Tuesday, May 27, 2008

maen teka-teki-edited

Salamua’alaik ya nuha..memandangkan korang sume,adalah bangsa2 pemikir,meh kiter try tahap pemikirang korang..


Hmm,ada satu ketika waktu haamiim ngan alif masih kecik2 dulu ,diorang selalu mintak kakak diorang yang sorang nih bagi teka-teki.. dahla,biler habis je soalan,diorang ngan muka selumber jayanya mengatakan entah..ayat wajib diorang seterusnya,


“habis,jawapan dier ape kak yong ?”


Cis,kiter payah2 kumpul soalan,dier senang2 je nak jawapan..huhu..yang lagi best,soalan yang dah pernah tanya,xleh nak Tanya lagi..diorang ni hafal jawapan..maka, lelame , banyak gakla teka-teki merapu yang terkumpul..Nilah.antara teka-tekiyang berjaya dikumpul..


1) Banyak2 bunga,bunga apa warna hitam?
2) Banyak2 buah,buah apa yang gugur ke atas?
3) Banyak2 anak,anak apa yang kena pijak?
4) Banyak2 kotak,kotak ape yang tak boleh tutup?
5) Banyak2 mee,mee ape xboleh makan?
6) Banyak2 mee,mee ape paling berat?
7) Banyak2 bende,bende ape yang ade ditepi langsir,ditengah malam,dihujung basikal??
(bunyinye macam menakutkan..heheh.)
new clue : juga ada dihadapan lembu.fikir..
8) Banyak2 van,van ape boleh makan??
9) Kalau orang makan pisang buang kulit,orang makan kulit,buang ape?
10) Banyak2 hari,hari ape xleh potong kuku?
11) Banyak2 ikan,ikan ape ade ketiak?




Huhu..itulah antara koleksi teka-teki..hmm..korang tau x jawapannya?hoho..nantilah bagitau..lambat sikit.tryla fikir dulu.kalau korang boleh figure out sumejawapannya,korang ni,kire hebatla..heheh..


Lagipun teka-teki ni,xmenipu..hanya tipu daya je..jadikan kiter lagi kreatif..ingat senang ke nak buat soalan teka-teki?payah tau..hmm..korang ada rase diri korang makin kreatif tak?hoho..hmm..


Ade satu cerita,adalah seorang hamba Allah ni,dia tengah berdiri kat tepi jalan (kiter label dier sebagai lelaki A) .dalam dia tengah berdiri tu,datangla seorang lelaki yang dalam kesusahan,tengah kena kejar dengan orang jahat..(lelaki dalam kesusahan ni,kiter label sebagai B)..dalam berlari tu, B sempat pesan dekat A tolong rahsiakan tempat sembunyian dia..dijadiakan cerita,tak lama selepas si B menyorok , sampaila orang jahat yang kejar si B nih (kiter labelkan as si C)..si C nampak si A nih,maka,dia berlakulah perbualan di bawah..heheh..


“wahai A,ada kau Nampak B lalu kat sini tadi??baik kau bagitau,kalau x,dengan kau sekali kena!!”jerit si C


Kemudian,si A yang akal panjang nih,dia pun melangkah kebelakang setapak.then dia pun berkata,
“sepanjang aku berdiri kat sini,aku hanya Nampak kau.aku xnampak orang lain..”


Maka,selamatla si B.


Tamatla cerita..opp sabar,nak Tanya nih
1) salah ke perbuatan si A tadi?
2) Adakah si A dikira menipu tadi?


