Thursday, December 31, 2009

teman sejati.

Salamu'alaik ya nuha.

Subhanallah,Alhamdulillah,Lailahaillallah,Allahu Akbar!


:)

macam mana?

diri sihat?iman sihat?perasaan,sihat?

Alhamdulillah.

ada satu lagu-yang memang best dengar bila teringat kat sahabat2.

lagu teman sejati.^^

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


bukan sebab nak meninggalkan manipal-tapi,tetibe teringat.

banyak sahabat2 yang hadir dalam hidup ni.bermula dari sek0lah rendah,sek0lah menengah dan k0lej.

macam2 cerita ada.ada cerita gembira,sedik,gelak ketawa,malah sedu sedan.

---dalam hidup dengan manusia lain (well,mana ada 0rang duduk sens0rang kan?),banyak kita belajar perangai dan sifat manusia.mungkin ramai yang b0leh kita panggil kawan,tapi hanya sesetengah (bukan setengah,eh) kawan je yang layak jadi sahabat.bukan,sebab kita hebat atau apa2,tapi sebab memilih sahabat tu penting untuk menjamin masa depan yang lebih cerah,insya'Allah.

-ada satu pepatah arab-lebih kurang macam ni maksudnye:
kalau berkawan dengan tukang besi,kita akan dapat bau besi,tapi kalau kita berkawan dengan si penjual minyak wangi,kita pun dapat wangiannya jugak .paham ke? ^^

-apa2 pun ,Alhamdulillah,Alhamdulillah,Alhamdulillah--sebab Allah izinkan izzah jumpa dengan ramai sahabat2 yang sentiasa bersama susah dan senang,busuk atau wangi,ketika kaya atau p0kai xberduet.walaupun lepas jatuh tersungkur (x literally) after di0rang gelak2 f0r a while(i'm sure they'll definitely d0 this)-then,they'll c0me t0 help me get up.

Rasulullah SAW bersabda maksudnya:
"Perumpamaan orang beriman yang berkasih sayang dan saling rahmat merahmati dan di dalam kemesraan sesama mereka adalah seperti satu tubuh, apabila satu anggota mengadu sakit, maka seluruh tubuh akan turut merasainya dan membantunya dengan berjaga malam dan demam."
Riwayat Muslim
curik dari hamzah.thanx,neway.

-ada satu cerita-kat battlefield.
ada satu s0ldier (W) yang dah cedera parah,kat tengah2 battlefield tu,dan kawan dia (X) kat tepi waktu tu nak pergi selamatkan dia(W).kemudian k0mendan dia xbagi-dia kata,xde harapan W akan selamat dan awak (X) hanya akan mencederakan diri sendiri je.

tapi X berkeras nak pergi selamatkan W walaupun dia sedar memang tipis je peluang yang W akan selamat.

pastu,X meredah battelfield tu-mencari W di tengah timbunan mayat2 lain.bila,X jumpa W,W kata-aku tahu kau mesti datang selamatkan aku,sambil tersenyum.
--X berjaya tarik W ke tepi,tapi,as expected W xdapat diselamatkan

--tapi,X tetap puas,sebab dapatkan buktikan persahabatan dia sampai akhir hayat W.


sekian..

p/s:sem0ga,Allah jumpakan k0rang dengan sahabat2 yang bakal menemani perjalanan hidup ini menujuNya.kalau dah jumpa-sem0ga Allah kekalkan persahabatan ini,sampai syurga nanti,insya'Allah.

ya Allah kumpulkanlah kami dan sahabat2 kami bersama-sama dengan hamba2Mu yang s0leh dan s0lehah di akhirat kelak.

Tuesday, December 29, 2009

lid lagging.

Salamu'alaik ya nuha.

lid lagging,tu ape?

huhu--kalau 0rang tu,ade hyperthyr0idism(banyak thyr0id h0rm0ne dari biasa),salah satu sign (d0ct0r kena cari) adalah lid lagging.

--secara definisi yang baik adalah:

Lid lag is a condition in which the upper eyelid is unable to follow the rotation of the eye. The condition is usually evident when the eyelid is unable to move at all, or when the movement of the lid lags noticeably behind the movement of the eye. Eyelid lag is also known as Von Graefe’s Sign or lid lad sign.




macam mana nak test?

1)dalam keadaan duduk-tegakkan kepala patient anda(pegang kepala dia dengan satu tangan) -supaya selari dengan badan
2)kemudian,letak pen dalam jarak ~60 cm-kat depan mata,then,perlahan-lahan gerakkan pen tu ke bawah.(dengan sebelah tangan masih pegang kepala patient tadi)
3)mata patient akan ikut pergerakan pen tadi-macam tu jugak dengan kel0pak mata (lid) dia-gerak ke bawah-n0rmal
kalau,kel0pak mata dia xbergerak sekali dengan mata--lid lag +ve.

faham ke?(maaflah,kami belajar secara praktikal,jadi bila nak keluarkan dalam bentuk ayat-macam bebudak baru belajar bahasa melayu je bunyinye~)

bagus2-faham.Alhamdulillah.

*sebenarnya bukan nak cerita sangat pasal lid lag ni,tapi,mata mengantuk sesangat.huhu-es0k ada end p0sting exam,rasa macam bersalah kalau tid0 awal sangat.hehe.(berbl0g kurang sikit rasa bersalah-huhu)
tapi--0kla kan,sharing is caring.^^*

lagipun apa yang dialami sekarang bukannya lid lag tapi sebaliknya.xpandang bawah pun,mata dah nak tertutup.huhu.saya mengantuk~

insya'Allah,dengan perk0ngsian yang sedikit ni,Allah mudahkan jawab exam es0k.

selamat berusaha semua!

ada pr0jek selepas end p0sting-sem0ga Allah mudahkan.^^

Sunday, December 27, 2009

teka-teki~

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

satu dalam damai-snada

Salamu'alaik ya nuha.

Alhamdulillah-segala puji bagi Allah,Tuhan Yang Maha Esa.

hurm..

ada satu teka-teki nak tanya.

teng0k gambar ni-



ni adalah directi0n 0rang kacau air.0rang yang berbeza kacau air masing2 secara berbeza.kenapa di0rang buat macam tu?

fikir2..jangan xfikir..
--------------------------------------------------------------------------------

apa jawapan k0rang?

huhu-mesti ada 1001 jawapan.















jawapannya adalah----jeng jeng jeng----sebab di0rang nak larutkan gula dalam air.^^

mesti ramai yang fikir-sebab 0rang berbeza,mestila kacau dengan cara berbeza.tapi,sebenarnya--tujuan kita semua sama dan mudah je--nak larutkan gula dalam air.

--------------------------------------------------------------------------------
dalam hidup ni,kita jumpa macam2 ragam manusia-ada macam2 muka-talam 2 muka pun ade gak.

tapi,walaupun kita berbeza---sebenarnya kita semua nakkan benda yang sama:

-kasih sayang
-kebahagiaan
-ketenangan & etc

-----perkara2 di atas,kita capai melalui macam2 cara dan kaedah.
ada melalui kuasa,ada melalui pangkat,ada yang melalui harta,tetapi Allah kata sebagai muslim,kita mencapai semua tu melaui iman dan islam.

ingatlah hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang (Ar-Rad:28)


huhu.setiap kehidupan di atas muka bumi ni,ada 1001 cerita masing2.ada 1001 sebab setiap dari kita menjadi diri kita sekarang.

baru2 ni,Allah tambah satu cerita menarik dalam hidup ni:
ada yang bercerita izzah (well,xdela dia pun sebut specific sebenarnya) menindas manusia lain.

huhu,maafla sesiapa yang rasa tertindas.tidakla pula rasanya sengaja-sebab cita2 kami nak jadi d0ct0r bukannya nak jadi gangster.mungkin terlanjur kata2-kamikan juga manusia biasa.
-husnuz0n je- mungkin dia nakkan lebih perhatian agaknya.mungkin dengan lebih perhatian,dia akan lebih bahagia.(mungkin juga,kami pernah menindas.huhu)

kepada yang bercerita-nanti kita settle face t0 face eh,rasanya tak adilla kalau xtanya sendiri pada si pencerita,sebab pihak2 lain b0leh je men0k0k-tambah cerita kan?kita settle kat dunia-supaya xde basa-basi depan Allah nanti.

sem0ga perkenalan yang ada,tidak berakhir dengan permusuhan-nauzubillah.

ya Allah,salutkan hati kami dengan keterbukaan pada kemaafan dan berlapang dada dengan perbezaan antara kami.

habis..

Thursday, December 24, 2009

rindu Egypt..

Salamu’alaik ya nuha.

Rindu Egypt..

Nape?

Hurm-ape yang rindu sangat kat Egypt tu?

