allah,

Sesungguhnya kami meletakkan-Mu di batang-batang leher musuh-musuh kami,

Dan kami berlindung dengan-Mu daripada kejahatan-kejahatan mereka,

Ya Allah,

Leburkanlah kumpulan-kumpulan mereka,

Pecah-belahkanlah dan kacau-bilaukanlah persatuan mereka,

Goncangkan pendirian mereka,

Dan hantarkanlah anjing-anjing Kamu kepada mereka

Wahai Tuhan Yang Gagah Perkasa,

Wahai Tuhan Yang Maha Menghukum,

Wahai Tuhan Yang bersifat Murka,

Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah,

Wahai Tuhan yang menurunkan kitab,

Wahai Tuhan yang mengarakkan awan,

Wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera al-ahzab,

Kalahkan mereka,

Kalahkan mereka,

Kalahkan mereka,

Dan menangkan kami ke atas mereka.

Amien…!


Wahai sahabat,semoga engkau dikurnia salah satu antara 2 kejayaan,sama ada syahid dijalanNya atau kemenangan menentang kuffar!

Allahu Akbar!

Monday, December 29, 2008

B.E.R.K.O.N.G.S.I.(kongsi gelap ke ape nih?)

Salamu’alaik ya nuha.

Berkongsi.

Waktu kecik2 dulu,ada satu benda yang mak ajar,kalau xboleh berkongsi,jangan berkawan.

Bila dah ‘besar’ ni,baru betul-betul faham,apa yang mak maksudkan dulu.waktu tu ,dia cakap mengenai gula-gula.kalau xboleh share,jangan pergi main kat luar.kalau tak boleh berkongsi ,jangan berkawan.jadi,sebab nak gi main kat luar jugak,terpaksala share gula-gula tu..=)

Lepas dah menjadi kawan selama sepanjang usia ni,dan melalui proses ‘berkawan’ hampir 21 tahun,banyak kenangan yang dilalui sepanjang berkawan.ada yang baik,ada yang ‘kurang’ baik.hee..itula asam garam kehidupan ni.

Sepanjang berkawan,yang kita lakukan hanyalah satu perkara iaitu berkongsi.xpercaya?

Cuba renung balik,macam2 yang kita share dengan kawan2.suka sedih, tenang, marah, makanan, duit, doa, kepenatan, kesakitan, gelak ketawa,kerisauan,dan bla..bla..bla..

Semuanya boleh dikategorikan bawah satu perbuatan~~BERKONGSI

Dalam banyak perkara ,ada yang baik dan ada yang buruk .

Dalam persahabatan kita,apakah yang kita kongsikan?

Gula-gula atau karies gigi?

Cita-cita atau angan-angan?

Suka duka atau suka sahaja?

Pahala atau dosa?

Cercaan atau dorongan?

Sekadar renungan.

Izzah,apa yang awak kongsikan kat sini?

Anda,apa yang anda kongsikan di sini?

apa-apa pun perkongsian disini,moga setiap yang dikongsikan menjadi satu jalan menujuNya.=)

sebab tu orang cakap "sharing is caring"

Sunday, December 28, 2008

doa akhir dan awal tahun~

salamu'alaik ya nuha.

selamat meyambut tahun baru Hijrah~~


DOA AKHIR TAHUN.





bermaksud
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.







DOA AWAL TAHUN






Bermaksud
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.




semoga tahun yang mendatang membawa lebih banyak limpahan rahmat dan kasih sayangNya.insya'ALlah.=)

p/s:buat peringatan doa ini bukanlah datang dari Rasulullah s.a.w.doa ini adalah salah satu doa yang boleh dibaca pada akhir dan awal tahun.begitu juga dengan doa2 lain.tiada satu kelebihan doa ini di atas doa2 yang lain.


Wallahu'alam.

Friday, December 26, 2008

sisterhood~serangkai ukhwah,mengukir kenangan.=)

salamu'alaik ya nuha.

sepanjang 24.12-25.12,satu program bersama adik2 telah berjaya dijalankan.Alhamdulillah,Allah mudahkan urusan kami.plan yang dibuat disaat-saat terakhir berjaya dilaksanakan..walaupun mungkin ada kekurangan disana sini,tapi tetap ALhamdulillah!

SISTERHOOD~

24 Disember

Sebelum maghrib – berkumpul di rumah kak

6.00pm – Dinner
6.30pm – Solat Maghrib berjemaah
6.45pm – Tazkirah ba’da Maghrib
7.30pm – Solat Isha’ berjemaah
7.50pm – ice breaking & lagu Tema




9.15pm – sesi bersama fasilitator


bersama kakak fasi..


9.45pm – Game1+Cermin Diri
11.00pm – Tidur

25 Disember

4.30am – Qiam dan persediaan
4.45am – Qiamullail (bersendirian @ berjemaah)
5.30am – Solat Subuh berjemaah + Mathurat
6.15am – Bertolak ke End Point
6.30am – Senaman ringan/aerobic+lagu tema
Game2





apela kakak ni bebel.bla..bla..bla..


Sarapan


muka2 bahagia.xsabar nak sarapan.terima kasih 'chef2' yang menyediakan sarapan.sodap..

Bersatu teguh bercerai roboh


ukhwah ini untuk ummah.insya'Allah.=)

8.00am – Kembali ke rumah + Urus diri

9.30am – berkumpul + lagu tema
9.45am – LDK + Hasil LDK




sesi LDK

11.15am – Fasilitator2 menggulung
12.00pm – Lunch


makan~~

12.30pm – Solat Zohor berjemaah dan bersurai



pelukan ukhwah.moga kita dikumpulkan bersama di jannah nanti.ameen.


terima kasih khas buat:
project manager:naufa
kakak2 fasi:azaty,ana,ziilal aka kak 'dayang',huda,faresha
camerawoman:kak ja
cikgu aerobik:te'ah
pembekal air:naufal
dan semua yang menjayakan prgram ni.thanx fatin.=)

moga Allah pandang usaha yang kecil ini sebagai satu lagi usaha amar makruf nahi munkar.
insya'Allah..

p/s:insya'Allah,nanti kita upload gambar lagi~~nak kena ke kelas..=)
i am going to Allah.=D

dipimpin dan memimpin

Salamu’alaik ya nuha.


Bayangkan,korang berjalan dengan menutup mata dan dipimpin dari hadapan.macam main ‘jejak si buta’(jalan sambil tutup mata.)~~bayangkan jela..kan, dah biasa buat.=)


Satu tangan dipimpin dihadapan,satu tangan lagi nak buat apa?


kuatkan pautan di hadapan?atau mengambil risiko dengan menghulurkan sebelah tangan lagi kebelakang pada yang lain?

Yang mana yang akan kita pilih?

Pilih untuk selesa berpaut dengan dua tangan?kalau ya,tahniah,kita akan tetap selesa dan insya’Allah selamat sampai dengan jayanya.lagipun,kalau dua2 tangan berpaut pada orang yang memimpin,bukankah lebih kukuh?tambahan pula,kalau membantu orang lain,hanya menambah beban,dan menyusahkan je!belum tentu mereka akan ikut dengan baik..huhu..buat apa menyusahkan diri sendiri?


Pilih untuk berpaut dengan satu tangan ,dan menghulurkan satu tangan lagi kepada yang lain?kalau ya,moga Allah rahmati kita dengan limpahan kasih sayangNya.kerana berani mengambil risiko dan menyusahkan diri sendiri demi mereka yang lain.satu tanda bahawa kita beriman.=)

Sabda Rasulullah:

Seseorang kamu tidak benar-benar beriman sehingga dia mengasihi saudaranya seperti dia mengasihi dirinya sendiri.

Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.




kesian.terkapai tanpa pimpinan.dahla ramai tanggungan kat belakang tu.sudikanlah memimpin mereka..

Kepada mereka yang memilih untuk berpaut dengan dua tangan,meh kita belajar hulurkanlah tangan.pimpinlah sahabat2 lain yang masih tercari-cari,nak berpaut pada siapa.risau2 diorang cederakan diri sendiri (terjatuh) tanpa sedar.kesian..mungkin pautan kita pada yang hadapan belum benar-benar mantap,tapi insya’Allah,Allah mudahkan kita memantapkan pautan kita dihadapan.kepada siapa lagi kita mengharap selain padaNya,kan?


Pada yang berani menghulurkan tangan kebelakang untuk mereka yang lain,teruskanlan pautan pada keduanya(depan dan belakang).jangan biarkan pautan dibelakang lagi kuat dari pautan dihadapan,sebab kita nak membawa yang dibelakang kehadapan dan bukan dari yang dihadapan kebelakang.walaupun tendency untuk cedera dan terlepas pegangan dengan orang hadapan bertambah,kasih sayang Allah juga bertambah.berusaha!