Hoho..fikir2..sambil tu,meh kiter zikir sambil fikir..
Subhanallah Alhamdulillah Lailahaillallah Muhammadur rasullullah Allahu Akbar


Okai ! dapat jawapan dah??..hmm..
pandai2..perbuatan si A memeng xsalah..sebab,selepas dia melangkah setapak kebelakang tu,dia xnampak sesiapa selain C..nampak tak..ni x menipu..hanya tipu daya yang dilakukan dengan perkataan..hmm..tak sesia main teka-tekikan..setiap yang Allah jadikan xde yang sia2..tahniah,insya’Allah,korang lebih panjang akal pada hari ini dari semalam..=)
jawapan..later..insya'Allah..korang fikir dulu..
answers!!
memandangkan rasenye xde sape berjaya complete jawab sume secara bersendirian,maka inilah jawapan2nya.tahniah,kerana mencuba walaupun mungkin xberapa jaya..heheh..xpe Allah pandang usaha,bukan pandang pada hasil..=)
1) bunga tayar
2) buah melaka
3) anak tangga
4) kotak penalti
5) mee-sai--->misai
6) mee wanton (according to its sound..heheh)
7) huruf ke-12
8) vanhauton
9) buang tebiatla..huhu..
10) harimau
11) ikan duyung..=D
p/s : saje je letak kecik..hoho..bukan dengki,saje nak buat korang rase susah sikit nak dapat jawapan.=p

Saturday, May 24, 2008

my butterfly..=)




Dari ulat jadi kepompong
Tidur lena dalam kelonsong
Tiba masa kepompong pecah “pom”
Jadi rama-rama yang indah
Rama-rama terbang merata
Hisap madu di pohon bunga
Tapi sayang hidup tak lama
Allah jua kekal selamanya..




Hmm..lagu bebudak tadika, salah satu lagu kegemaran haamiim satu ketika dulu (sebelum dia masuk tadika kot..) .lagu ni mengingatkan kiter zaman kanak2 yang dah lama berlalu..for those yang tak pernah lagu ni,hmm,buat2 tahu jela..rasenye xde lagu ni kat internet..hoho..


Rama-rama
mulakan kitar hidup sebagai telur , kemudian jadi ulat..waktu jadi telur,rama-rama xtahu apa2..xde sape sangka telur tu akan jadi rama-rama..at least saya xtahula , telur kecik tu akan jadi rama-rama..hoho..macam kiter waktu baby dulu,xtahu buat apa2..xde siapa tahu nasib kita pada masa akan datang..jadi cikgu ke , jadi engineer ke,jadi penyanyi ke..xde siapa yang tahu.


Kemudian " rama-rama to be" nih,jadi ulat beluncas a.k.a carterpilar..xla lawa sangat..tapi lawa lagi,dari telur tadi.warna hijau je..makan pun daun je..merayap atas daun,belum lagi dapat rasa terbang bebas..xpernah lagi rasa manisnya madu..TAPI ,waktu tu pun , macam-macam ulat dah jumpa..ada burung try nak makanla..ada daun yang dah kena racunla..alhamdulillah selamat lagi..hmm..macam waktu saya kanak2..selekeh je makan aiskrim..hoho..kalau selesema lagila..xyah nak senyum kat orang lain..alhamdulillah saya ada mak ngan ayah yang sentiasa efficient menghadapi anak2 yang selesema..alhamdulillah,selamat dari makan “mucus” sendiri..hoho.waktu tu,banyak lagi benda yang saya xfaham dan xtahu..saya jumpa macam2 dugaan..saya belajar benda yang salah..saya belajar tipu mak ayah , saya belajar ponteng solat..saya belajar guna perkataan2 yang tak baik..alhamdulillah,Allah masih menetapkan saya atas jalanNya..alhamdulillah,setiap kali saya salah ada yang membetulkan..


Sampai masa,
ulat jadi kepompong..ulat duduk dalam tu diam2.siapkan diri untuk jadi rama-rama..masa transformation baru bermula..ulat beluncas yang warna hijau,perlahan2 berubah jadi rama2 yang ada macam2 warna.kepak mula terbentuk.. hmm..rasenyela,saya berada kat sini sekarang.belajar antara perkara2 susah, macam sabar..kat stage ni,saya kena belajar nak serlahkan diri ,belajar tabah hadapi hari depan..belajar nak jadi “rama-rama” yang cantik..