Rasa2nya yang paling dirindui adalah tarbiyah kat sane kut.xyah payah2 nak gi kelas agama,kat rumah kat sane pun,tarbiyah SANGAT CANTIK.(xtaula-k0rang jumpa apa kat Egypt tu,tapi Alhamdulillah trip Ramadhan yang lepas-kami ser0n0k berukhwah dan ditarbiyah.)


us~

Tarbiyah kat rumah-


S0lat sentiasa(sila baca dengan betul-sentiasa-mungkin jugak sebab cuti) s0lat jemaah.pastu,after subuh baca mathurat kubra (baca dengan tepat-mathurat kubra-sedangkan baca mathurat sughra pun payah2-apatah lagi kubra~ ).

Kemudian,masa makan-semua makan sama2(rasa macam ada kat umah tau-h0me sick melanda-).xde nak malas2-semua kena kemas ,lepas makan.(mungkin jugak sebab tengah Ramadhan-semua lapar pada waktu yang sama-waktu buka p0se~)

Kalau ada tetamu datang-semua duduk mengadap tetamu tu,Tanya kenapa datang,cari apa?
+ pastu,kami yang entah sapa2 ni,senang je dapat tumpang tid0+makan(rasanya,kami keluarkan duit untuk makan-xsampai 50 geneh pun~) kat umah.di0rang layan macam bestfrens.(betapa di0rang memuliakan tetamu+menghargai ukhwah regardless 0f usia perkenalan tu sendiri.)


view dari rumah farhana-depan syitbi~

(kalau kat rumah manipal-ha,masuk2-pastu sambung mengadap lapt0p.huhu)

Kat rumah-dalam sibuk sembang2,di0rang s0meh0w kedengaran sangat baik-xde w0rd2 macam “cantik gila”,mereka akan kata “cantik sangat”—err,tetibe rasa macam buruk perangai,guna perkataan “gile” sebagai penekanan kepada ayat.

Kat luar pulak-

Kat Egypt-lelaki “kena” menjaga perempuan-di0rang panggil musyrif kat sane.(walaupun,waktu kami travel,kami xbawak musyrif pun,bawak tawakal je-kenal tawakal?)

---kat manipal--nak gi mane?j0mla--lelaki xde nak amik tau,perempuan pun xkuasa nak bagi tau-huhu-bawak tawakal senang-Allah sentiasa available.^^
(teringat chaper0ne kat bl0g n0’en)

Bila bertembung dengan lelaki-semua menjaga mata, tunduk je-kami pulak yang segan,patutnya,kamilah yang lagi pemalu. Huhu.kalau b0leh-xyahla jumpa di0rang ni-sungguh,xselesa.


beli tiket balik dari cair0-bantai je naufa cakap arab^^

*ada sekali tu,masa kat Tanta,balik lambat dari cair0 (buka puasa pun dalam train waktu tu),pastu 0tw gi rumah nawal-kami terserempak dengan satu kumpulan (agak2nye dalam 50 0rang) banin(pelajar lelaki) baru habis buka puasa+s0lat maghrib---rasa macam kalau b0leh muka ni hilang,t0l0ngla hilangkan-segan sangat.tapi,berjaya sedapkan hati-xpe2,malam ni last kat Tanta,lepas tu kita balik Mansurah.huhu.*

teringat pegi jaulah cair0 dengan Ustaz Mat-lepas kami dah sampai manipal balik,masa Jassi yang lepas -tengah sembang2 ngan farah dari bangal0re-rupa2nya dia pun pegi jaulah dengan ustaz Mat jugak,masa kat cair0-dan yang lagi best,Ustaz Mat kirim salam kat kit0rang thru gr0up farah,dan dengan kuasa Allah salam tersebut sampai pada kami---rasa macam dunia ni kecik je.^^

----cukup dah kut untuk melampiaskan rasa rindu kat Egypt.p0st ni,bukan nak buat sesiapa terasa atau terluka.sekadar nak bercerita.sekian.

---egypt,iA kita jumpa lagi—next time,iA,nak daki Sinai pulak.sem0ga Allah izinkan.^^

p/s:bl0g ni tetibe “terlebih” aktif plak-maknanya-tengah banyak keje la tu(sebab,biasanya kalau banyak keje-tangan ni memang gatal nak berbl0g.)

Wednesday, December 23, 2009

please have s0me inhibiti0n..

Salamu'alaik ya nuha.

:)

sihat?iman sihat?hati 0k?

heheh.

inhibiti0n,ape kah?

dalam central nerv0us system (0takla tu)-CNS-ada 2 hasil yang berbeza
1)kita panggil excitati0n-bila kita aktifkan 0tak kita untuk buat sesuatu.
2)kita panggil inhibiti0n-bila kita st0p brain kita dari buat sesuatu.

c0nt0h:
excitati0n-bila kita lapar-0tak akan arahkan badan kita untuk mencari makanan dan kemudian makan-untuk hilangkan rasa lapar.

inhibitati0n-bila kita lapar dan dah jumpa makanan-kemudian,baru perasan makanan tu,dah basi-kemudian,inhibiti0n akan bertindak-kita xjadi makan.

macam tu jugaklah dengan perkara2 lain dalam hidup seharian kita.

kadang2 berlaku kurang inhibiti0n c0nt0hnya-mabuk(kalau dah mabuk kan,0rang tu,akan buat apa saje yang dia suka)

----kalau dalam k0nteks Islam-kita b0lehlah katakan inhibiti0n ni,macam sifat malu
-malu nak buat maksiat
-malu nak menipu
-malu nak mengata 0rang lain
-malu nak meminta-minta
-malu nak buka aurat
-malu nak buat d0salah kesimpulannya


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

xberjaya cari gambar yang berkaitan dengan malu~b0lehla ni kan.^^

---dalam sains-inhibiti0n devel0p selepas experince atau bila kita tahu akibat perbuatan kita tu + inhibiti0n berlaku pada perkara2 yang pada l0gik akal kita,bahawa ia akan membawa padah.

---dalam Islam-malu terbentuk atas dasar iman-dan pengukur antara perkara yang memalukan dan tidak adalah -berdasarkan sunnah dan hadis (bukan berlandskan l0gik akal yang terbatas ni~)

faham ke?

sem0ga dengan izinNya kita menjadi hamba2Nya yang benci dan malu dengan d0sa2 dan sentiasa berusaha menjauhkan diri dari nerakaNya.

Tuesday, December 22, 2009

xde kebetulan~


Salamu'alaik ya nuha.

semua sihat?
Alhamdulillah,Alhamdulillah--sedikit kurang sihat(kalau xsihatkan,d0uble Alhamdulillah.^^)
-ada slight viral infecti0n.

tadi,kelas surgery:case hari ni-

patient tu datang dengan h/0 (hist0ry 0f) swelling 0n left eyebr0w after been sutured-as he inv0lved in RTA [r0ad traffic accident].previ0us d0ct0r tried t0 rem0ve it,but it w0n't subside--thus he t00k a bi0psy 0f the skin,and then referred him t0 Manipal(manipalnye h0spital-antara yang paling canggihla kat area karnataka ni.)

pastu--rupa2nya dia ada basal cell carcin0ma (BCC)--pastu terus terkeluar dari mulut ni--
"kita xsuka cancer!"

dee,sape yang suke kan?

hurm.

bukan nak bercerita pasal basal cell ca. atau patient ni,lebih lagi.tapi,memang ada hikmahnya dia accident dan dengan izin Allah,luka tu memang kat tempat yang nak jadi BCC-Alhamdulillah dapat diagn0se cepat-xyah wat radiati0n.

Rx:surgery.^^ [Rx-maksudnye treatment~]

---nampak kan,Allah susun hidup kita sangat cantik-xde kebetulan--semuanya ada dalam PERANCANGAN ALLAH.Subhanallah.
.................................................................................
Ada 3 perkara yang kita kena tanya diri sendiri-

1)dari mana kita datang?
2)kenapa kita ada kat sini?nak buat apa?
3)kemana kita lepas ni?


senyap je,fikir ke?

selamat berfikir,sem0ga Allah izinkan kita bertemu dengan jawapan yang kita cari~

Sunday, December 20, 2009

belajar dari Ibrahim

Salamu'alaik ya nuha.

masih berfikir?(ingat lagi x,annurnuha-maknanya cahaya mereka yang berfikir^^)

ada satu lagu menarik yang nak share kat sini(macam biasala,lagu dari seberang jugak yang suka didengar-sebab ramai dari kita kan ,dah biasa dengar lagu2 dari Malaysia,meh kita dengar lagu dari seberang.)