Jadi,sekarang apa fungsi tangan kita dalam permainan ni?

Satu tangan akan dipimpin dari hadapan(seronok,rasa selamat je..),dan satu tangan lagi akan memimpin mereka yang dibelakang..


Sekarang,kita bawa mainan ni,kepada kehidupan sebenar.apakah peranan kita?


Masih nak dipimpin sahaja?atau sudah sudi memimpin? =)

Wednesday, December 24, 2008

naik bas?naik auto?

Salamu’alaik ya nuha.


Hurm..nak naik bas atau naik auto?


Kalau naik bas,murah je,dalam 3 rupees (kalau dalam ringgit~20 sen).sekejap je,dah sampai rumah.xsampai lima minit pun.dan lagi best,xla terasa sangat makan asap kenderaan lain..


Kalau naik auto,xla mahal sangat.masih lagi affordable.dalam 15 rupees (~rm 1).


Tapi,selalunya ,kalau balik lunch,naik bas paling mudah kerana:

1) xyah jalan jauh2 nak ambik auto (stesyen bas lagi dekat..)

2) lagi jimat,kalau naik bas (xbaik membazir..)

3) rasa macam zaman sekolah.(sekolah rendah je,naik bas sekolah pun)~~rasa macam
muda je..huhu


Petang2 ,kalau ada hal,akan balik rumah lambat sikit..dalam pukul 5,kalau nak naik bas,kenala berebut-rebut dengan orang tempatan (tempe) ,tapi xpayahla..


Malas,nak berebut-rebut dengan diorang,naik jela auto.lagipun kalau naik auto:





1) kita xla menambah kesesakan dalam bas tu (diorang naik bas,mungkin sebab dah xde pilihan lain)

2) memberi rezeki kepada pemandu auto (mereka berusaha mencari rezeki,apa salahnya kita tolong sikit.)

3) bolehla singgah kedai sebelum sampai rumah~beli tembikai ke,pergi pejabat pos ke..=)


See people ,either way,kita boleh kumpul pahala.kalau naik bas,kita berjimat~dapat pahala kerana berusaha menggunakan duit dengan sebaiknya.kalau naik auto,dapat pahala jugak sebab dengan niat nak tolong pemandu auto.mudahkan?


Tersenyumla sambil spend duit anda,sebab setiap yang kita spend ditukar ganti dengan pahala.insya’Allah.


Macam2 manapun,insya’Allah lepas ni,kami kembali naik motor yang dah lama tersadai kat depan rumah tu.moga xmeragam lagi si ‘gedik’ tu.=)

Monday, December 22, 2008

assalamu'alaikum.=)

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Assalamualaikum ya akhi ya ukhti..assalamualaikum..


macam tula mulanya lagu ni..


banyak yang lagu ni sampaikan.dengan nada yang ceria,lirik yang mudah.


1)zikir tenangkan jiwa

2)sedekah lapangkan harta

3)jangan putus asa,ampunan Allah sentiasa terbuka.


moga Allah kurniakan ketenangan jiwa.moga kita berlapang dada walau dalam kesedihan dan kesusahan.ingat,syukur.=)


baek!(mudahnya nak faham teori,moga praktikal dimudahkanNya.hehehe)


enjoy the song.=D

Sunday, December 21, 2008

aku milikNya.

Salamu’alaik ya habibi.


Salam sayang dari kejauhan.janganlah dirisaukan diri ini ,kerana diri ini,jiwa ini,perasaan ini dan segalanya adalah milikNya.masakan Dia mahu membiarkan diri ini terluka dan tercedera..manakan mampu seorang kekasih membiarkan kekasihnya sengsara..sedangkan mak menangis melihat anaknya terluka,apatah lagi Dia.yang mengetahui setiap langkah ini,yang merasai setiap rasa hati,yang tidak pernah lupa akan diri ini walau sesaat Cuma.tak percaya?


Tiada dalam sejarah hidup ini,terputus nafas walau 1 minit.ini adalah satu kenyataan benar,kerana diri ini masih disini,menulis mengabar berita buatmu ,teman yang jauh.


Buatmu,janganlah engkau risaukan hari esokmu,Dia juga kekasihmu.selagi engkau menjagaNya,Dia akan menjagamu.selagi engkau cinta padaNya,Dia malah lebih lagi mencintaiMu.


Janganlah engkau risau andai badanmu dilukai,kerana Dia tahu perjuanganmu adalah untukNya.janganlah engkau risaukan hatimu sengsara.kerana kalau hatimu tidak terluka bagaimana bisa kamu merasa manisnya alunan ayat-ayatNya,dimana akan engkau alirkan dan sapukan semarak perjuangan Rasullullah s.a.w..bersama kesusahan ada kemudahan..ingat lagi?


Jangan dipayahkan fikiranmu.jangan engkau sesakkan dadamu dengan merisaukan aku.aku dalam jagaan yang terbaik.doakan,agar aku kekal dalam kasih dan sayangNya..moga mudah jalanku menujuNya.moga jalan yangku pilih adalah jalan terpantas kepadaNya.





Aku yakin,aku milikNya.dan Dia tidak menciptakan aku dengan sia-sia.


Andai engkau rasa hebat,cabarlah kuasaNya.aku milikNya,lukakanlah aku,kasarilah aku,persendakanlah aku.jangan engkau lupa aku milikNya!


Aku bahagia walaupun aku luka,kerana sengsaraku,resahku segalanya milikNya.moga Dia mudahkan jalanku menujuNya.

Saturday, December 20, 2008

bahasa yang sama ,kita faham berbeza.

Salamu’alaik ya nuha.


Hurm..sejak cuti hari sabtu ni,rasa macam bahagia sangat ..huhu..(jangan membazir masa ye..baek!! ~ insya’Allah..)


2 malam yang lepas,kami tengok satu cerita jepun yang tajuknya “myuu will give her leg to papa”


Secara generalnya,ayah Myuu (Hayato),ada satu penyakit yang menyebabkan dia hilang kawalan pada sebahagian badan dia , especially distal part.


Dalam banyak2 scene ,ada satu scene yang menarik perhatian.ada sekali tu,Hayato punya wheel chair tersangkut dan tak boleh bergerak.apabila mak Myuu (Aya) datang nak tolong,Hayato dahla tak berterima kasih malah memarahi Aya..


Satu scene yang hampir sama dalam cerita “one litre of tears” ,cerita mengenai seorang budak perempuan Aya,mengalami satu penyakit (cerebellar ataxia) yang symptomnya hampir sama dengan Hayato,tetapi setiap kali orang lain datang membantu,dia meminta maaf kerana menyusahkan dan berterima kasih..


Berbezakan reaksi mereka berdua..hurm..rasa-rasanya kenapa?


Setakat dengan ilmu sedikit yang Allah pinjmkan ini,dapatla izzah simpulkan bahawa reaksi mereka berbeza kerana mereka berbeza jantina.


Bagi Hayato,seorang lelaki,apabila orang keep on tolong dia (perempuan akan menolong untuk menyatakan bahawa dia care) ,sebagai seorang lelaki,Hayato interpret pertolongan itu sebagai satu tanda kasihan dan bukannya care.bagi Hayato,dengan menerima pertolongan dia rasa macam orang pandang dia sebagai seseorang yang tidak berkemampuan melakukan sesuatu atau ‘cacat’ sebab tu,orang kasihan pada dia.maka,lagi banyak dia menerima pertolongan especially dalam hal2 yang mudah,lagi dia rasa dia tak berguna.malah,dia akan rasa lebih gembira bila orang yang ada disekeliling dia (Aya) percaya bahawa dia mampu selesaikan masalah dia sendiri (dengan tidak membantu dia).ingat tak sebelum ni,lelaki mencapai kejayaan kecil untuk membina keyakinan menyelesaikan masalah2 besar.



pemahaman yang berbeza,bagai langit dan bumi,moga kita faham bahawa kita berrbeza.

Manakala bagi Aya (one litre of tears) ,dia menerima pertolongan dengan senang hati sebab bagi perempuan (secara general) menerima pertolongan adalah tanda bahawa orang care pasal dia,sayang pada dia.Aya rasa gembira menerima pertolongan walaupun dia ada rasa bersalah kerana meyusahkan ,tapi dia akan lebih sedih apabila tidak menerima pertolongan..perempuan yang mengalami masalah akan rasa lebih bersemangat apabila menerima pertolongan kerana dia tahu,dia tak bersendirian .lagipun perempuan memang suka berkongsi dan menyelesaikan masalah bersama-sama.walaupun sekecil-kecil pertolongan,perempuan memandang itu sebagai sesuatu sumbangan yang besar.perempuan juga tidak memerlukan kepada kejayaan-kejayaan kecil untuk membantu dia mencapai kejayaan besar,selagi ada teman yang sama-sama berjuang bersama,dia bahagia.