Bila transformation siap,rama2 yang dah sedia nak terbang,akan perlahan-lahan tolak kepompong tu..tolak perlahan-lahan ngan hati2 supaya kepak dia xkoyak dan mase kena tepat, supaya kepak dia dah betul2 kuat untuk terbang.lepas jadi rama-rama,kaki dia dah tak berguna untuk bergerak , jadi kepak kena betul2 kuat.jadi,saya pun kena sabar sementara tunggu masa yang tepat untuk pecahkan kepompong saya..saya rasa ramai antara pembaca mesti tengah dalam proses duduk dalam kepompong gak..


Kemudian,apabila kiter dalam proses nak keluar dari kepompong nanti,,dalam usaha nak serlahkan keupayaan diri.bila sampai masa tu nanti , tolak kepompong masing2 perlahan-lahan.jangan sampai terkoyak pulak kepak..biar perlahan,asalkan waktu tu nanti,kepak kiter dah kuat dan bersedia nak bawa kiter terokai langit luas..kalau kepak anda terkoyak nanti plan nak terbang sama2 tak dapatla dilaksanakan.. hoho. .insya’Allah,kiter akan teroka dunia luas kat luar tu sama2.. “terbang” sama2,cari “madu” sama2..
insya’Allah , kiter nanti akan jadi rama2 yang cantik..



Kalau ikutkan kitar hidup rama-rama,lepas beberapa ketika rama-rama terbang , xlama lepas tu adalah masa untuk rama-rama jumpa sang pencipta..hmm..tapi jangan lupa,dalam ketika rama2 adalah telur,boleh jugak kena makan ngan siput..waktu jadi ulat,ada kemungkinan kena makan ngan burung..dalam kepompong,mungkin je kena tiup angin,dalam ketika jadi rama2 ada kemungkinan terperangkap kat sarang labah-labah..kitar hidup rama2 xsama untuk setiap rama2..hoho..macam tula jugak ngan kiter semua..moga waktu tu nanti,bila kita pulang pada al-Khaliq,kalau kiter pulang sebagai “telur”,kita bersih dari segala dosa..kalau kiter pulang sebagai ulat , pulanglah sebagai ulat yang hijau terang.kalau kiter pulang ketika dalam kepompong,moga dalam ketika bersendirian tu,kita sempat memohon keampunan ..kalau kita ditakdirkan pulang ketika menjadi rama-rama,pulanglah sebagai rama2yang cantik..


Jangan lupa , “Allah jua yang kekal selamanya “..=)

Sunday, May 18, 2008

Allah has replaced it..

assalamualaikum..peace be upon you..=)

huhu..remember the entry entitled "will you marry you" ?
hmm..FYI , that book I was referring at that time "Life Is An Open Secret" by Zabrina A.Bakar , I lost it already..it happened err..biler ek?

I remembered carrying that book to the football field during the football match and it was nicely placed on the green bench I sat on..huhu..then,later this forgetful me , walked back to my hostel not even bothering about leaving my "unfinished reading" book behind..hoho..then,tomorrow I went again to the field and I fully aware that for my book to be found is very little,with no-name on it (bijak..)..huhu..and as it was expeted , I cannot find my book..huhu..

I am not complaining as that was my fault..huhu..and alhamdulillah,today I found her (sis Zabrina) blog..hmm..such an awesome blog..a lot of stories waiting for me to read and reflect..thus,losing the book not really a big deal then..alhamdulillah..

Allah has replaced it ,but this time with something much better..

for those who would like to read her blog,it's there on the right side of your screen ,under column knowledge is power..enjoy reading you guys..hopefully you'll love her writing just like I do.=)

p/s : right after I published this post I got a call from maisarah..she told me that they found it !! and they left it in their lecture hall..eventhough I not yet have it in my hand,at least I know that my book is safe and sound..erk..macam bernyawa plak..ape2 pun , alhamdulillah!! =)

I B T I S A M (bukan imtihan eh..)

assalamualaikum..
moh senyum korang..not only because we look nicer when we put on our smile (which is actually true) , but also with the hope that those we smile at will smile back at us and obviously help them gain the "pahala"..as stated by our beloved prophet Muhammad (pbuh)..