Belajar Dari Ibrahim
Album : Neo Sholawat
Munsyid : Snada
http://liriknasyid.com


Sering kita merasa taqwa
Tanpa sadar terjebak rasa
Dengan sengaja mencuri-curi
Diam-diam ingkar hati

Pada Allah mengaku cinta
Walau pada kenyataannya
Pada harta, pada dunia
Tunduk seraya menghamba

Reff:
Belajar dari Ibrahim
Belajar taqwa kepada Allah
2x
Belajar dari Ibrahim
Belajar untuk mencintai Allah

Malu pada Bapak para Anbiya
Patuh dan taat pada Allah semata
Tanpa pernah mengumbar kata-kata
Jalankan perintah tiada banyak bicara


huhu..terasa dengar lagu ni.Alhamdulillah,Allah nak tegur kesilapan2 kita dalam hidup berdakwah-melalui lagu ni.

lain dimulut,lain di hati,lain juga yang dibuat.kan xsesuai tu.ingat kan,definisi iman--percaya dengan hati,melafazkan dengan lisan dan ditunjukkan dengan amal perbuatan.

ingatlah Allah berfirman--
Dan Dialah Allah (yang disembah), di langit mahupun di bumi;Dia mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu nyatakan dan mengetahui (pula) apa yang kamu kerjakan (Al-An'am:3)


Allah juga ingatkan--
Wahai 0rang2 yang beriman!Mengapa kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan? (Itu) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan. (As-Saff:2-3)


mari berubah,sempana tahun baru dan hari baru ni.betulkan niat(pesanan selalu dari Anis Hamid-rindu kamu)

ya Allah,sungguh kami mem0h0n kepadaMu ilmu yang bermanfaat,rezeki yang baik,dan amal yang diterima.

wallahu'alam.

p/s:belajar k0nsep 3M dari kak sHi
== MENCARI,MEMILIKI DAN MEMBERI(cek ayat2:261-1x7x100)

Subhanallah,ganjaran Allah sangat besar,buat mereka yang memberi keranaNya.

Friday, December 18, 2009

hijrah

Salamu'alaik ya nuha.

Subhanallah,Alhamdulillah,La ilahaillallah,Allahu Akbar

Alhamdulillah,Allah still give us chance t0 experience an0ther year in 0ur life.

Alhamdulillah in manipal,the new hijr year has n0w c0me-year 1431 hijrah.

as y0u can see,in faceb00k,yah00 messenger,every1 is exchanging their wishes--
salam maal hijrah,happy new year f0r all muslims and etc..

Alhamdulillah,many are aware that new year has c0me and that als0 means an0ther year has ended.an0ther b00k 0f amal was sent up t0 Allah,an0ther new b00k 0f amal was laid d0wn-may this new b00k will be full with many stars and g00d deeds replacing the last b00k which was full with flaw and sins..(Astaghfirullah)

may the year 0f 1431 will bring m0re 0f His rahmat and blessings,m0re rizq,m0re f0rgiveness and m0re imp0rtantly as 0urselves sl0wly turning 0ld as well as each 0f 0ur cells,h0pefully with His will 0ur eeman als0 maturing thru0ut the passed years.iA.

Hijrah
Album :
Munsyid : Muadz Dzulkifli Al-Masaar
http://liriknasyid.com


Amalan mulakan dengan niatmu
Dengan hatimu kau berhijrah kepada Nya

Whatever you do
Begins with your intention
Let your heart
Paves the way for the migration

And if the whole world let you down
Left you crying all alone
Change your intention
And surrender your heart to him

Say and believe (Say and believe)
He’s the One (He’s the One)
The only One for you (The only One for me)
He’s always there for you (He’s always there for you
)

Tuesday, December 15, 2009

pengajaran hari ini~

Salamu'alaik ya nuha.

Alhamdulillah,Allah ajarkan banyak pengajaran besar hari ni.

Alhamdulillah,Allah izinkan istighfar dilafazkan,sem0ga Allah ampunkan d0sa2 kita atas kejahilan kita.ya Allah tiada d0a lain yang kami p0h0n:

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Ya Allah janganlah Engkau hukum kami jika kami terlupa atau kami melakukan kesalahan.Ya Tuhan kami,jaganlah Engkau bebani kami dengan beban yang berat sepertimana engkau bebankan kepada 0rang2 sebelum kami.Ya Tuhan kami janganlah Engkau pikulkan kami apa yang tidak sanggup kami memikulnya.Maafkanlah kami , ampunilah kami dan rahmatilah kami.Engkaulah pelindung kami ,maka t0l0nglah kami menghadapi 0rang2 kafir. (Al-Baqarah:286)


pengajaran2 hari ni:

1)kalau xtahu,tanya kepada yang tahu
2)utamakan nas dari l0gik
Pendakwah Islam perlu memikirkan cara untuk membajai iman yang teguh kepada Allah, kasih kepada Allah dan keyakinan kepada segala arahannya walaupun tanpa logik.Demikian Khalifah Abu Bakar As-Siddiq, yang menerima kebenaran Isra Mikraj baginda SAW walaupun ia tidak logik dek aqal, kerana ia adalah dari Muhammad Bin Abdullah yang amat amanah lagi berakhlak.

3)jangan xbertegur sapa lebih dari 3 hari (kerana pertengkaran)
Nabi SAW bersabda :

ولا يَحِلُّ لِمُسْلِمٍ أَنْ يَهْجُرَ أَخَاهُ فَوْقَ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ

Ertinya : Dan tidak halal bagi seorang Muslim itu meninggalkan ( tidak bertegur sapa kerana pergaduhan) saudara seIslamnya lebih dari 3 hari" ( Riwayat Al-Bukhari, 5/2253)


--------------------------------------------------------------------
sem0ga bermanfaat.

Sunday, December 13, 2009

-izzah-


I am a master in this universe and a servant t0 Allah al0ne


Al-Munafiquun:8
But h0n0ur (izzah) 0nly bel0ngs t0 Allah and His Messenger,and t0 the Believers

Saturday, December 12, 2009

cerita masa siang ikan~

Salamu’alaik ya nuha.

Makan apa hari ni?kami?

Hari ni,kami xde p0sting,ada kelas pagi je-dari pukul 8-9 pagi.kemudian free.yeay!

Tadi,kali pertama pergi pasar ikan kat udupi-huhu..bessssstttttt sangat.barang2 murah,banyak pilihan-semuanya fresh belaka.

Lepas dah habis berbelanja kat pasar,kami pun pulang.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Sampai kat rumah,kami pun siang ikan2 tadi.buang kepala,buang isi perut,hiris2.

Kemudian tetibe tertanya

“huda,agak2nya kalau kawan2 ikan ni,nampak kita buat macam ni(merefer kepada perbuatan menyiang ikan) agak2nya macam scary x?”

“hahaha” huda gelak je.

ikan buntal ni,kalau pandai siang-b0lehla makan-kalau xreti siang jangan gatal2 nak makan-bahaya~

Tapi,betullah,xrasa scary ke?kena cabut kepala,kena buang isi perut,kena hiris2 lagi---pastu masak atas api.(sakit w0000..)

Macam tu jugak dengan azab neraka yang Allah janjikan.ada macam2 jenis seksaan bergantung kepada d0sa yang kita lakukan.

Xterbayang macam sama ke?tapi dengan kesakitan yang berkali-kali ganda lebih sakit-sebab api kat neraka tu nanti SANGATLA PANAS,tambahan pulak seksaan tu akan berterusan selama-lamanya.-nauzubillah.

Ya Allah ,ampunkanlah d0sa2 kami,d0sa2 kedua ibu bapa kami,d0sa2 ahli keluarga kami,d0sa2 sahabat2 kami,d0sa2 guru2 kami,d0sa2 umat muslimin dan muslimat yang masih hidup atau yang telah tiada.

Ya Allah,selamatkanlah kami dari azab nerakaMu dengan kasih sayangMu dan masukkanlah kami ke syurgaMu dengan rahmatMu.ameen.


----makanan yang dimasak tadi,selamat dimakan dengan tanpa rasa bersalah,Alhamdulilah dengan rezeki yang Allah kurniakan.^^

**satu pengajaran baru 0leh cikgu surgery-Dr.Sant0sh Pai-
R.I.P-bukan lagi rest in peace tapi adalah-return if p0ssible. ;)

Thursday, December 10, 2009

damba kasih-In team~

Salamu'alaik ya nuha.

percubaan membuka buku pada hari ni,nampaknya berjaya selama hanya 30 minit.huhu
(kena berusaha dengan lebih keras lagi nih~)

tetibe,teringat kat satu lagu yang selalu dengar masa kat integ0mb dulu2.selalu dengar guna walkman yana lepas dia dan tid0-(thanx ,dear).