Menggunakan bahasa yang sama (menghulurkan pertolongan) tapi pemahaman kita (lelaki dan perempuan) sangat berbeza.malah bertentangan.pelikkan..


Oleh itu,adalah sesuatu yang penting untuk kita memahami dan mengetahui perbezaan ini.


Lagipun komunikasi adalah satu perkara penting untuk menjana satu ummah yang lebih bersatu padu dan bekerjasama..apabila kurang sakit hati dan benci antara kita kerana kejahilan kita mengenai komunikasi,moga2 Allah mudahkan jalan kita menujuNya.

Thursday, December 18, 2008

any CPR is better than no CPR.

Salamu’alaik ya nuha..


Tadi ada clinical skill (learn and practice clinical skill-i.v infusion,i.m injection,etc.)


Kali ni,kami belajar buat CPR (cardio-pulmonary resuscitation) sekali lagi..sebenarnya cikgu pun xdela mengajar sangat,Cuma recall yang dah pernah belajar sebelum ni..=)


Cuma yang bezanya kali ni,ratio CPR telah berubah dari 15:2 kepada 30:2..
Bukan tu sebenarnya nak bincang kat sini..tapi kata-kata cikgu yang nak apply kat sini..


Any CPR is better than no CPR..maksudnya,walaupun anda gelabah sewaktu nak buat CPR tu,selagi kita buat CPR itu lebih baik dari kita tak buat apa-apa..especially dalam kes2 sebenar yang memang melibatkan nyawa manusia lain..


Kalau kita aplikasikan dalam hidup ni,especially dalam jalan dakwah ini,selagi anda melakukan dakwah itu lebih baik dari tidak melakukan apa-apa..tidak kisahlah besar atau kecil tindakan yang kita buat..yang penting buat..walaupun hanya dengan senyuman.=)



senyum juga satu sunnah + menggembirakan orang lain = akhlak yang baik


Dengan cara ini,tiada siapa yang tidak mampu melakukan dakwah ,bukan kah macam tu? siapa yang tak mampu tersenyum?


Lakukanlah kebaikan yang kiter mampu..lagipun istiqamah itu lebih bak dari 1000 karamah.=)


Selamat berusaha !


I am going to Allah (sambung mencari kebaikan..)


steadfast people..may Allah rewards us with His jannah..ameen.

Tuesday, December 16, 2008

hidup saya susah!!

Salamu’alaik ya nuha..

Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.

First block dah berlalu.masa untuk second block pula.masa untuk berusaha lebih kuat.nama-nama dadah yang perlu diketahui dan dihafal,ada dalam lebih kurang 2000..ngangala..banyak sungguh..


Tapi ,ingat niat utama kita..ayat ke-32 surah Al-Maidah..moga-moga Allah mudahkan jalan kita menujuNya..=)


Memerhati manusia lain,itu adalah satu hobi yang memang xberjaya nak dipisahkan dari diri ini..tapi,sejak akhir-akhir ini,pandangan2 tu,pulang dengan kekosngan ..tiada pengajaran atau rasa yang menyentuh hati..mungkin kerana terlalu lama memerhati..langkah-langkah yang mereka atur hampir sama semuanya..perangai,jerit pekik dah menjadi lumrah biasa yang dah tidak menarik perhatian lagi..


Tapi,masih ada satu pemandangan yang masih mampu menyentuh rasa..kanak-kanak dipaksa bekerja..itu adalah satu pemandangan yang memang sadis dan menyedihkan..kanak-kanak dalam belasan tahun dalam baya umur A’lim dan Alif dipaksa kerja mengangkat batu ke hulu hilir..bukan setakat batu ,malah ada yang bekerja mengangkat guni-guni tepung (agaknyela)..memang payah hidup mereka..semua itu,hanya mampu untukk menahan lapar sampai esok pagi sahaja..esok,kerja yang sama menanti,demi sesuap nasi..andai saja perut tidak minta diisi atau tiada deria rasa sakit sebab menanggung kelaparan kemungkinan besar ramai yang mati kebuluran tanpa sedar..Alhamdulillah..terima kasih ya Allah,kerana menyediakan ‘rasa lapar’ buat kami.’alarm’ yang membahagiakan buat kami yang mampu,tetapi buat kanak-kanak itu ..


Nah,sekarang bezakan hidup kita dengan mereka..siapa yang lagi susah??perjalanan menjadi seorang doctor atau perjalanan hidup seorang kanak-kanak yang bermandi peluh dan memerah keringat demi sesuap nasi??


andai saja ada lebih lagi rasa syukur pada yang Esa,jalan yang kita ‘pandang’ payah ini,hanyalah sekelumit Cuma kesusahan yang ditanggung oleh orang lain..bersyukur, izzah..



bersyukurlah.jangan jadi manusia berhati batu.


oleh itu,kalau ada yang lebih2 rezeki hulurkanlah buat yang lain jugak..lebih-lebih lagi kalau memang banyak rezeki yang Allah kurniakan..kerana dalam banyak-banyak duit kita tu,ada terselit rezeki untuk mereka yang lain..=)


Dari Anas r.a.,Rasulullah saw bersabda ," Berikanlah kemudahan dan janganlah mempersukarkan.Berilah kegembiraan dan janganlah menyebabkan orang lari" (Muttafaq'Alaih)


moga dengan jalan kita memudahkan jalan orang lain,Allah akan memudahkan jalan buat kita menujuNya..best x?


Allahumma ja’alni SYAKURO
Allahumma ja’alni soburo
Allahumma ja’alni fi ai’ni soghiro wa ja’alni fi a’yuninnas kobiro..


Ya Allah,jadikanlah aku hambaMu yang bersyukur,
Ya Allah jadikanlah aku hambaMu yang sabar
Ya Allah jadikanlah aku pada pandanganku kecil dan jadikanlah aku pada pandangan manusia lain besar(hebat)..


malulah kita,kalau selepas kita memahami erti syukur tetapi masih mengatakan "hidup saya susah!"

Friday, December 12, 2008

kenapa jalan ini yang engkau pilih??

salamu'alaik ya nuha.

kenapa saya pilih jalan ini??

Kenapa saya susah-susah belajar nak jadi doctor??





Banyak melambak perkara yang perlu dipelajari ,dihafal ,difahami..xkira lagi yang perlu dipraktis..

Segalanya sentiasa perlu tepat,cepat dan paling penting kesilapan adalah tidak dibenarkan..

Kenapa???

Apa salah saya?

Semuanya demi dan kerana ayat ini:


..barangsiapa memelihara kehidupan seorang manusia,maka seakan-akan dia telah memelihara kehidupan semua manusia…



Al-Maidah:32

Ya Allah,mudahkanlah urusan kami dunia dan akhirat..ya Allah kuatkanlah kami..ya Allah bimbinglah langkah-langkah kami..

Berusaha!

mencari damai..^_^

Salamu’alaik ya nuha.

Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.

Banyak masa yang dah berlalu..

Mengenang satu ceramah..cara mencari damai hati.

Bukankah fitrah manusia itu adalah mencari damai? (Nampak korang senyum..)


Dalam Surah Nuh ayat 10,11,12..maksudnya:

Maka aku berkata (kepada mereka) , “Mohonlah ampunan kepada Tuhanmu ,sungguh DIa Maha Pengampun.niscaya Dia akan menurunkan hujan yang lebat dari langit kepadamu,dan Dia telah memperbanyak harta dan anak-anak yang soleh,dan mengadakan kebun-kebun untukmu dan untukmu diadakan sungai-sungai,kebahagian dan kesejahteraan.”


Dalam satu hadis Rasulullah s.a.w.

Sesungguhnya segala sesuatu ada pembersihnya,ada pengilatnya.pembersih hati yang kotor ,pengilat hati yang berdosa adalah zikrullah.


Maka setiap lafaz zikir,membersihkan kotoran,dosa dan noda yang kita lakukan.bila hati dah bersih ,barulah sampai dan nampak bersinar hati kita..bersinar nur yang Allah berikan..nur hidayah,nur rahmah ,nur magfirah,nur barkah dari Allah..Alangkah indahnya hati yang memancar nur Ilahi dengan jalan zikrulah dan istighfar..=)





(begitula lebih kurang ceramah yang izzah dengar..)