"senyum adalah satu sedekah"


senyum = sedekah yang paling mudah..dapat pahala lagi..and there is a saying goes like this,

smile always and keep the wrinkles away


so,sape nak awet (bukan awek eh..) muda,mulakan kempen SENYUM sekarang !! cepat !!
heheh..walaupun korang senyum xlawa,tu hanyalah khayalan belaka..orang xde gigi pun senyum lawa..ape lagi,senyumla..

our life is a reflection of our own actions..everything is like a reflection in a mirror..so,if we smile , the world will smile back at us..insya'Allah..unless that mirror is distorted..erk..

p/s :ibtisam = senyum..=)

Friday, May 16, 2008

selamat hari guru..

Assalamualaikum..


Alhamdulillah,dengan izin yang Maha Kuasa,kiter masih lagi diberi kesempatan melayari internet hari ni..heheh..ingat tak hari ni hari ape ?? ye,betul2..yela xyahla jerit..bukan dengar pun..huhu..betul2..hari ni adalah

Hari guru..


Hmm..kalau cakap pasal guru,ramai sangat yang baik hati.. Alhamdulillah,selalu Allah bagi peluang ngan cikgu yang hebat2.. bukan hebat dari segi pengajarannya je,malah dari segi pendidikan..eh,ape beza mengajar ngan mendidik??


Mengajar,adalah macam mengenai apa2 yang anda perlu tahu,ikut silibus dan dengan target,nak lulus ngan cemerlang dalam exam..mendidik pulak adalah untuk mengajar dan sekali gus mendidik student tu supaya cemerlang dunia dan akhirat..bukan saja mengejar jaya malah bahagia..bak kata abah (siapa pulak abah ni??)


“guru yang berjaya,dia mahukan anak didik dia , berjaya dan gembira..”


Oklah..meh kiter cerita pasal abah..abah ni bukan ayah..ayah ,adalah panggilan untuk ayah yang sebenar (Hj. Zainaldin..)..abah ni dulu adalah cikgu kelas a.k.a guru kelas maser form 3 (3 Abu Bakar..)..nama dier Ustaz Saufi Awanglah..


Kenape nak cerita pasal abah?apa yang special sangat?


Hmm..kelas pertama kitorang yang abah ajar,dier xcerita pasal PAI(pend. agama Islam),walaupun tu sepatutnye subject yang dier ajar..tapi abah cakap pasal bende lain..abah cakap pasal ukhwah sesame kitorang ..xde cikgu pun yang pernah ajar tajuk ni..abah kater,kitorang sebagai satu kelas,patut hidup macam satu keluarga besar..classmates tu semua siblings..jangan gaduh2,jangan buat musuh..tolong-menolong,ajar mengajar,jangan sombong..mula2 dengar tu,masuk telinga kanan keluar telinga kiri je..


Lame2,satu hari,abah ajak gi rumah dier,lagipun rumah dier pon dalam kawasan sekolah je..sessampainye kitorang kat laman rumah dier,dier dengan selumbernye suruh kitorang sapu laman dier..macam nilah lebih kurang ayat dier..


“ha,tu penyapu tu,sapula..saya nak keluar kejap..”


Selumber je cakap ,macam bapak cakap kat anak dier..kitorang pun buat je..bukannye payah pun..habis menyapu,kitorang pun join anak2 dier tengk tv..huahuahua..waktu tulah kami kenal ngan ummi,adik2..abah balik tu,dier belikan kitorang makanan,xingatla ape pulak..tapi yang pasti,kami makan reramai..waktu tulah ukhwah mula kuat bertaut..


Makin lame,kami makin rapat..malah dah jadi rutin,petang2 gi rumah abah..main ngan adik2..abang fizul,aref,farah ngan afham..