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Damba Kasih
Album : Damba Kasih
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


Semakin jauh ku dari-Mu
Semakin dekat pula Kau menghampiri daku

Oh, Tuhan Yang Maha Pengasih
Siapalah diriku di pandangan-Mu

Semakin cuba ku dekati
Semakin kuat pula Kau mendugai aku

Oh, Tuhan Yang Maha Sempurna
Kerdilnya diriku di hadapan-Mu

C/O
Bagaimanakah nantinya tika berhadapan dengan-Mu
Sudikah Kau menerima hamba-Mu yang hina ini
Ya Allah Kau Maha Pengampun


Di bayangan mentari aku kealpaan
Dusta dunia penuh kepura-puraan
Di kala dini hari aku kepasrahan
Mendamba jernih embun kasih sayang-Mu Oh Tuhan

Andainya dihitung amalanku
Belum pasti dapat ku hampiri gerbang syurga-Mu
Oh Tuhan Yang Maha Pemurah
Hindari diriku dari siksa-Mu… Oh Tuhan

Kasih sayang-Mu Tuhan
Itu yang ku dambakan
Dengan rahmat-Mu ampunilah diriku..


sebagai manusia biasa,hari2 yang kita lalui xlepas dari d0sa.ada yang dilakukan dengan sengaja atau tidak.

kadang2 kita lupa,bahawa satu hari nanti,kita akan berhadapan dengan Allah.kita lupa yang Allah selalu memerhatikan kita.kita lupa yang apa saja yang kita punya adalah milikNya.

kadang2 kita rasa bersalah bila buat d0sa,kadang2 kita rasa biasa je(lepakla 0rang laen pun buat gak~),kadang2 kita rasa bangga bila kita buat d0sa.nauzubillah-jangan pernah biasa apatah lagi suka dan bangga bila berd0sa.sahutlah seruan biasakan yang baik,baikkan yang biasa.

bak kata abah,kita sekarang dah xde hati yang betul2 bersih-dah xnampak jelas mana yang halal mana yang haram-walaupun Rasulullah pernah bersabda yang halal itu jelas,yang haram itu jelas.--refer hadis ke-6 dalam susunan hadis 40 Imam Nawawi.(thanx kamel)

sem0ga Allah limpahkan rahmat dan menyempurnakan hidayahNya kepada kita semua.sem0ga hari2 yang berlalu sentiasa lebih baik,dan selamat berusaha menempah syurga!!

insya'Allah.^^

Sunday, December 6, 2009

= debit kad =

Salamu'alaik ya nuha.

segala puji bagi Allah Yang Maha Besar.:)

hari ni,Alhamdulillah kami dapat berkumpul kat taman depan library buat usrah sekejap.t0piknya?...t0pik pasal debit kad.

tahu x debit kad tu ape?debit kad-penggunaan dia macam kredit kad-b0leh swap di merata-rata kedai-tapi,kita xberhutang,duit directly kena t0lak dari dalam akaun.huhu

kami kat india,rata-ratanya semua ada debit kad-sebab sekali dengan kad bank.

........................................................................

hari tu,masa pergi beli barang2 untuk f00d fest dan untuk raya haji,duit yang ada dalam purse hanyalah lebih kurang Rs100-120(+- RM 10),tapi dengan tanpa segan silunya dan penuh c0nfidentnya pergi sh0pping.sebab apa?sebab,debit kad ada-swap jela.



tetibe terfikir---agak-agaknya dalam hidup kita apa yang penting macam pentingnya debit kad masa pergi sh0pping?

kalau nak kata nyawa-dalam surah An-Naba' ayat terakhir Allah berfirman
"..alangkah baiknya andai dahulu aku menjadi tanah.."
jadi maknanya nyawa bukanlah perkara terpenting kan?

kalau nak kata amalan baik semata-mata,Allah berfirman dalam surah Al-Kahf ayat 103-105,firmanNya:
"katakanlah (Muhammad)"Apakah perlu Kami beritahukan kepada kamu tentang 0rang yang paling rugi perbuatannya?".
(iaitu) 0rang yang sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia,sedangkan mereka mengira telah berbuat sebaik-baiknya.
Mereka itu adalah 0rang yang mengingkari ayat2 Tuhan mereka dan (tidak percaya) terhadap pertemuan denganNya,Maka sia-sialah amal mereka,dan Kami tidak memberikan penimbangan terhadap (amal) mereka pada hari Kiamat"


jadi apa agaknya yang sangat penting tu??

macam mana dengan nikmat iman dan islam?
Allah berfirman dalam surah Yusuf,ayat 108 firmanNya
katakanlah (Muhammad),"inilah jalanku,aku dan 0rang-0rang yang mengikutku mengajak (kamu) kepada Allah dengan yakin,Maha Suci Allah,dan aku tidak termasuk 0rang-0rang musyrik."


dan dalam surah Al-Ankabut ayat 88,Allah berfirman,maksudnya:
Dan janganlah (pula) engkau sembah tuhan selain Allah.Tidak ada tuhan (yang berhak disembah) selain Dia.Segala sesuatu pasti binasa ,kecuali Allah.Segala keputusan menjadi wewenang-Nya,dan hanya kepadaNya kamu dikembalikan.




Wallahu'alam.

p/s:terima kasih kepada adik2 usrah yang memberi jawapan bernas.k0rang memang THE BEST la.jumpa lagi nanti,iA.^^

Wednesday, December 2, 2009

Insha Allah-Maher Zain



InshaAllah

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That you're so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah (SWT) is always by your side

Insha Allah (SWT) x3
Insya Allah (SWT) you’ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
You’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah (SWT) is always by your side

Insha Allah (SWT) x3
Insya Allah (SWT) you’ll find your way
Insha Allah (SWT) x3
Insya Allah (SWT) you’ll find your way

Turn to Allah (SWT)
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah (SWT)
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2

Insha Allah (SWT) x3
Insya Allah (SWT) we’ll find the way


is indeed a g00d s0ng,n0t just f0r the ear but als0 f0r the s0ul.insya'Allah there is always a turning p0int in this life t0 turn back t0 Him.0 Allah please let us reach the turning p0int s00n,s0 that we w0n't g0 astray fr0m the 0nly path t0 ur Jannah.ameen.

n0w push the "turn back" butt0n in ur life.(push it hard)

thanx f0r the lyrics.

Friday, November 27, 2009

salam aidil adha

Salam semua.

selamat menyambut hari raya aidil adha buat semua muslim yang berada di mana jua.sem0ga Allah menerima peng0rbanan kita tahun ni.banyakkan bertakbir-memuji Allah Yang Maha Esa.



salam aidil adha dari manipal~^^

Saturday, November 21, 2009

mencegah lebih baik~

Salamu'alaik ya nuha.

"mencegah lebih baik dari menyembuhkan"


direct translati0n untuk "preventi0n is better than cure".^^

kenapa?

hurm.

mak selalu pesan:

"jaga s0lat,s0lat awal waktu"




perasan x ada dua pesanan kat situ?
satu-jaga s0lat
kedua-jangan lambatkan s0lat

sebab apa?
pesan jaga s0lat,faham dahla kan.xkanla nak tinggalkan s0lat pulak,kan.

sebab,bila kita biasa lambatkan s0lat,lama2 rasa malas tu akan semakin menebal dan lama-lama(nauzubillah) akan rasa senang sangat nak tinggalkan s0lat.bila dah senang rasa nak tinggalkan s0lat,lagi tinggilah risik0 untuk kita tinggalkan s0lat yang Allah dah wajibkan buat kita semua.bila kita dah start tinggalkan s0lat (nauzubillah) payah nak start s0lat balik-xtipu.



nampak x kat situ,bila kita gagal cegah diri kita dari lambatkan s0lat,lama2 tanpa kita sedar,kita semakin menjauhi s0lat-walaupun pada asalnya kita rasa iman kita cukup kuat dan kita yakin untuk mengatakan-xkanlah aku xs0lat pulak.dan bila nak start s0lat balik-memang payah.

tu yang mak pesan,macam mana ngan yang Allah pesan-Allah Yang Maha Mengetahui sifat dan keadaan manusia ni.