Rasa indah sungguh kata-kata dia.dengar macam memujuk hati kita agarbertaubat dan kembali kepada fitrah—kembali menjadi ‘bersih’ , ’soleh’ , ‘taat’..
Hm,sekarang dah tahu macam mana nak mencari damai dan mengapa kita nak mencari damai.


Jadi kenapa nak kena buat sekarang?? (bukan nak kiamat esok pun..)

Kenapa?

Kerana setiap masa yang berlalu,menghampirkan kita kepada satu destinasi yang pasti,iaitu kematian..sounds scary isn’t it??makin masa berlalu,bukan saja bertambah usia,bertambah kedut dan kerut di dahi malah jalan yang akan kita tempuh dan lalui semakin singkat..perhentian yang pasti itu semakin hampir..


Scary?

Hurm..xdapat dinafikan mati adalah sesuatu yang ‘scary’ tapi,kitar hidup-ada kehidupan maka adalah kematian.


“Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kemudian hanyalah kepada Kami kamu dikembalikan.” (QS. 29:57)


Sebagai muslim seharusnya kita gembira menantikan kematian.kematianlah permulaan satu hidup abadi bersama Kekasih yang hakiki.selepas kematianlah kita akan dibalas atas kebaikan-kebaikan yang kita lakukan.bersama kematian datang kasih sayang Allah..bersama kebaikan datang rahmat dan janji Allah yang Allah janjikan buat meraka yang beriman.bukankah syurga dirai selepas kematian?


"Bagi orang2 yang berbuat baik,ada pahala yg terbaik(syurga) dan tambahannya.Dan muka mereka tidak ditutupi debu hitam dan tidak pula kehinaan.Mereka itulah penghuni syurga,mereka kekal didalamnya."-Surah Yunus:26


Subhanallah..bukankah indah kematian ,andai itu jadi ganjaran.kasih sayang dan rahmat Allah..=)

Jangan lupa zikrullah dan istighfar.


Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.

Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.

Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.


moga Allah mudahkan kita untuk kembali kepada fitrah.kembali ‘bersih’ seperti ketika kita lahir ke dunia..




dan sesungguhnya dengan mengingati Allah,hati akan menjadi tenang.=)

Wednesday, December 10, 2008

salam aidil adha

salamu'alaik ya nuha.

selamat hari raya aidil adha.

maaf,lambat.sibuk akhir2 ni..banyak yang perlu disiapkan.=)





dalam menyelami erti 'aidil adha',kita xlari dari konsep dan perkara utama--korban dan pengorbanan.

ada satu post yang izzah nak share kat sini.moga berjaya membersihkan dan menyatupadukan ummah.


Do you hate someone?

Do you hate someone? Do you really hate someone? You haven't spoken to him for a while? You've been blaming him?

You know what, you're not the only one!!!! the Muslim Ummah today is diseased with this to the extent that almost every Muslim knows another Muslim who he/she hates.

The Ummah is like a bangunan with the Muslims as it's bricks, Ukhuwwah pula is the cement. Without forgiveness you cannot have brotherhood.

OK then, he wronged you. He deceived you. He backbited you. He lied to you. But even in these extreme situations AL-QURAN n HADIS mengajar kite to forgive others (especially those yg paling byk menyakitkan hati kite) if we wish to earn the forgiveness of Allah on the YAUMUL HISAB (the day of judgement).

We have all committed many sins, made many mistakes and for sure we have wronged others, we have deceived others, we have backbited others and no doubt we have lied to others.

So what makes us focus onto brothers' and sisters' errors padahal kite remain unconscious of our own. Not to forgive adalah sama seperti kite hidup in arrogance, and ignorance of our own shortcomings.

Forgiveness is linked with piety and ALLAH-consciousness. Is there anybody who is without sin? Ade sape2 rase xberdosa x?? Is there anybody who can be arrogant enough to say that dia xperlu memaafkan sape2, dan he himself doesn't need to seek forgiveness??

Do we not know that Allah forgives those who forgive others? Therefore, we should realise the difficulties of others and forgive them. It's really simple rite??

Allah says in the QURAN:

"(yaitu), org yg berinfak, baik di waktu lapang atau sempit, dan org2 yg menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) org lain. Dan ALLAH mencintai org yg berbuat kebaikan"

(surah Ali Imran : 134)

Look carefully guys, there is the words "ALLAH mencintai" in the verse...come on, xkan la kite xnk ALLAH cinta ngn kite?? xnk ke kasih syg ALLAH??


Allah loves us to have hearts that are ready to forgive.

The Prophet (S.A.W) once asked his companions;

"Do you know what will cause you to have a mahligai yg tinggi di dalam SYURGA nnti (sbgai lmbang kemuliaan) and will cause you to be raised by ALLAH?"

When they replied in the negative, he said,

"To be forgiving and to control yourself in the face of provocation, to give justice to the person who was unfair and unjust to you, to give to someone even though he did not give to you when you were in need and to keep connection with someone who may not have reciprocated your concern."

Brothers n Sisters...

Our Prophet (S.A.W) said that the best of people adalah mereka yg lambat marah and quick to forgive. On the other hand the worst of people are those, he said who get angry quickly tp lambat plak nk memaafkan.

Maybe some of u guys might say that to forgive adalah sesuatu yg melambangkan weakness atau humiliation, and u guys might think that it is better to be strong and preserve our honor. But the problem is, honor in the eyes of Allah terletak pada kemaafan, bkn pada sejauh mana kite blh jual mahal (xnk maafkan org)..

"Tetapi, barangsiapa yg bersabar n memaafkan,sesungguhnya yg demikian itu termasuk dalam perbuatan yg mulia"

[surah asy-syura:43]

If we are to be really jual mahal, then we have to be jual mahal against Syaitan and forgive our brothers and sisters, not jual mahal with brothers n sisters, but follow the Syaitan..in this way maybe Allah will decide insyaALLAH to forgive ourselves for our mistakes.

Akhi n Ukhti sekalian, let us think for a while, is there anybody, anybody in this world that we hate?? try to think, do we really hate someone??

if the answer is "YES"...

i am sure you really really know what you have to do..

Have a blessed day..

Wassalam..

" ...honour in the eyes of Allah lies in forgiveness....."



posted by hamdan ibrahim-badar KTT


sanggupkah kita korbankan ego dan 'maruah' kita untuk kesatupaduan ummah??

kita nak berkorban atau menjadi korban kepada perasaan sendiri?

Friday, December 5, 2008

first love never ends

Salamu’alaik ya nuha.

Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.

Hari ni 4 disember 2008 genaplah ulang tahun yang ke-22 perkahwinan mak dan ayah..selamat ulang tahun perkahwinan..=)





Dari jauh,kak yong kirimkan doa agar rumah tangga mak dengan ayah kekal aman damai,walaupun kadang-kadang tak sependapat (*grin*),biasala kan..kak yong doakan semoga mak dan ayah dilimpahkan dengan rezeki yang halal dan dipelihara dari rezeki yang haram (doa yang mak selalu pesan)..insya’Allah,kami anak-anak mak dengan ayah akan jadi anak yang soleh dan solehah..=)


Kami tahu xmudah membesarkan kami,tapi Alhamdulillah,mak dengan ayah berjaya mendidik kami mengenal Allah,Rasulullah s.a.w,mengajar kami erti tanggungjawab dan paling penting erti dan rasa disayangi dan menyayangi..


Insya’Allah,kalau ada rezeki,kad yang ada kat rak buku tu,kak yong poskan..lama dah beli.tapi,xbertulis lagi..





Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman.

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil.

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik.

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka.

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.


first love never ends-tajuk sajak yang mak bagi kat ayah..sampai sekarang ada tertampal kat cermin bilik..=).

moga Allah sampaikan cinta kalian ke gerbang syurga.ameen.

Wednesday, December 3, 2008

I am going to Allah

Salamu’alaik ya nuha..


Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.


In my way preparing for assignment given by kak Fatin,I came across this ayat which explained by Amr Khaled in his site.


“And he said, ‘Surely I am going to my Lord, soon He will guide me.’” (TMQ, 37:99).



Amr Khaled was actually telling story about The Story of Ibrahim (AS) “Abraham” and the Sacrifice.


I am not gonna write about the sacrifice Nabi Ibrahim did, but this one simple thing that he potrayed and applied in his life which I find really interesting. He (Nabi Ibrahim) was constantly moving from place to another, and every time he moved, he would say, “I am going to my Lord.”


Make this your motto whenever you go to a place. Especially as someone who always going here and there.classes,labs,food court even the basketball court..this niat will help us to gain more and more blessing from Him,as we are going to learn things that will profit the ummah and help others to become good along with us.