Abah ajar kami erti sebenar-benar ukhwah..kami susah dan senang bersame..ade satu ketika fiza (my classmate),kena hempap kelapa..no need to laugh..this is not funny..fiza,kena undergo operation untuk remove blood clot kat otak dier..just after that,dier xleh focus..sakit kepala..cannot even focus more than 5 min..bayangkan , dalam mase 1 bulan lagi nak pmr..abah encourage kitorang untuk call dier every evening..and we did..Alhamdulillah,fiza’s condition improve banyak after we start calling her..from can focus only for 5 min,she improved,boleh baca buku balik..and everytime we called her,she sounded excited giler..xdengar macam orang sakit pun..tapi,fiza xdapat exam ngan kitorang kat segamat..dier amik exam kat sekolah yang dekat ngan umah dier..walaupun kadang2 hati rase sedih xde orang kat sebelah (meja fiza,sebelah my meja kat kelas,and even waktu pmr..),tapi I believed at that time,fiza mesti struggle giler for her pmr..huhu..and yup,she did her pmr as great as the rest of us did..she got 9As and proceed to KISAS.ok,end cerita fiza..


Abah treat kitorang cam anak dier,xkurang xlebih.. waktu dapat tawaran gi SBPI Gombak..waktu tu,xtahu nak gi ke x..yela,nama sekolah pun xpernah dengar..kalau ikutkan mak,dier suruh mintak tukar gi KISAS..tapi waktu tu,x tergerak pun hati nak mintak tukar..memandangkan ramai yang dapat sekolah2 SBPI dan ramai xtahu nak pegi ke x,kami jumpe abah..ayat abah simple je ,tapi sampai hari ni terngiang-ngiang ayat tu..


“nasihat abah sebagai ustaz kat sekolah ni,stayla..xyah pindah..tapi,nasihat abah sebagai seorang ayah ,sebagai seorang abah,pindahla..hijrah tu membawa lagi banyak kebaikan..”


Macam tula ayat abah..ramai yang dapat ayat yang same..dan rate2 dari kami berhijrah ke sekolah lain..dengan niat nak cari ilmu Allah..


Sebelum kitorang nak pindah tu,abah dah pesan kalau dah nak keluar nanti,jumpe dier..maka,pada hari kami (izzah ngan aini),nak keluar tu,kitorang gi jumpe abah ngan ummi..waktu tu.diorang tengah lunch..diorang jemput makan,tapi kitorang xde selera nak makan..pastu,before balik,abah letak tangan atas kepala izzah..dier bace doa..doa ape? Wallahu’Alam..yang izzah dengar cume kalimah basmallah..


Alhamdulillah sampai hari ni kami still contact abah lagi..sekarang abah ngan ummi dah pindah Terengganu..payah sikitla nak jumpe..tapi,cuti hari tu,sempatla izzah ngan fiza menjejakkan kaki kat rumah abah kat terengganu sane tuh..huhu..hmm,sempatla jumpe 2 lagi adik baru,irfan ngan humairah..=p


Okla..tu je kisah hari guru..moga semua ilmu yang dicurahkan dapat kami praktikkan ngan sebaik-baiknye..insya’Allah..


p/s : to my classmates (3 Abu Bakar) ,moga korang tetap dalam limpahan rahmat dan kasih sayangNya..rindu korang!!

Thursday, May 15, 2008

ya Allah..dengarlah ini..


Ya Allah..tiada tempat lain dapatku adukan

Keluhanku..resahku..dukaku..

Hati ini keluh kesah..

Jiwaku gundah..

Kerna ar-rijalku lemah..


Ar-rijalku sudah lemah

Makin hari,dirinya makin lemah

Dari subuh hingga ke sudah

Keluhnya,penuh masalah..


Ar-rijalku sudah berubah

Perkara yang mudah,menjadi susah

Katanya,memimpin itu payah

Jadinya,siapa penggantimu?aku?

Jawabnya entah..


Aku resah ya Allah..