Allah pesan-JANGAN HAMPIRI ZINA


bukan jangan berzina,tapi hampiri pun Allah xbagi sebab Allah Maha Mengetahui yang manusia ni susah nak menyembuhkan diri dia dari zina,maka Allah suruh kita cegah diri kita dari berzina.



kes yang hampir dengan kita semua adalah kes2 c0uple.
kadang2 bila kita teng0k 0rang c0uple kita akan cakap,
"aku xnakla c0uple macam dia,pegang2 tangan,duduk berdua-dua-hish d0sa.kalau aku berc0uple pun,xkanlah aku nak buat bende2 macam tu"

waktu ni,kita yakin iman kita mampu menahan kita dari buat bende2 yang kita tahu berd0sa dan menimbulkan fitnah macam tu.tapi,bila kita mula berc0uple-xsiapa tahu apa yang akan terjadi.

macam kes melambatkan s0lat tadi,pada asalnya kita yakin kita xkan meninggalkan s0lat,tapi lama-kelamaan perlahan-lahan kita tenggelam direndam nafsu sendiri.

kalau dalam kes berc0uple pulak,mula2 kita rasa bersalah bila kita duduk berdua je,lama2 bila dah menjadi kebiasaan rasa bersalah tu perlahan-lahan menghilangkan diri-alah bisa tegal biasa?.mula2 kita duduk berdua,kemudian ada suara ketiga-syaitan laknatullah.syaitan pun bijak jugak-bila kita dah start rasa selesa duduk berdua,dia pun mula menunjukkan jalan2 baru untuk kita ter0kai-kita mula rasa selesa bersentuhan,mula rasa selesa bertepuk tampar-nauzubillah.



bila kita dah biasa macam tu,payah nak berhenti dan nak sembuh dari rasa selesa buat perkara2 tersebut.kalau xjumpa-rasa macam hari ni xlengkap,kalau xduduk bersama-rasa macam makanan hari ni xsedap,kalau xbergurau senda-rasa macam xbest je~

perkara ni rata-rata dari kita tahu,cuma diri kita yang suka buat2 xtahu-termasukla diri ni.

sebab tu Allah kata-JANGAN HAMPIRI ZINA,Allah sangat tahu bila kita dah mula berjinak-jinak dengan zina,susah nak tinggalkan.


--->dalam hidup ni,sentiasa ada jalan yang Allah redhai
--->dalam bercinta-kalau sayang betul2,jangan biar cerita cinta k0rang tercemar dengan d0sa
--->kalau sayang betul2-sama-sama binalah jalan ke syurga-supaya kisah cinta k0rang adalah buat selama-lamanya,iA.




--->mehla kita sama2:
~cegah diri kita dari start buat d0sa2 yang xpernah kita buat
~cegah diri kita dari berterusan melakukan d0sa yang biasa kita lakukan
~cegah diri kita dari melakukan d0sa2 yang lebih besar




--->teguran ni bukanlah nak menunjukkan bahawa diri ni bersih dari d0sa,tapi sekadar peringatan buat yang lupa.malah diri ni,banyak je d0sa-tapi m0ga2 dengan usaha yang sedikit ni,Allah kurangkan beban dihadapanNya nanti.

percayalah,Allah akan memudahkan urusan mereka yang memudahkan urusanNya dan tiada yang mudah melainkan apa-apa yang Allah mudahkan,sesungguhnya itu mudah bagiNya.


wallahualam

----------------------------------------------------------------------

muk..tambah sket ek..tumpang artikel mu je la ek..kurang lapang nk menulis sendiri..
*pertama2 muqaddimah maksiat bila kita berbohong pada diri sendiri..
Segala maksiat meninggalkan getar pada hati saat pertama kali meniatkannya..bila kita 'membolehkan' @ meghalalkan apa yang haram bagi kita..maka bermulalah maksiat dizahirkan..
Rasulullah sgt benci pada perbuatan semberono mcm ni..jgn sampai 'jd alah bisa tegal biasa'...sunnguh manusia itu sgt ingkar dan tak berterima kasih..-->lihat

al-a'diyat:6
sesungguhnya manusia itu sangat ingkar (tidak bersyukur) kepada Tuhannya.


===>pai_ilham al-adwa'

Tuesday, November 17, 2009

Debate pagi tadi~

Salamu’alaik ya nuha.

Subhanallah,Alhamdulillah,Lailahaillallah,Allahu Akbar.


sambil dengar lagu,sambil baca.^^

Pagi tadi,kami ada debate pasal “negative influence of tv to the society”

Tajuk ni,kedengaran macam tajuk karangan bm budak2 spm.tapi,pada hakikatnya tajuk ni,sepatutnya menjadi satu kerisauan kepada kita semua sebab kita semua semakin suka bersikap “lepas tangan” dan menyalahkan mereka yang lain.

Kita selalu menuding jari kepada “benda” bila sesuatu terjadi kat kita.contohnya kalau slipper yang selama ni muat ,tetapi tetibe xmuat-kita salahkan slipper yang mengecil padahal kaki kita yang membesar.bila difikir-fikirkan balik-mana boleh slipper tu mengecil,kaki kita yang membesar bolehla.

Macam tu jugak dengan negative influence by tv-tv tu hanyalah satu objek yang tak bernyawa-kalau unplug tv tu,confirm xleh hidup. Tapi bayangkan,manusia menuding jari kepada tv kepada permasalahan masyarakat-masalah keruntuhan tamadun manusia.kalau benarlah tv(dengan sendirinya) mampu meruntuhkan tamadun manusia,tv tersebut patut berbangga dengan pencapaian dia.huhu.

Rasanya cukuplah dengan drama yang dah berlarutan ni,tv pun dah xmampu nak membela sendiri malah meluat dengan perangai manusia yang suka menyalahkan orang lain (atau dalam konteks ni-benda lain).let’s put an end to this un-macho behavior-meh same2 jadi lebih BERTANGGUNGJAWAB.


no more lepas tangan,iA. :)

Dalam hidup ni,kalau kita semua sama2 jadi lebih bertanggungjawab dan xsimply salahkan mereka yang lain,hopefully somehow kita berjaya jadikan dunia ni sebagai ladang yang lebih subur buat tunaian di akhirat nanti,insya’Allah.

Instead of asking what can you do for me,ask WHAT CAN I DO FOR YOU?(with a smile)

Saturday, November 14, 2009

our life in a story

Our Life in Story

One day of the manyDays
There was a man traveling on a trip with his Wife and Kids



And on the way he met someone standing in the roadway
So he asked him:Who are you?
He said:I am the money
So the man asked his wife and kids : Should we ask him to ride with us?
They said together: Yes of course because with the money it can help us if we wanted to do anything, and if we wanted to get anything we desired
So they took the Money to ride with them

And the vehicle continued its way until the man met someone else on the r oad
So the Father asked:Who are you?
He said: I am the high position and power
So the father asked his wife and kids : Should we ask him to ride with us?
So they all answered together in one voice:
Yes of course because with the high position and power we have the ability to do anything we want and own anything we desired.
So they took the high position and power with them
And the vehicle continued to finish its trip

And likewise he met in the same manner many people which give the pleasures and desires of this life, UNTIL …..They met one person on the way…..
The Father asks him:Who are you?
He said: I am the Deen (Islam)
So the father, wife, and kids said all together in one voice: No no…this isn't the time, we desire the pleasures of this life and dunyah, and the Deen will prevent us and ban us from these things and it will take control over us, and we will be worn-out from being loyal to it and its learning….And the halal and the Haram, and this thing prayer and that thing hijab, and this fasting , and and and and and etc… It will be a burden upon us!!!

Buuuuut from what is certain is that we will definitely return for you to pick you up but only after we enjoy this life and everything in it.
So sadly….they left him behind and the vehicle continued its trip.
And out of no where something appeared in the middle of the road
It was a check point in the road and it had a sign saying
STOP!!!




And they found a man gesturing for the father to get out of the vehicle
So the man said to the father: The trip has ended as far as you are concerned!!! !
And it is upon you to get out and come with me..
The father was shocked with fear and didn't say a word.
So the man said to him: I am searching for the DEEN. Is he with you?
He answered: No I left him not too far back…. So if you can let me go back, I can get him for you :)

You do not have the ability to go back, your trip has ended and there is no going back now….. returning is impossible said the man

Um uh…but but… I have The Money, The high position and power, My Wife, My Kids, and and and and and and on.

The man said to him: They will not benefit you nor will they protect you in front of Allah…. Not one bit!

And you will leave all of this, and not one of them will help you except for The Deen …you know? The one which YOU left back in the road.

So the father asked: And who are you exactly?
I AM DEATH
The one which you were heedless of and didn't take into account in your trip!!
The father looked at his vehicle and found his wife taking control of it and continuing the trip with all of its passengers but him
And none of them stayed with him, and none of them helped him in any way.

