Sunday, December 27, 2009

teka-teki~

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

satu dalam damai-snada

Salamu'alaik ya nuha.

Alhamdulillah-segala puji bagi Allah,Tuhan Yang Maha Esa.

hurm..

ada satu teka-teki nak tanya.

teng0k gambar ni-



ni adalah directi0n 0rang kacau air.0rang yang berbeza kacau air masing2 secara berbeza.kenapa di0rang buat macam tu?

fikir2..jangan xfikir..
--------------------------------------------------------------------------------

apa jawapan k0rang?

huhu-mesti ada 1001 jawapan.















jawapannya adalah----jeng jeng jeng----sebab di0rang nak larutkan gula dalam air.^^

mesti ramai yang fikir-sebab 0rang berbeza,mestila kacau dengan cara berbeza.tapi,sebenarnya--tujuan kita semua sama dan mudah je--nak larutkan gula dalam air.

--------------------------------------------------------------------------------
dalam hidup ni,kita jumpa macam2 ragam manusia-ada macam2 muka-talam 2 muka pun ade gak.

tapi,walaupun kita berbeza---sebenarnya kita semua nakkan benda yang sama:

-kasih sayang
-kebahagiaan
-ketenangan & etc

-----perkara2 di atas,kita capai melalui macam2 cara dan kaedah.
ada melalui kuasa,ada melalui pangkat,ada yang melalui harta,tetapi Allah kata sebagai muslim,kita mencapai semua tu melaui iman dan islam.

ingatlah hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenang (Ar-Rad:28)


huhu.setiap kehidupan di atas muka bumi ni,ada 1001 cerita masing2.ada 1001 sebab setiap dari kita menjadi diri kita sekarang.

baru2 ni,Allah tambah satu cerita menarik dalam hidup ni:
ada yang bercerita izzah (well,xdela dia pun sebut specific sebenarnya) menindas manusia lain.

huhu,maafla sesiapa yang rasa tertindas.tidakla pula rasanya sengaja-sebab cita2 kami nak jadi d0ct0r bukannya nak jadi gangster.mungkin terlanjur kata2-kamikan juga manusia biasa.
-husnuz0n je- mungkin dia nakkan lebih perhatian agaknya.mungkin dengan lebih perhatian,dia akan lebih bahagia.(mungkin juga,kami pernah menindas.huhu)

kepada yang bercerita-nanti kita settle face t0 face eh,rasanya tak adilla kalau xtanya sendiri pada si pencerita,sebab pihak2 lain b0leh je men0k0k-tambah cerita kan?kita settle kat dunia-supaya xde basa-basi depan Allah nanti.

sem0ga perkenalan yang ada,tidak berakhir dengan permusuhan-nauzubillah.

ya Allah,salutkan hati kami dengan keterbukaan pada kemaafan dan berlapang dada dengan perbezaan antara kami.

habis..

4 comments:

yaNi said...

Sabar ya izzah, biasalah tu, kadang-kadang ada orang salah ertikan niat baik kita.

Kak dulu pun pernah dituduh 'memaksa' seseorang solat. Entahlah, kadang-kadang manusia ni tak faham, kita tegur sebab kita sayang dia.

aMeL said...

hurm~ mana2 pun ada perkara ni...
aku kat sini dah biasa... nak cakap tang belah mana pun lantak la. tapi kalau yg fitnah besar punye, siap la bila dia lalu depan/kiri/kanan aku...(belakang tak nampak), brainwash kat situ gak!

p/s: lumrah perjuangan dan mengejar cita-cita itu kan adanya ujian..

izzah said...

h0h0.terima kasih semua.

saya akan berusaha menjadi lebih baik,iA.

Anonymous said...

soklan teka-teki cikgu saidah.....rindunya.... ^^