Ar-rijalku rebah sebelum melangkah

Mengah sebelum berkerja

Mundur sebelum kedepan

Langkahnya malah lebih kebelakang dariku

Akukah pelindungmu?

Akukah perisaimu?


Ya Allah..

Ar-rijalku makin hari makin takut

Makin hari makin mengecut

Jiwanya gentar mendengar masalah

Bilangnya aku tak mampu

Aku tak mahu

Walau bibir tak melafaz

Hatinya menjerit puas

Bila dirinya dibiar bebas..


Ya Allah..

Mungkinkah silapku,ar-rijalku berubah

Dari amanah kepada dusta

Dari penuh wibawa kepada lewa

Mungkin silapku

Nafsunya aku puaskan

Imannya aku biarkan

Akhirnya ar-rijalku layu

Gugur sebelum bertempur


Ya Allah..ya Ghaffar..

Andai ini silapku..

Aku mohon ampun..khilafku..

MujahidMu kukuburkan

Dai’eMu aku hancurkan..

Andai ini silapku..

Hukumlah aku..

Pulihkanlah ar-rijalku..

Kembalikan ar-rijalku yang dulu

Kerna bukan aku saja tanggungannya

Malah dunia menunggunya

Jatuh bangun bangsa ini..


Aku mohon ya Allah..

Kembalikan ar-rijalku..

Walau diri sebagai galang ganti

Asalkan ar-rijalku kembali memimpin

Gagah berdiri seperti Sultan al-Fateh

tegar memimpin,maju dan terus maju..


Wednesday, May 14, 2008

futsal principle in life

Assalamualaikum ..

Hmm..semalam malam,kitorang ade game futsal..huhu..Alhamdulillah,we won second place..hmm..really unexpected..we played for fun at first,but once we entered the futsal court,terus rase cam bersemangat giler..nak menang !!
Thanx to the coach (ogy),team members,supporters and sume yang dah datang tengok kitorang maen..arigato..=p

Hmm.pada mulanye ,team futsal adalah satu bende yang tak terpernah dijangka..berangan pun tak pernah..huahuahua..maklumla orang ala2 kaki bangku.. (maen badminton bolehla..)..tapi,tengok semangat sume orang yang berusaha sedaya upaya cube belajar sepak bola ngan betul,belajar gelecek bola..tambah ngan coach yang tak pernah bosan ajar..trimas..somehow,tersemangat sekalila..

hmm..kami yang pada asalnye nak sepak bola ngan betul pun xreti,tapi berkat usaha (kol 6 pagi gi practice tau..korang buat ape kol 6 pagi?).Alhamdulillah,kami improve..dari tempat keempat sebelum ni,ketempat kedua..huhu..xdelah nak cerita pasal futsal sangat..tapi pengajaran disebalik futsal..

kami usaha sungguh2 waktu kami maen bola..all out..dah jadi sunnatullah,siapa yang berusaha ,dia yang berjaya..jadi,nak berjaya,mula2 kena usaha..

kemudian ,kami maen bola ade yang ajar..bukan main ikut suka je..macam tu jugak,biler kiter nak usaha kiter berbaloi,bukan usaha buta2 je..usaha pun ade caranye..belajar ngan yang lebih tahu..rujuk guru,rujuk buku..so,yang kedua,usaha dengan cara yang betul..belajar ngan yang tahu..

kemudian dah usaha,kena practice..dah ada ilmu kenala amalkan..barula ade kesan..kalau belajar ape2 pun semua boleh apply dalam life kiter..xde yang xleh apply..bolehla dikatakanyang ketiga,practice..practice makes perfect.

Seterusnye ,kalau sekali je practice,xdela impact besar sangat..ntah2 sampai mase nak guna,dah terlupe..tulah masalah orang belajar,lupe..kena selalu practice,walaupun kejap..macam maen futsal..theory je,xbanyak membantu..jadi ,kenalah istiqamah..practice selalu..