His Majesty said:
"Say: If it be that your fathers, your sons, your brothers, your mates, or your kindred; the wealth that ye have gained; the commerce in which ye fear a decline: or the dwellings in which ye delight - are dearer to you than Allah, or His Messenger, or the striving in His cause;- then wait until Allah brings about His decision: and Allah guides not the rebellious." Qur'an 9:24


And Allah the Majestic said:

"Every soul shall have a taste of death: And only on the Day of Judgment shall you be paid your full recompense. Only he who is saved far from the Fire and admitted to the Garden will have attained the object (of Life): For the life of this world is but goods and chattels of deception." Qur'an 3:185

Friday, November 13, 2009

DenganMu aku hidup

Salamu'alaik ya nuha.

lama xmenulis,bukan busy sangat pun,cuma banyak lintasan hanya mati dalam fikiran.xsempat nak dipanjangkan dalam bentuk kata-kata,apatah lagi perkataan yang ditaip.~sigh dengan diri sendiri~

hurm.

banyak yang dikesalkan,tapi xde tindakan yang dilakukan,hanya kata hati saja yang membenci.ya Allah selemah-lemah iman yang ada di dalam hati.ampunkan hambaMu yang lemah ni Ya Allah.

dalam ramai aku hilang dalam lautan kelalaian sendiri,dalam sendiri aku hanyut dengan angan-angan.

lately ni,Allah uji dengan Allah tunjukkan banyak "bas-bas" yang menuju jahannamNya,dalam "bas-bas" tersebut,ramai yang izzah kenal,ramai yang izzah kata , izzah sayang..

namun ,setakat ni,belum ada satu penumpang pun yang berjaya izzah bagitau yang bas yang di0rang naik tu,bukan menuju redhaNya malah semakin laju menuju kehancuran yang Allah janjikan di akhir zaman.

kadang2 sama-sama naik "bas-bas" terbabit,tapi bila izzah sedar dan turun dari "bas-bas" tu,xde sape yang izzah sempat bisikkan,nak ajak turun dari bas tersebut.

sekarang ni xtahu dimana langkah kaki ni,sedang melangkah naik "bas-bas" tu,atau tengah melangkah turun atau tengah leka dalam "bas"..

k0rang,seri0usly,s0rry sangat kalau izzah langkah turun xbagitau k0rang.bukan sengaja,juga bukan xsengaja..sebab bila fikir2 balik,izzah xjumpa apa yang menyebabkan izzah xmampu bagitau kecuali sebab izzah xberani.bila dah xberani,banyak alasan yang timbul,masa xsesuaila,tempat xsesuaila,tunggula masa lain..nak tunggu sampai bila izzah,sampai depan Allah nanti??

teringat anis hamid,teringat kat ummi-di0rang selalu pesan-niat kena selalu betulkan.insya'Allah.

apa-apa pun,sekarang,j0m kita turun dari "bas-bas" ni,nak x?
k0rang,j0m same2 tukar naik kenderaan lain,0r at least naik "bas-bas" yang menuju jannahNya.rasanya memang betul kata iman-kita banyak amar makruf tapi xbanyak nahi munkar.

andai saja semuanya adalah keranaNya..bukan2.insya'Allah semua adalah keranaNya.
(andai/kalau membuka kepada jalan2 untuk syaitan memanjangkan angan2 kita,jangan berkalau-kalau dalam hidup ni-apa yang Allah tentukan,tu lah yang terjadi.)



Lirik Lagu Opick - DenganMu Aku Hidup

Denganmu aku hidup
Denganmu aku mati
Hanyalah padamu
hanyalah untukmu
Hidupkan dijalani

Padamu ku berserah
Padamu ku berpasrah
Hanyalah padamu
Hanyalah untukmu
Hidup kan dijalani

Engkau Allah yang Maha Mendengar
Engkau Allah yang Maha Penyayang
Engkau yang mengampuni
Engkau yang memaafkan
Engkau Allah

Allahurahman Allahurahim
Allahul malikul kudus hussalam
Allahul mukmin allahul muhaymin
Allahul azzizul jabar hul muttaqabir

Sunday, November 1, 2009

why are u wearing this?

Salamu’alaik ya nuha.

T0day we visited physi0therapy department.

Many kind 0f treatments are available-ultras0und,laser,tracti0n,tense,sh0rt-wave diametry(?) and etc.

During the visit I was asked by an intern,

“why are y0u wearing this?”
referring t0 my hijab.

I was silent f0r few sec0nds because that was my first time experiencing pe0ple asking why am I wearing hijab.

Then-my answer wasn’t a very g00d 0ne. I said:

D0 y0u kn0w h0w pe0ple easily have their 0wn pleasure by l00king at us (females)? This (h0lding my hijab) is 0ne way t0 prevent them fr0m having such pleasure easily and it’s 0ne way t0 pr0tect us fr0m be l00ked d0wn by them.

…………..h0pefully she g0t what I meant………………………………

That sh0rt c0nversati0n reminds me 0f all the days bef0re and after I put 0n my hijab.after I put 0n my hijab,pe0ple ar0und me indirectly understand that I have my 0wn say and respect me m0re-especially my c0usins and uncles-Alhamdulillah ,Allah ease my way. And yet an0ther Alhamdulillah because He still all0w me t0 c0ntinue wearing hijab.


hijab-is never hard t0 wear.^^

I pray f0r:
th0se wh0 want t0 put hijab 0n,but hesitate-may Allah firm ur decisi0n.

th0se wh0 put away their hijab-may Allah helps us t0 put 0n the hijab 0nce again

th0se wh0 never want t0 wear hijab-may Allah 0pen ur heart and illuminate it with His Hidayah-may Allah ease ur way t0 0bey His 0rder

th0se wh0 experiencing hardship by wearing hijab-may Allah rewards u with His Jannah

th0se wh0 already wearing hijab-may Allah give u strength t0 steadfast.ameen.

Allahumma afrigna ‘alaina sabraan,wa tsabit aqdamana wansurna ‘alal qaumilkafiriin.
Ya Allah,give us patience,firm 0ur steps and help us defeat kuffar.ameen.

Thursday, October 29, 2009

sch00l health visit~

Salamu’alaik ya nuha.

Hari ni,kami buat ‘Sch00l Health visit’

Best sangaaaaaattttttt.^^

Kami sampai dalam pukul 3.00pm dan apa yang kami buat kat sek0lah tadi tu adalah
-ukur tinggi
-cek berat
-cek kebersihan dan tahap kesihatan di0rang.
-amik gambak..klik..klik..:)
~best,sebab rasa macam sedikit berguna kepada masyarakat.^^




Hurm-apabila sese0rang tu,rasa berguna kepada 0rang lain,itu adalah satu cara untuk dia meninggikan self value dan ini akan assist dia untuk menjalani hidup dengan lebih baik.

Sebab tu,kadang2 bila kita c0me cr0ss kes2 yang melibatkan mereka yang sakit-especially yang dah lama sakit,di0rang akan jadi frustrated dengan diri sendiri sebab, rasa diri xberguna kepada yang lain + selalu menyusahkan 0rang lain.

0leh tu,izzah rasa adalah penting untuk 0rang2 yang menjaga pesakit-hanya membantu mereka apabila mereka perlukan bantuan je-xperlu sentiasa membantu.let say,kalau dia mampu makan sendiri-xpayah suapkan-sebab apabila aktiviti2 yang dia mampu lakukan,kita dah t0l0ng buatkan macam mana kita nak t0l0ng dia reinstall his/her self value?

Give them m0re space but always be there if they need any help.


p/s:tu apa yang izzah rasala.terima kasih banyak2 semua.
:)

Sunday, October 25, 2009

.:hamzah:.




gambar sekadar hiasan~

Hamzah Asadullah
Album : Allahu Rabbi
Munsyid : InTeam
http://liriknasyid.com


Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakkan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.


Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa saidina hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.


Sudahkah puas hatimu Hendon,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.


berd0a sem0ga 'Hamzah-Hamzah' yang sedang membela agama Allah ini,Allah berikan kepada mereka semua salah satu dari 2 kemenangan,sama ada kemenangan menentang kuffar atau meraih syahid dan kekal disisiNya selama-lamanya.ameen.


sem0ga Hamzah kecil ni,menjadi salah satu penerus kerja2 mulia Rasulullah s.a.w.

p/s:rindu hamzah ngan s0fiya~

Wednesday, October 21, 2009

jumpa lagi nanti!!

Salamu'alaik ya nuha.

sem0ga semua sentiasa dalam pemeliharaan Yang Maha Melihat lagi Maha Mendengar.:)

Alhamdulillah,weekend lepas JASSI kedua telah berjaya dilaksanakan,walaupun macam2 yang terjadi t0wards the pr0gramme ,still Alhamdulillah Allah masih izinkan kami melaksankan JASSI yang kedua walaupun dengan serba kekurangan di sana sini. (maklumlah semua yang terlibat adalah amatur belaka~)



JASSi kali kedua telah berjaya dilaksankan di Paradise Isle ,Malpe Beach ,Manipal.kami di Manipal berbesar hati menyambut kedatangan sahabat2 dari seluruh pelusuk India.kami berharap sepanjang kehadiran semua di Manipal,kami telah berjaya menjadi tuan rumah yang baik .

sem0ga perkumpulan JASSI kali ni,diberkati Allah dan sem0ga segala wang ringgit ,tenaga dan masa yang kita semua laburkan untuk menghadiri JASSI'09 ni, Allah gantikan dengan p0h0n2 rendang di dalam taman2 syurga.insya'Allah.

kepada h0st untuk JASSI ketiga nanti (walaupun belum diundi lagi),selamat bekerja dan sem0ga Allah mudahkan urusan semua.iA.





p/s:izzah berd0a sem0ga lambaian selamat tinggal yang kita lambaikan di hari terakhir insya'Allah sebagai ganti kata-kata "jumpa lagi nanti!!"