Eventhough we go for shopping,we can also apply this,as we need clothes to cover up our aurat ,rite? We also need food to maintain our health status..walking during shopping is also an exercise. Isn't the strong Muslim better to Allah (SWT) than the weak one?


Let’s start now.now, I am going to bed for a nap (it is sunnah) .what should I say?
“I am going to ALlah ”




Moga ingat nak baca nak baca doa tidur dan doa bangun tidur.zzzzzz….

Tuesday, December 2, 2008

satu ke'gila'an baru.

salamu’alaik ya nuha..


Subhanallah Alhamdulillah Laailahaillallah Allahu Akbar.


Sekarang tengah study break..xde kelas tapi bahan bacaan yang perlu dibaca,(macam biasa) bersusun..yang akhirnya dibaca..entahla..
Hmm..selalunye,bile waktu macam ni sampai,ramai yang akan start demam,sakit belakang (biasa dah ni).


Dalam2 sebuk ‘prepare’ untuk exam,makin banyak masa yang dichannelkan ke tempat lain..antaranya,pegi shopping,berparti (haapy bestday ziilal) ,tengok kambing nak buat qurban,makan2 ,mengupdate blog dan sekarang dah start satu lagi kegilaan baru..MAIN SU-DOKU..ntah hapa2la.


SU-DOKU,lama dah tengok orang lain main,baru sekarang rasa nak main..memandangkan eddy yang amat tak berminat dengan number pun main,maka terbuktilah SU-DOKU adalah satu mainan yang ‘ajaib’..sebab eddy pun suka,eventhough as stated in the very front page of my-easy level-SU-DOKU bookwordless crossword puzzle..







Macam mana nak main?rasa2nya rata2 orang tahu macam mana nak main,sama ada berminat ke x je.pak cik jaga library selalu kelihatan bersama dengan buku SU-DOKUnya sepanjang malam,kalau xde orang lalu lalang..kalau pak cik tu pandai main,xkan kiter xleh belajarkan?begitulah basa-basi yang akhirnya membawa kepada pembelian buku SU-DOKU yang pertama!


Percubaan pertama,hmm..rasa macam agak susahla..maklumla otak dah berkarat sikit..sambil2 buat jeling2 jawapan kat belakang..cek mana yang salah.2nd soalan,frekuensi menjeling berjaya dikurangkan..Alhamdulillah,page ketiga,berjaya disiapkan TANPA menjeling jawapan..dan yang keempat siap dalam masa 15-20 minit..tahniah3x..





Lepas tu,dah petang2 ni barula bergerak ke laptop yang di’off’ sebab battery habis.setelah puas berjalan-jalan,barula nak cek soalan2 past years yang perlu dibuat dan dihantar kepada kak jiah..bukakla soalan pathology batch 17..sambil baca,sambil senyum..ape nak jawab ni?


Kesimpulannya,lebih banyak masa perlu dichannelkan balik ke buku..bukan SU-DOKU.tapi,boleh je nak bersuka ria,tapi lepas baca buku ye..


p/s:izzah,stick to the schedule!utamakan yang lebih penting..ikut tertib dan aplikasikan konsep solat..(cakap dengan gaya ana)

Sunday, November 30, 2008

iman lari..

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA



Salamu’alaik ya nuha..


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.


Alhamdulillah.


Kenapa?


Sebab macam selalu Allah selamatkan diri ini sekali lagi.


Dari apa?


Dari macam2 mara bahaya.contohnya?


Semalam ada mangkuk yang pecah sebab ‘terjun’ dari rak pinggan .serpihan yang pecah tu,’terbang’ tinggi jugakla..Alhamdulillah,tak kena mata.kalau kena (memangla ada reflex,tapi..) ,berparut jugakla muka..Alhamdulilllah.


Semalam jugak,dalam tengah2 malam buta,iman lari kejap.iman? yup,iman yang ada dalam hati ni..lari ke mana? Lari jauh2 sebab izzah marah..marah pada siapa? Marah pada diri sendiri..kenapa? saje agaknye..(apekah?)


huhu..maafkan izzah ,iman..Alhamdulillah Allah bagi kekuatan untuk kejar balik..Alhamdulillah,Allah bagi peluang sekali lagiuntuk bersama iman..Alhamdulillah.(nilah bahaya paling besar yang datang..)terima kasih Allah sebab tak biarkan iman lari jauh2 sangat..(still within reachable range)..=)


pagi tadi,Alhamdulillah Allah bagi peluang lagi untuk sekali untuk mengecapi nikmat solat dan beristighfar kepadaNya sekali lagi..Ya Allah jangan Kau biarkan kami ya Allah,pimpinlah kami.

hari2 sebelum ni,macam2 ALlah dah lakukan dan berikan untuk selamatkan diri ini dari pelbagai mara bahaya..Alhamdulillah..ya Allah tiada yang setanding dengan kuasaMu.ya Allah ,Engkaulah sebaik2 sandaran dan pemelihara..=)


p/s:iman,jangan lari lagi eh.ya Allah tolonglah kami mengikat iman kuat2 pada hati kami,semoga andai lain kali iman lari,'die' tetap membawa kami bersama..=)

Wednesday, November 26, 2008

tag.

Salamu’alaik ya nuha..


Dalam kemengantukan yang melampau sebab start kelas pukul 8 samai pukul 5,ditambah lagi dengan nama2 dan mechanism2 yang pelbagai..all converge to one feeling and one outcome..the ‘mengantuk’ness.sesampainya kat rumah,(macam biasa) terus tekan power button..


Dalam kesana kemari,rupenye dah kene tag..terima kasih kepada yang menge’tag’..izzah cuba jawab.sebarang ketidak puasan,kiter bincang later k..=)


Soalan-soalan Tag 001:

(Satu)Do you think you're hot??

(Dua)Upload your favourite picture of you

(Tiga)Why do you like that picture??

(Empat)When is your last time you ate pizza??

(Lima)The last song you listened to??

(Enam)What are you doing right now beside this??

(Tujuh)What Name would you prefer beside yours??

(Lapan)People i tag??

(Sembilan)Who is number 1??

(Sepuluh)Number 3 is having relationship with??

(Sebelas)Say Something about no 5??

(Dua Belas)How about number 4??

(Tiga Belas)Who is number 2??


(Satu)Do you think you're hot??

Obviously and absolutely! I am a homo sapiens..(manusia)..kenela panas..average temperature around 36.5 ‘C. pretty hot,isn’t it?imagine yourself in a closed room with this temperature..seriously you're gonna “mandi peluh” for free. =)


(Dua)Upload your favourite picture of you



=)

(Tiga)Why do you like that picture??

semua yang tersayang ada kat sini..ape lagi yang lebih membahagiakan melainkan bersama yang tersayang? =)


(Empat)When is your last time you ate pizza??

Last ramadhan..seronok layan budak2 ni..=).makruhla puasa kami hari tu..sepanjang jalan satu kereta bau pizza..ntah hapa2 la.



aksi2 budak2 xreti duduk diam dalam kereta..haih~~


(Lima)The last song you listened to??

Cahaya hati-opick..suke lagu nih..



Cahaya Hati
Album : Cahaya Hati
Munsyid : Opick
http://liriknasyid.com


Alloh Engkau Dekat
Penuh Kasih Sayang
Takkan Pernah Engkau Biarkan
HambaMU Menangis

Karna KemurahanMU
Karena Kasih SayangMu

Hanya Bila DiriMu
Ingin Nyatakan Cinta
Pada Jiwa-jiwa
Yang Rela Dia Kekasihmu

Kau yang Slalu Terjaga
yang Memberi segala

Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi
Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi

Disetiap Nafas Disegala Waktu
Semua Bersujud Memuji Memuja AsmaMu

Kau yang slalu Terjaga
Yang Memberi Segala...

Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi
Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi

Setiap Makhluk Bergantung PadaMu
dan Bersujud Semesta UntukMu
Setiap Wajah Mendamba CintaMu Cahyamu

Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi
Alloh Rohman, Alloh Rohim
Allohu Ya Ghofar Ya Nurul Qolbi

Ya Alloh Ya Romah Ya Alloh 3x


tenang je rasa hati..=)


(Enam)What are you doing right now beside this??

Listening to nasyid.fm..yawning..listening to sound of cleanliness..(bunyi mesin basuh..)


(Tujuh)What Name would you prefer beside yours??

Hmm.rasa macam dah cukup best dah nurul izzah tu..al-hafizah at the end?or hajah at the beginning?hurm..


(Lapan)People i tag??