Hmm..payah gak nak istiqamah..jadi,kat sini ,kiter perlukan kawan2 yang nak fight along with us..comrades..diorang akan support us when we weak,encourage us when we feel down..hmm..lagipun the more the merrier..macam main futsal,kalau gi practice sorang2,lame2 mesti malas dah..jadi,untuk succeed in this life,kiter kene cari kawan2 yang ade tujuan yang same ngan kiter..same goal..kiter xlehla,cooperate with those yang different goal ngan kiter.. nanti,kiter yang kalah..huhu..so,we need a team..

Pastu..terime dan gunekan perbezaan masing2 ngan sebaiknye.setiap dari kiterkan berbeza..jadi,terime perbezaan tu,and bring the best out of them..macam dalam satu team futsal,ade striker,ade defender,ade yang jage gol..huhu..semua tu penting dan hanya akan berjaya ,kalau kiter berjaya appreciate the difference..jangan jealous ngan orang lain..jangan busuk hati..setiap dari kiter memang diciptakan untuk berbeza dan setiap dari kiter adalah penting !!

Ok..mari kiter simpulkan formula nih..
1 Usaha
2 Belajar dari yang lebih tahu..
3 Practice a.k.a. amalkan.
4 Istiqamah
5 Kengkawan

Hmm..chop2!!lupe plak..mule2,kenala set target..kalau xde target,ape yang nak dicapai..huhu..akhiri usaha tu nanti ngan tawakal ngan doa..chayouk!!

P/s :to my batchmate..usaha korang ! dah nak unis ni..izzah usaha !! minna,ganbatte neh!! =D

Sunday, May 11, 2008

your mother..

Assalamua’alaikum.sempena ngan Hari Ibu hari nih,ade satu cerite nak share..


Cerita ni,adalah satu kisah benar yang diceritakan sendiri oleh ibu mangsa..mase kejadian adalah pada 26 Disember 2004..ye,waktu tsunami melanda Indonesia dan Malaysia serta negara2 jiran..


Ni diceritakan oleh seorang ibu kat Indonesia yang disiarkan kat tv Indonesia..channel mane ,xingatla pulak..

Mak cik tu,pun mulakan cerita.ingat lagi,dier pakai baju bunga2 warne coklat,ngan tudung warne coklat,plain..


Dier cerite,waktu ombak besar tu datang (tsunami..),dier sempat berpaut kat pokok kelapa..satu tangan peluk pokok kelape,satu tangan peluk anak dier..anak yang dier peluk tu,dah agak besar agaknye..anak dier tu,berjaye pegang adik dier yang lebih kecik dari dier..so,kesimpulannye,ibu tu,terpaksa tahan 3 orang dari dibawa ombak tsunami..diri dier,anak dier yang besar,ngan sorang anak dier yang kecik..tahan ngan sebelah tangan je,yang sempat paut kat pokok kelapa tu..subhanallah,kuatnye tangan seorang ibu..


memandangkan peluang untuk mereka selamat , tipis kalau stay macam tu je..anak,dier yang besar tu cakap kat ibu tu (mak dia..)..lebih kurang macam nilah..


“mak,lepaskan ina (bukan name sebenar,,),mak amik adik..”

“mak ,ina mintak maaf kalau ina ade buat salah kat mak.. ”

“ina,mintak halal semua pemberian mak..”

“ina nak ,mak lepaskan tangan ina..ina mintak maaf”


Macam mane,ina tu convince mak dier bagi lepaskan dier..wallahu’Alam..mak cik tu xcerite panjang..tapi mak cik tu lepaskan anak dia tu (ina..)..dengan berat hatinye..nangis2 mak cik tu cerite..yang dengar cerite mak cik tu pun ramai yang nangis..


Tapi pengorbanan ina tu memang sangat mengharukan..sampai hari nih.terngiang-ngiang lagi cerite mak cik tu.. sepengetahuan izzah ,ina adalah salah seorang mangsa tsunami yang tak ditemui jasadnye.moge dier ditempatkan dikalangan hambaNya yang solehah..