~gambar2 xmampu nak upl0ad sebab tersangatla lembabnye internet~

Sunday, October 11, 2009

bila mata terlena~

salamu'alaik ya nuha.

Allah berfirman dalam surah Az-Zumar:42

Allah memegang nyawa (sese0rang) pada saat kematiannaya dan nyawa (sese0rang)yang belum mati ketika dia tidur;maka Dia tahan nyawa (0rang) yang telah Dia tetapkan kematiannya dan Dia lepaskan nyawa yang lain sampai waktu yang ditentukan.Sungguh pada yang demikian terdapat tanda-tanda (kebesaran) Allah bagi kaum yang berfikir.


Alhamdulillah,Allah pinjamkan lagi satu hari untuk menghabiskan sisa2 umur yang tinggal.Alhamdulillah,Allah masih lepaskan nyawa kita semua,Alhamdulillah.:)

selamat bersyukur semua.


~at the very least say Alhamdulillah.:)


salam lebaran dari kami di manipal.

Wednesday, September 30, 2009

salam buat semua.

Salam buat semua,bukan saja buat annurnuha,tapi untuk semua.

dah lama xmenulis,dan dah rasa macam xnak menulis dah.bila reflex balik diri ni,apa agaknya sebab mula2 menulis bl0g dulu?

bila teringat balik tujuan asal menulis bl0g-untuk BERK0NGSI-supaya ada faedahnya buat semua-insya'Allah semata-mata hanya kerana mencari redha Ilahi.ameen.

meh,kita share pengalaman Ramadhan yang lepas.

Ramadhan yang lepas,adalah Ramadhan yang sangat menarik sebab dapat berpuasa di lima negara berbeza(India,Yaman,Mesir,J0rdan dan United Arab Emirates).xdela menetap kat semua negara pun,transit je kat Yaman dan J0rdan.^^

selama berpuasa+bercuti di Mesir,Alhamdulillah Allah mudahkan urusan kami.walaupun travel dalam cuaca yang lebih panas berbanding India,Allah kuatkan kami-x pernah kami rasa xlarat sampai nak kena berbuka puasa.Alhamdulillah.



sepanjang perjalanan kami dibumi Anbiya' tu,kami dihidangkan dengan bermacam-macam pengalaman menarik yang xpernah kami teng0k kat tempat2 lain.

1-0rang membaca Al-Quran dimana jua-atas tram,depan kedai,dalam masjid.


2-jamuan berbuka puasa sentiasa ada.seingat izzah,makan berbuka yang kami bayar hanyalah sekali-yang lain semua,datang dari tangan mereka2 yang lain.kalau bukan kawan2 di Mesir,dari Pak Arab+Mak Arab.


3-amalan sentiasa mend0akan mereka yang lain."kullu sanah waantum bi khair"
-->sem0ga sepnajang tahun,kamu dalam keadaan baik.kami mampu balas ngan senyuman je.:)

4-hiasan2 di gantung-->menandakan mereka meraikan Ramadhan.(kalau kat Malaysia yang macam selalu kita gantung sempena kerja kahwin.)


5-batas antara lelaki dan perempauan dijaga-->dalam metr0,gerabak lelaki dan perempuan diasingkan.

6-macam2 aktiviti keagamaan ada.sempatla sekali ke kelas mengaji di Mans0ura(walaupun hanya 2 makra'), sekali ke kelas tafseer (ayat 18-29~Surah An-Naba')di Tanta dan iftar jama'ie di Alexandria.

7-masjid2 penuh ketika taraweh-->ni serius.semasa kat Alex-ada satu masjid di0rang panggil Game' Ibrahim,selama 2 malam teraweh kat situ,best sangat-sebab ramai 0rang.^^

8-dan macam2 lagi-->nak tahu,experiencela sendiri.

tu cerita di Mesir,meh dengar cerita pasal Dubai pulak.

masa kami sampai kat Dubai,kami terkejut dengan tahap kepanasan kat sane.ingatkan Mesir dah cukup panas dah,rupa2nya Dubai jauh lebih panas.(40-43'C).

Dubai secara ringkasnya adalah sebuah negara Islam yang kaya,bersih dan sangat PESAT membangun.merata-rata b0leh teng0k bangunan2 baru yang sedang dibina.

kat sana,kehidupan sangat mewah--bus st0p--ada air c0nd--mungkin jugak sebab panas sangat.

xdapat nak bercerita panjang sebab kami pun,xdela merayau merata-rata kat Dubai pun,sempatla berjalan-jalan kejap,naik metr0 Dubai yang baru je launched 09/09/09.

ha,kat Dubai Alhamdulillah kami dapatla ikut kelas tafseer dalam bahasa Urdu,walaupun sepatah haram xfahan--redha jelah--sebab lepas kelas tafseer tu,kami menyaksikan se0rang Sri Lankan yang kafir menjadi MUSLIM!semua yang hadir waktu tu,diminta mengajar Aminah(nama Islam dia) melafazkan Lailahaillallah.

insya'Allah setiap lafaz Lailahaillallah yang dia lafazkan lepas ni,adalah sikit pahala yang Allah hadiahkan buat kami.ameen.

akhir kata,(hehehe) antara yang kami rasa sangat bertuah travel dalam bulan Ramadhan sebab,kami dapat s0lat teraweh di masjid2 yang berbeza.dari teraweh di india,mesir dan dubai.sem0ga setiap tempat kami bersujud akan datang menjadi saksi di Mahsyar nanti bahawa perjalanan kami kali ini,adalah demi mencari redha Yang Esa.ameen.

salam aidil fitri buat semua,maaf zahir batin.(xla lambat sangat lagikan..^^)

sem0ga Allah menerima amalan2 yang telah kita usahakan sepanjang Ramadhan yang lepas dan sem0ga ada j0d0h untuk bertemu dengan Ramadhan yang akan datang.ameen.

p/s:gambar ada banyak je,tapi dah xlarat nak tunggu untuk diupl0ad.internet lembap sangat.agak2nya kura2 pun lagi laju.

Thursday, August 27, 2009

Tuesday, August 25, 2009

pewaris surga

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Opick - Pewaris Surga

mereka adalah pewaris surga
manusia yang disayangi Allah
alangkah indah bila hati mengenangnya
tanda-tanda ada tujuh di hidupnya

yang pertama orang yang beriman kepada Allah
iman di hati mulut dan langkahnya
yang kedua orang yang menjauh dari segala
perkara-perkara yang tiada guna
yang ketiga orang yang menunaikan zakatnya
yang keempat yang menjaga kemaluannya
yang kelima orang yang memelihara amanat
yang keenam orang yang penuhi janjinya
yang ketujuh orang-orang yang selalu menjaga
waktu dan khusyu setiap sholatnya

mereka adalah orang yang dirindu surga
surga firdauslah tempat kembali mereka




Surah Al-Mu'minin : ayat 1-11

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

1 -Sungguh beruntung orang2 yang beriman,
2 -(iaitu) orang yang khusyuk dalam solatnya,
3 -dan orang2 yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tidak berguna,
4 -dan orang yang menunaikan zakat,
5 -dan orang yang memelihara kemaluannya,
6 -kecuali terhadap isteri2 mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki,maka sesungguhnya mereka tidak tercela,
7 -tetapi barang siapa mencari sebalik itu (zina,dan sebagainya),maka mereka itulah orang2 yang melampaui batas.
8 -Dan (sungguh beruntung) orang2 yang memelihara amanat2 dan janjinya,
9 -serta orang2 yang memelihara solatnya
10-dan mereka itulah yang akan mewarisi,
11-(yakni) yang akan mewarisi (syurga) Firdaus . Mereka kekal didalamnya.


Monday, August 24, 2009

perasaan aka feelings~

Salamu'alaik ya nuha.

lama sungguh tak menulis,memang tak de masa dan yang paling penting,xde idea sebenarnya.maklumla,banyak masa dihabiskan terperuk kat rumah.^^

after a while,Alhamdulillah ada sumthing yang mengetuk-ngetuk kepala untuk menulis.

pernah x kadang2 kita rasa penat melayan perasaan hati yang bermacam-macam.bukan je perasaan diri sendiri,tapi jugak melayan perasaan mereka yang lain.

perasaan ni penting ke sebenarnya?

bagi izzahlah,perasaanlah inti sebenar hidup ini.

contohnya,kalau mak2 kita tak rasa sayang pada kita ,adakah dia akan membesarkan kita dengan kasih sayang?
andailah Allah tak kasihkan kita,adakah Dia akan kurniakan iman dan islam kepada kita?

ada satu hadis Rasulullah yang sangat menarik:

tidak akan masuk syurga seseorang itu melainkan dia menyayangi sahabatnya seperti dia menyayangi dirinya sendiri.