Nurhasanah mazalan

Naufa azhari

Kak shi

Kak toy

Najwa aima



(Sembilan)Who is number 1??

Sahabat online.banyak mengajar erti syukur betapa mereka yang sihat adalah sangat beruntung! moga Allah mudahkan urusannya.=)


(Sepuluh)Number 3 is having relationship with??

Dakwah dan usrah?selain tu,izzah xtahu nak jawab.kena Tanya kak shi sendiri..


(Sebelas)Say Something about no 5??

Kawan kat manipal..maen futsal.dan lately ni selalu kelihatan naek skuter dengan alia..baru beli ke wawa?


(Dua Belas)How about number 4??

Jumpa sekejap kat kolokium---terputus (xtau mana nak cari khabar berita)---Alhamdulillah dipertemukan kembali di dunia tanpa sempadan ni..(jumpe weekend nanti,insya’Allah.)


(Tiga Belas)Who is number 2??

Naufala..(kan dah letak kat situ)..aka *****2 (bahasa kami.)..hmm..payahnye nak describe.senyum dalam sakit,tenang dalam sengsara,kuat dalam payah,gagah dalam lemah..=)


kepada yang di'tag',ini bukanlah satu hukuman mandatori.terserah kepada diri sendiri,nak jawab tag ni atau tak.=)

kalau busy,hutang dulu pun xpe..kalau terlupe pun,izzah xkan tuntut 'hutang' yang satu ni kat akhirat nanti..so,feel free nak buat ke xnak.=)

Monday, November 24, 2008

hati seorang pejuang itu.=)

salamu'alaik ya nuha..

dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

hmm..dalam sepanjang minggu lepas ,banyak yang telah berlaku..macam2 cerita yang ada..banyak yang menduga rasa hati..adakah izzah benar2 redha dengan ketentuanNya? atau adakah izzah benar2 yakin setiap yang terjadi ke atas diri ini adalah yang terbaik?adakah izzah yakin bahawa bersama setiap kesusahan ada kemudahan?


minggu yang berlalu,penuh dengan macam2 rasa..geram,terkilan,risau..namun Alhamdulillah,towards weekend things were getting better each day.Alhamdulillah!.terima kasih kepada abah,sahabat2 di india,sahabat2 di indonesia dan sahabat di Malaysia..=)(xlupe mak ngan ayah.*hug*)


Hati seorang pejuang itu...





- Apabila diuji, mereka sesekali tidak lemah dan tidak mudah berputus asa

- Jika dikritik, jiwanya sentiasa tenang dan tidak sesekali gusar dan takut

- Bila ditohmah, mereka sabar dan tabah dalam menghadapi ujian tersebut

- Jiwa mereka sentiasa kental dan kuat dalam menghadapi cabaran

- Mereka tidak pernah membenci orang lain walaupun hatinya disakiti

- Mereka boleh dinasihati dan ditegur dan tidak mudah melenting

- Bersikap lapang dada apabila apabila pandangannya tidak diterima dan ditolak

- Mengakui kesilapan diri dan bersikap pemaaf

- Tidak mudah merajuk dan mengalah

- Bersikap lemah lembut dan memudahkan orang lain

- Mempunyai azam dan cita-cita yang tinggi, jiwanya sentiasa optimis dan istiqamah

- Merendah diri dan tawaduk, tidak sombong dan tidak pernah merasa bongkak

- Bersikap tegas dan tidak keras

- Berpandangan jauh dan terbuka


insya'Allah..izzah doakan agar kiter tabah dan semakin kuat dari hari ke hari..moga hari2 yang kelam cepat berlalu.ambillah pengajaran dari apa2 yang dah berlaku..moga xberulang lagi..insya'Allah..=D

Saturday, November 22, 2008

you complete me





Salamu’alaik ya nuha..


Hmm..what with the title??


due to certain reasns,lately,I’ve been doing a blind survey,and few of my friends have been bombarded with questions.


The questions are:

1) what a wife means to you?

2) where will you put your wife in your life.


And these are the answers I gather from them:

- i think a wife should be more than just a follower of a husband ,should be a
partner with big say about the direction of family and guide the husband if necessary

- pendamping setia suami ketika susah dan senang..untuk disayangi dan dihormati hak nya..dan isteri ni khidmat utk menguruskan harta ketika suami pergi bekerja..

- teman hidup, dialah racun, dialah penawar, tempat seorang lelaki bersandar dan disandar.. itulah isteri..

- isteri adalah org yg memahami kita n menerima kita seadanya

- seorang yang merupakan pelengkap bagi seorang suami..



where will you put your wife in your life?

and for the second question.these are the responses:


- as a partner in a broad sense of word. , i dont want a woman who wud just follow me blindly.and i'm not expecting a wife to do some sacrifice if i'm unable to do the same.

- kalo x jawap boleh x? jujur, xtau nk jawap apa.. huhu

- Allah , rasul, parents, wife... <--- priority hati <----- metafora

- kat umah la..takkan nak gendong sana sini? (jawapan paling logic .tahniah!)

- aku akan bagi dia kebebasan apa yang dia nak buat asalkan dia tak membelakangkan aku



hmm..so,you guys..what do you think?


What is your answer?


If,me I would answer that a wife should be someone who is first obey Allah and His Rasool and then,obey her husband..a simple answer with years to ponder and actually fulfill..


Where should my husband (later eh) place me in his life?

Where Allah asked him to place me as a wife.he should know this before he knows me.


Pesan mak : langkah kaki kena susun satu-satu..xboleh jalan kaki kanan dan kiri dalam masa yang sama.maka,study kasi habis dulu ye.=)


kepada mereka yang menjayakan survey ni,terima kasih.
jazakallah khairan kathiran.

Thursday, November 20, 2008

hulurkan tangan ringankan beban

Salamu’alaik ya nuha..


si A berjalan2 dengan si B.mereka berjalan2 sambil berlari-lari anak..

Dalam seronok maen kejar2,si B terjatuh dalam longkang..

si A semangat gelakkan si B..kemudian A,berhenti gelak,A capai tangan B keluar dari longkang..

atau

si A semangat gelakkan si B..kemudian datang si C dan D..si A ,pun bercerita kepada si C dan si D..ajak mereka sama2 gelakkan si B..


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Jalan mana yang kiter pilih wahai sahabat??

Andai salah satu antara kiter ditimpa kesusahan..
apekah reaksi kiter??

mengutuk?

mencela?

atau menghulur tangan memberi bantuan? (baeknye kiter..)



Andai kiter menjadi B?


Kiter nak A, buat yang mana satu?

gelakkan tapi kemudiannya tetap membantu~~obviously ini adalah satu kenangan indah.=)

atau

gelakkan malah mengajak yang lain turut sama join lagi..apekah?



sekadar cereka ringkas mengingatkan yang lupa,membetulkan yang alpa..



tarik..walaupun berat(ups..xde niat laen)..berusaha!

ada antara kita,yang menanti huluran tangan anda..bawalah diri mendekati mereka..walaupun tak banyak yang dapat dibantu..sekadar kemampuan selayaknya mampu memberi kafahaman bahawa “kiterkan bersahabat..”


boleh pinjam 'bersamamu' punya slogan.
“hulurkan tangan ,ringankan beban”


Mereka yang dalam kesusahan tu,tunggu insya’Allah ,tak lama lagi izzah sampai..


~~peringatan buat nurul izzah zainaldin..dia (si b) perlukan bantuan dan perhatian!

Tuesday, November 18, 2008

Mengharap perlindungan dariNya..




Salamu’alaik ya nuha..


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..


Mengharap perlindungan dariNya..


Ya,kami mengharapkan hanya perlindungan dariNya,bukan dari pak guard,polis atau sesiapa..hanya Dia yang tidak pernah leka dan cuai dari menjaga kami..


Kami bertawakal kepadaNya..andai telah ditetapkan sesuatu kejahatan keatas kami tiada yang mempunyai kekuatan selain Dia untuk menhalangnya..andai Dia mentaqdirkan ke atas kami satu kebaikan tiada yang dapat mengubahnya selain dengan izinNya..


Ya Allah,atas namaMu kami berserah dari hasad dengki makhlukMu..kami memohon pemeliharaanMu dari kejahatan dan kecuaian diri kami sendiri..tiada kekuatan dan kemampuan pada kami melainkan apa2 yang telah Engkau pinjamkan kepada kami..tiada bagi kami rezeki melainkan apa2 yang telah Engkau peruntukkan kepada kami..


Katakanlah ”aku berlindung kepada Tuhan yang menguasai subuh(fajar),dari kejahatan (makhluk yang) Dia ciptakan dan dari kejahatan malam apabila telah gelap gelita,dan dari kejahatan (perempuan2 ) penyihir yang meniup pada buhul-buhul (talinya) ,dan dari kejahatan orang yang dengki apabila dia dengki ”.

Al-Falaq : 1-5

Sunday, November 16, 2008

lagu~alunan kenangan.

salamu'alaik ya nuha..


setelah sekian lama xmengupdate blog nih..nampaknya labah2 pun dah start buat sarang..bersawang2 dah ni..~~


hmm..kali ni,rase2 macam nak share lagu2 yang selalu kami nyanyikan seiring berlalunya zaman persekolahan..rindu kat kawan2..kat SKAH,kat SEMEKAS,kat INTEGOMB dan yang dekat KTT..kat sekolah tadika dulu2 dah tak ingat dah..lama sangat..


ok,mari kiter mulakan tracing back the old songs we used to sing together..let's refresh our memory,tighten our ukhwah,and reflect our past..


bermula dengan SKAH.





lagu ni,rasa2nya mula popular dalam waktu kami darjah lima..masa tu,banyak kedengaran remaja bermasalah kerana keluarga bermasalah..


next,masa di SEMEKAS.





lagu ni,kami nyanyikan sesama kami.rindu kelas 3/1..moga satu hari nanti kita dikumelkan sekali lagi ramai2..dengan abah dan ummi sekali.

kat INTEGOMB,lagu ni pulak.





mardhiah (rindu gile kat hang..) yang suka nyanyi lagu ni..muneebah,deela..nyanyi ramai2 ni seronok (sedap xsedap,tu hal ke-5 atau ke-6)..yang paling penting kami boleh spend masa sesame.


kat KTT..





ntahla..banyak sangat lagu ni..namun,dalam banyak2 nilah lagu yang memang best .


macam tula sedikit sebanyak lagu2 yang mewarnai hidup ini..macam2 manapun,paling best adalah lagu my mother by sami yusuf..kan eddy??kan dila kan?? *wink*


Tuesday, November 11, 2008

another trip to malpe

salamu’alaik ya nuha..


semalam,kami beriadah ke malpe..


7.00-berkumpul depan bangunan ichs..setelah puas bergambar dan berposing akhirnya bas yang ditunggu-tunggu pun tiba..kami yang terdiri dari batch 19-23,satu bas tu,kire lawa2 jela


8.30-tiba ke malpe beach..lepas puas dengar pak cik driver bunyikan hon..ntah berapa juta kali..(hyperbolic je ni.)


8.45-cari kawasan redup..kami pun buat halaqah baca ma’thurat..Alhamdulillah..



kawasan redup,tempat baca ma'thurat.


9.15-bahagi group berdasarkan warna kegemaran..cerita pasal kenapa anda suka warna tu,dan apa kelebihannya..huhu..pura2 suka purple..payahla,bile xde specific warna favourite nih..haih~~..semua warna pun LAWA..


9.45-main2..siapa susun barang2 paling panjang..huhu..kami bantai ikut suka je,kami juara..hahahha..group laen,jangan marah ae..



yeay!!kami menang..namun "menang" ukhwah jauh lebih bermakna.=)

10.00-bertolak ke tempat makan..itadakimas!!


rumah ,tempat kami berteduh dan makan..=)

sambil tunggu food didistribute,kami tengok pertunjukan ular.. scary berry je(kata pidin),kalau kater eddy-scary merry Christmas tree..ape sajela..yang penting perut kenyang..pernah dengar puisi dulu2??


Gendang gendut tali kecapi,
Kenyang perut ,senang hati..



kasut yang tersusun kemas,sebelum makan..lepas makan,xberapa pastila.


10.30-semua siap makan..Alhamdulillah..acara kemuncak..talk oleh kak sol..dan sesi pengenalan dari nenek naqibah,sampaila cucu..insya’Allah,ada umur sampaila cicit,piut,miut..=)



talk oleh kak sol--pengenalan satu keluarga besar.

11.30-kami bertolak pulang..



bila sampai kat tepi laut,kiter kene main air..=D



pulang..dengan macam2 perasaan..bahagia..=)

All in all—program ni best..ingat,usrah bukan hanya sekadar talk2 dan menghadap Quran dan hadis..malah riadah,rehlah pun part of usrah..buang jauh2 semua tanggapan salah mengenai usrah..moh join usrah..kami mengalu-alukan kehadiran korang dengan tangan terbentang luas..hanya menanti tangan yang dihulur bersambut..=)


special thanks buat batch 19 dan semua yang terlibat menjayakan program ni,batch 19-- sponsor program ni(duit dalam poket kami sikit un xberusik..)..moga Allah limpahkan kami semua dengan kesabaran,mengukuhkan langkah kami dan menolong kami menghadapi mereka yang kafir..


p/s:masa tu,lebih kurang je..bukan betul sangat pun..hee..

Sunday, November 9, 2008

cerita gigi.

Salamu’alaik ya nuha..


Saje je nak bercerite pasal gigi,sebab lately ni banyak betul perkara2 yang berkaitan gigi..



bila anda gembira anda tunjuk gigi..


Cerita pertama:

Cerita gigi kak ja ..

kesian kak ja,dahla susah nak certain nak buat braces,lepas tu,doctor gigi tu,salah cabut gigi pulak..kami yang kat rumah,rasa macam nak saman je doctor tu,tapi nasib baaek kak ja sabar..dia kata..

”bende ah jadi,bukan boleh reverse pun..”


Cerita kedua:

Cerita gigi mereka yang dah dekat setahun pakai braces..

Mereka ni kire dah hebatla dalam bab2 menahan kesakitan dan ketidak selesaan memakai braces..yang menderita ulcer,ada yang tak bleh makan..tapi,sekarang mereka dah tak “terasa” sakit dah..alah bias tegal biasa..



kadang2 ade yang xsuke tunjuk gigi biler senyum.

Cerita ketiga..

Cerita gigi adib..

Dalam seronok kami bertiga (izzah,arep ngan adib) main pusing2 (16 tahun lepas) ,tanpa kami sedar,adib dah tercampak..ehh..heheheh..patah satu gigi depan (central incisor..)

malam tu,kami terpaksa pergi (seronok sebenarnya..hee) batu pahat—klinik gigi..adib kena operate sebab gigi dier patah,pastu akar gigi tu tertinggal kat dalam gusi..heheh..meraung-raung dier ,kami (izzah ngan arep) seronok tengok ikan besar dalam akuarium..—tanpa sedikit pun rasa bersalah..hahahha..

selepas 4 tahun ,baru tempat gigi yang tanggal tu,ade gigi tu..selama xde gigi,puasla kami terkena percikan saliva,bile cakap ngan adib..heee..(adib,jangan marah ae..)


Cerita keempat..

Mentor student project (MSP)

Petang tadi,kami pergi ke MSP presentation..ada satu project regarding MMMC’s student aawareness of personal hygiene..

Apa yang sangat memeranjatkan adalah berdasarkan statistic,2% pelajar TIDAK LANGSUNG MENGGOSOK GIGI..hopefully,diorang tipu jela..xsanggup nak jumpa doctor yang xgosok gigi..disgusting..


Cerita kelima..

Forensic medicine—boleh mengenal identity dan umur seseorang melalui gigi..

Apa yang best adalah macam mana nak detect umur..

Ada 2 jenis gigi-temporary and permanent..


Eruption of Temporary teeth-
Central incisor-upper-(6-8 mnths),lower-(7-9mnths)
Lateral incisor-upper-(7-9mnths),lower-(10-12mnths)
1st molar-12-14mnths
Canine-17-18mnths
2nd molar-20-30mnths


Eruption of permanent teeth-
1st molar-(6-7yrs)
Central incisor-(7-8yrs)
Lateral incisor-(8-9yrs)
1st bicuspid(premolar)-(9-10yrs)
2nd bicuspid-(10-11yrs)
Canine-(11-12yrs)
2nd molar(tricuspid)-(12-14yrs)
3rd molar(wisdom tooth)-(17-25yrs)


Begitula gamaknya..

Teringat makcik2 cakap kat kampong dulu2..

”budak,kalau tumbuh gigi bawah dulu,maknanya akan jadi yang jenis merendah diri..kalau tumbuh yang atas dulu,ni jenis yang berlagak..”


Hahaha..rasanya ,macam xde kaitan pun..apela makcik2 ni,dah xde cerite lain nak tipu bebudak agaknya..



macam2 manapun senyum tanpa gigi,tetap nampak lawa,kalau datangnya ikhlas dari hati.