Rasulullah menekankan perasaan disini.sebab apa?

sebab perasaan boleh menjadi satu pendorong yang sangat kuat.

perasaan yang benar menjadikan seseorang itu kuat,tetapi dengan perasaan yang salah,seseorang boleh kalah dengan mudah.

perasaan siapa yang kita nak bincangkan kat sini?

perasaan diri sendiri je yang boleh kita kawal.perasaan mereka yang lain xdapat kita kawal.jadi,meh kite cakap pasal perasaan diri sendiri.

obviously kita semua suka perasaan yang best2-->jadi kita selalu tahu nak berhadapan dengan perasaan ni.

bila kite bercakap perasaan yang tak berapa best-->perasaan2 ni yang kadang2 buat kita xkeruan,sebab kita xtahu macam mana nak berhadapan dengan perasaan macam ni.

ramai yang lari,apabila xdapat menyelesaikan perasaan ni.kemudian kita akan berhadapan dengan perasaan yang sama lagi,dan again kita larikan diri.sebab,selagi kita tak berjaya melepasi sesuatu ujian yang Allah timpakan,ujian tu akan berulang sampailah kita berjaya mengatasinya.

macam latihan matematik,selagi kita tak tahu nak selesaikan macam mana,selagi tula kita akan disuruh ulang soalan yang sama.:)

jadi macam mana kita nak selesaikan masalah perasaan kita ni??

setiap bencana yang menimpa di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri,semuanya telah tertulis dalam kita(Luh Mahfuz) sebelum Kami mewujudkannya.Sungguh yang demikian itu,mudah bagi Allah.Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput dari kamu,dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikanNya kepadamu. (Al-Hadid:22-23)


ingat tak Allah kata setiap dari kita diciptakan berpasangan.begitu juga perasaan.

kalau risau-->carilah tawakal
kalau sedih-->carilah redha
kalau kesal-->carilah taubat
kalau marah-->carilah sabar
kalau benci-->bencilah kerana Allah.



semoga kita semua sentiasa tenang dalam pemerhatianNya,kerana tiada penjaga yang lebih baik selain Allah.

-->peringatan adalah untuk diri sendiri sebelum untuk mereka yang lain.^^

Saturday, August 22, 2009

harapan ramadhan~^^

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Salamu'alaik ya nuha.

kat sini nak ucapkan pada semua ,selamat menjalani ibadah puasa dengan jayanya.

semoga Allah limpahkan kepada kita semua rahmat dan kasih sayangNya.semoga Allah satu padukan hati kita semua,sabarkan mereka2 yang sedang berjuang di Palestin,di Sri Lanka,di Kashmir,di mana2 saja umat Islam berada.ameen.

selamat berjuang melawan hawa nafsu.:)

Monday, August 17, 2009

surah Luqman 33-34



“ Wahai manusia ! Bertaqwalah kepada Tuhanmu dan takutlah pada hari yang (ketika itu) seorang bapa tidak dapat menolong anaknya,dan seorang anak tidak dapat (pula) menolong bapanya sedikit pun.Sungguh janji Allah itu pasti benar ,maka janganlah sekali-kali kamu terpedaya oleh kehidupan dunia,dan jangan sampai kamu terpedaya oleh penipu dalam (mentaati) Allah.Sesungguhnya hanya di sisi Alah ada ilmu tentang hari Qiamat; dan Dia yang menurunkan hujan , dan mengetahui apa yang ada dalam rahim.Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan dilakukannya besok.Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati.Sungguh Allah Maha Mengetahui,Maha Mengenal ”
(Surah Luqman : 33-34)

Thursday, August 13, 2009

~muhasabah cinta~

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Muhasabah Cinta
Album :
Munsyid : EdCoustic
http://liriknasyid.com


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu


selamat menghadapi peperiksaan semua.semoga Allah mudahkan urusan.

ya Allah,tiada pengetahuan pada kami melainkan apa2 yang Engkau ajarkan kepada kami.ya Allah,berkatilah ilmu yang telah Engkau berikan kepada kami,agar dapat kami ajarkan kepada mereka yang lain,dan dapat kami praktikkan dalam hidup kami.ya Allah,terangkanlah hati kami,tenangkanlah hati kami,dorongkanlah kami membaca subtopik2 yang akan keluar dalam peperiksaan ,bantulah kami memilih jawapan yang tepat dalm peperiksaan,jauhilah kami dari cuai dan lalai.jauhkanlah kami dari perasaan was2.

ya Allah masukkanlah kami dari pintu2 yang benar,dan keluarkanlah kami dari pintu2 yang benar.dan kurniakanlah kepada kami penolong dari sisiMu.

ameen.

Monday, August 10, 2009

barang pinjam~

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Ratu Syahadah-->Asiah

Salamu’alaik ya annurnuha~

Satu mesej yang masuk dalam inbox semalam.rasa sangat menarik untuk dikongsikan bersama.^^

Anda pilih siapa?
1. isteri Nabi Lut & Nabi Nuh
2. isteri Fir’aun
(At-Tahrim:10-11)

Ketahuilah setiap orang memikul dosanya sendiri (Isra’:15)

So let’s strive for hidayah.

Dalam hidup ini,semuanya Allah yang punya.termasukla laptop ni,tangan yang menaip,malah rasa iman dan bangga dengan Islam ni pun,Allah yang punya.

Allah boleh ambil balik bila2 yang Dia suka.

Sebagai seseorang yang “meminjam” perlulah bagi kita menjaga apa-apa yang Allah bagi pinjam dengan sebaiknya.sebab,kalau kita xjaga baik2,Allah akan ambil balik apa-apa yang dipinjamkan.

Macam apabila kita bagi orang pinjam barang,lepas tu,kita tahu dia xjaga barang kita tu baik2,mesti kita akan mintak balik kan.

Begitulah analoginya~

So,mehla sama2 berdoa dan berusaha menjaga apa-apa yang Allah pinjamkan kepada kita dengan sebaiknya,especially nikmat iman dan islam.semoga Allah pinjamkan 2 nikmat ni,sampai akhir hayat.ameen.



=)

p/s:untuk mereka yang bakal menghadapi peperiksaan,semoga Allah mudahkan urusan.^^

Wednesday, August 5, 2009

aishiteru kaiyo



Romaji Aishiteru

doushite itsu kara
nagai yume demo mite iru youna
owari no hajimari na no

kurakute fukakute
kanashimi ni michita
sekai no hate ni mayoi konda no
shiawase sugita no
anata no hoshita kioku subete ga
watashi kore kara hotsureta kokoro
ai de tsumuide
itsumade


oh aishiteru no
kotoba no imi wo oshiete kureta
anata sono mama hitomi no oku ni egao nokoshite
towa ni shizuka ni

naze na no ano toki honno wazuka sure chigai
ano hi ni modorenai no?
tsurakute kurushikute
todoku koto no nai kanashimi
donna ni setsu nai no

oh aishiteru no
kotoba no imi wo oshiete kureta
anata sono mama hitomi no oku ni egao nokoshite
towa ni yasashiku

'cause i don't have a clue what to say
thinkin about the world and how i changed
mukai au koto de
maru de toki au you ni
ooh who am i? it almost got to me
yagate hitotsu ni naru no

dakara zutto hashirenai yo
shinjita hibi wo konna ni tooku ga meguri meguttemo
yagate itsuka nagai me kara
aishiteru

Oh i wish that i was strong
yeah i wish that i was strong
you got it
you got it
dont lose it
oh the walls are caving in
ill try to keep it strong
cause the world is moving on


Translation Aishiteru

When it's a longtime dream
why is it like looking at
the beginning of the end?

Lost at the end of a world
filled with a deep, dark
sadness

All of my faded happiest
memories of you will
from this point on
forever knit up my
unraveled heart with love

You taught me the meaning
of the words "I love you"
Your smiling face will stay
in my eyes quietly, forever

Why were there too few
chance encounters then?
We can't go back to
those days
A harsh and difficult
sadness that I can't reach
no matter how painful

Oh you taught me the meaning
of the words "I love you"
Your smiling face will stay
in my eyes tenderly, forever

Cause I don't have a clue
what to say
thinking about the world
and how I changed
By facing each other, it's
like I figured it out
Oh who am I? It won't stop me
eventually we'll become one

Therefore I definitely
can't run away
Even though the days I
believed go by so far
Someday, eventually, after
longer experience
I will love you

Oh I wish that I was strong
yah I wish that I was strong
you got it, you got it
don't lose it
If the walls are caving in
I'll try to keep it strong
'cause the world is moving on