Kesimpulannya ,ada 1001 satu cerita pasal gigi..rase nak bercerita??
ceritala..ikut sukala nak cerita ngan siapa..bercerita pun adalah satu therapy..


p/s:jangan lupe gosok gigi..bersugi tu sunat..yang lagi best lagi,kesihatan gigi anda berkait rapat dengan kesihatan jantung anda..x percaya??..percayala,kalau anda cabut gigi—viridans streptococci (sejenis microorganism) boleh masuk ke systemic circulation—next destination—jantung..kemudian,boleh menyebabkan subacute bacterial endocarditis..takut ke?? Dah2,pi gosok gigi..

Friday, November 7, 2008

Al-Isra'-23

Salamu’alaik ya nuha..


Banyak kali dah try nak update blog nih..tapi,tiada apa yang rasa berbaloi untuk dikongsikan.. meh kiter try yang ni.


Sekadar membuang masa yang sedia ada, xde..huhu..


Seperti hari jumaat2 sebelum ni,kami akan diberi tazkirah ringkas sebelun melangkah keluar dari lecture hall.kali ni:


Surah al-isra’ ayat 23

Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada kedua ibu bapa.jika salah seorang diantara keduanya atau kedua-duanya sampai ke usia lanjut dalam pemeliharaanmu,maka sekali-kali janganlah engkau mengatakan perkataan ”uff” (ah) dan janganlah engkau mementak keduanya dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan yang baik.


Hm.bunyinye macam mudah je.tapi hakikat pelaksanaannya,hanya mereka yang mengalami yang tahu..


Dari aspek hubungan dengan ibu bapa—


Ada 4 perkara yang kiter kena laksanakan berdasarkan ayat ni

1) berbuat baik kepada ibu bapa
2) menjaga ibu bapa kiter selama hayat mereka masih ada
3) jangan melawan cakap ibu bapa (unless kalau arahan mereka melanggar perintah Allah)
4) ucapkanlah perkataan yang baik kepada mereka..


Hmm..sounds pretty boring when certain topic that we considered as easy keep on been repeating..obviously semua tahu tanggungjawab kiter sebagai seorang anak..Cuma..kiter sering terlupa je..bukannya xtau..jadi ,kat situlah pentingnye repeatition..”REPEATITION IS AN EDUCATION”..=)





Sebagai anak,kadang2 kiter xperasan bahawa betapa pentingnya mak ayah kepada kiter..kerana konon2nya sangat busy ngan tugas2 harian..apatah lagi biler mak ayah ada depan mata je..rasa2nya,insya’Allah esok diorang masih lagi berdiri di depan kiter,..menghulurkan unconditional love kat kiter..tanpa kite sedar yang janji Allah itu pasti..setiap pertemuan ada perpisahan..setiap yang hidup pasti mengalami kematian..


Banyak hari yang dah berlalu..maka makin sikit hari yang tinggal untuk kiter bersama mereka..


Buat para pembaca,kalau nak rasa apa seorang anak rasa apabila kehilangan mama tersayang ,klik sini..


Ni,blog ayah ell..ingat ell?sahabat yang mamanya meninggal masa diambang peperiksaan unis kami..


Insya’Allah buat teladan kiter semua..jangan begitu selesa ngan apa yang kiter ada..kerana semuanya tetap hanya pinjaman..tiada yang hak milik kekal..


saya sayang mak ayah saya..saya sayang keluarga saya..saya nak balik malaysia lagi..(homesick mode activated )


kalau ada silap dan salah,maaf..terasa kosong sangat..xtaula,ntah hapa2..

Wednesday, November 5, 2008

salam sayang.=)




Salam sayang dari kejauhan
Tangan menggapai tak kesampaian
Suara memanggil tiada bersahutan
Pandangan mata jatuh pada kekosongan..


Lama sudah hati ini gersangkan belaian
Rindu yang ditimbun sudah mula melimpah
Sepi yang dihimpun makin menghimpit
Riang tawa melangkah menjauh..


Zaman kecilku hanyalah kenangan
Entah apalah masa hadapan
Sedangkan kini aku tak keruan
Tanpa abi dan umi sebagai peneman


Perjuangan abi,itulah ikutan
Kegagahan umi itulah tauladan
Batu dan lastik sebagai rakan
Luka dan darah melakar kemenangan


Hari-hari yang berlalu
Menyapa kaku,lesu agaknya
Bosan memerhati kamu
ria,bergelak tawa tanpa silu..


umur dan ukuran kami kecil
senjata kami berasaskan kayu dan batu
tegar berdiri ,berbentengkan diri
mempertahan tanah ini.


Kamu??


Dimanakah kamu saudaraku??
Hati ini kian hari ,termangu sendiri
Bilanganmu ramai
Tapi di sini,kami sendiri.


....................................................................................


Andai kamu mampu mendengar
Hatimu masih merasa
Suka kami sampaikan salam sayang
Bahwa kami kini sudah bersatu


Ya,
kembali bersama umi dan abi
Syahid telah kami rai,
janjiNya pasti


Kami menanti kehadiranmu pula
Moga akhirnya,kamu bersama kami
Walau tidak,tika ini
Harapnya,ketemu di jannah nanti..



insya'Allah..moga dipertemukan di jannah nanti..sementara tu,banyak lagi kerja2 yang perlu dilakukan..

semoga Allah memberi kita cukup kebahagiaan untuk membuat kita bahagia,cukup cubaan untuk membuat kita kuat,cukup penderitaan untuk membuat kita menjadi manusia yang sesungguhnya,dan cukup harapan untuk membuat kita positif terhadap kehidupan.


taken from yusra.

Monday, November 3, 2008

kisah amal ,amen dan insyirah.=)

Salamu’alaik ya nuha..


Alhamdulillah,hari ni kiter masih sihat dan paling penting masih dalam 2 nikmat paling besar yang Allah kurniakan..dalam nikmat iman dan islam.=)


Hm,since semalam,perkara yang sama asyik bermain-main dalam kepala..cerita ketika bersama dengan sepupu2 kenit waktu cuti kat Malaysia hari tu.. kisah amal,amen dan insyirah..





Petang tu,kami berlima ada kat rumah (campur ngan bibik )..mak ayah diorang pi keje..dalam tengah seronok dioirang tiga beradik berendam dalam kolam sambil kejar2 ikan (diorang mandi ngan ikan..)..izzah xkuasela nak join.sekadar jadi pemerhati bebas cukupla.


Tetibe,dalam tengah kejar2 dalam kolam tu,amen tertarik tudung insyirah..dengan pantasnya insyirah pun menjerit..


”amen!! ape ni ,mana maen tarik tudung!” dengan nada marah..

Lagi mengagumkan hati ini,apabila amal berbicara..

“amen, ni kan AURAT MUSLIMAH ,kan kene jage..” bergenang air mata teringat kata2 amal..

Amen,dengan pantas mintak maaf apabila ditegur begitu.. “amen xsengajala tertarik tudung adik (refrerring to insyirah)”


Kat tepi kolam tu,izzah tergamam sendirian mendengarkan kata2 kanak2 yang belum pun mencapai umur 11 tahun..amal=10 tahun,amen=9 tahun,insyirah=6 tahun..


Lama dah cerita ni..tapi rase terpanggil nak letak kat sini..sekadar satu perkongsian.


Notice x,amal xkater “aurat adik or aurat insyirah” ,tapi dia cakap “aurat muslimah” which means die faham bahawa tanggungjawab seorang muslim bukan terhad kepada ahli keluarga sahaja,tapi kepada seluruh umat which include muslimat sekali.


Sekarang ,ramai yang bergelar muslim melepaskan tangan dari memelihara dan menjaga muslimat ,bukan sahaja dari sudut aurat,pergaulan,keselamatan dan sebagainya..x menafikan masih ada yang mahu dan mampu memikul tanggungjawab ni,namun bilangannya hanyalah..fikir2kanlah sendiri..


Sebagai contoh,seorang muslim membawa seorang muslimat naek motor sesame tanpa ade sebab dan alas an yang kukuh..hanya sekadar untuk ke kelas –belum cukup konkrit dan darurat..dan banyak contoh2 lain yang xpayahla nak disebutkan kat sini..


Lagipun main purpose bukannya nak memburukkan mana2 pihak,hanya mengambil kesempatan nak mengetuk hati dan fikiran masing2.apakah tanggungjawab kiter ?andai kanak2 pun faham kepentingan amar makruf nahi munkar (menyuruh kepada kebaikan,menghalang kepada yang mungkar) ,kite bagaimana ? bila kali terakhir kiter cek keadaan mereka yang berada di bawah tanggungjawab kiter?