Ina sanggup korbankan diri dier untuk keselamatan mak ngan adik dier,ketika waktu tu,semua orang fikir nak selamatkan diri sendiri je..macam mane kalau kiter kat tempat ina?sanggup ke kiter berkorban untuk orang yang banyak berkorban untuk kiter?sanggup ke kiter berkorban untuk ibu kiter?


Cakap memanglah mudah..kalau kejadian tu jadi kat izzah,izzah pun belum tahu ape tindakan izzah..


Sekadar memetik lirik lagu Yusuf Islam..Your mother..

Who should I give my love to?

My respect and my honor to

Who should I pay good mind to?

After Allah

And Rasulullah

Comes your mother

Who next? Your mother

Who next? Your mother

And then your father

Cause who used to hold you

And clean you and clot

hes you

Who used to feed you?

And always be with you

When you were sick

Stay up all night

Holding you tight

That's right no other

Your mother (My mother)

Who should I take good care of?

Giving all my love

Who should I think most of?

After Allah

And Rasulullah

Comes your mother

Who next? Your mother

Who next? Your mother

And then your father

Cause who used to hear you

Before you could talk

Who used to hold you?

Before you could walk

And when you fell who picked you up

Clean your cut

No one but your mother

My mother

Who should I stay rigt close to?

Listen most to

Never say no to

After Allah

And Rasulullah

Comes your mother

Who next? Your mother

Who next? Your mother

And then your father

Cause who used to hug you

And buy you new clothes

Comb your hair

And blow your nose

And when you cry

Who wiped your tears?

Knows your fears

Who really cares?

My mother

Say Alhamdulillah

Thank you Allah

Thank you Allah

For my mother.

TST ( talk,share,think )

Assalamu’alaikum..kepade pembace2 @ pengunjung @ pelayar2 internet yang happened to singgah kat my blog yang sangatla xde ape2 nih..terime kasih coz sudi nak berhenti kat sini..hmm..xsempat lagi nak greet you guys properly before..and I will,now..I think I’ve started it already..as I’ve greeted you guys with the BEST greeting ever ..ASSALAMUALAIKUM..which means “ peace be upon you “ a.k.a selamat sejahtera kepada kamu..hmm..a very simple greeting yet very meaningful..hoho..



then,let’s go to the proses kongsi cerite..sorry dear,here I do my talking alone..so,you just sit back and relax..no need to get your snack or whatever,because I gonna end it,before you become hypoglycemic..hmm..regarding your turn to talk ( I‘ll appear too pasessive if I do the talking alone..hoho.. ) it’ll come later,after I finish my talking..huhu..posessive sungguh..



Hmm..ape makanan kegemaran korang ??nasi lemak ?nasi ayam ? taufufa ?sate ayam?ha?nasik putih je,korang ni typical sungguhla..ok2..ape makanan kegemaran korang waktu pagi raye??rendang ayam?ketupat ngan kuah kacang or simply nasi putih again?xkesahla ape2 yang korang suke makan,tapi,sekarang nih,korang ade teringin nak makan ape2 tak?..ok2..tak yahla buat list..pick satu je..



Hmm..macam ramai dah kecur air liur..next,bayangkan makanan tu..rase dier..masam manis,pedas..ape rasenye?kalau boleh, bayangkan gambar korang tengah menikmati makanan tu..tangan kanan pegang sudu..tangan kiri ader garfu..dah habis bace doa makan,tinggal nak makan je..ape bau makanan tu?..ape warna pinggan korang?korang makan kat mane?sape lagi ngan korang? Sedapnye makanan tu..



Hmm..clear tak gambaran tu?



Next..cube korang imagine diri korang tengah gosok gigi..ape bau ubat gigi korang?ape rasenye ubat gigi korang?grape?strawberry?mint je ke?boooorrrinnnnggg…ape warna berus gigi korang?macam mane suasana bilik air tu?



Camne?clear tak gambar tu??



Ok..ni,nak tanya secara jujur..which image is clearer ?waktu makan tadi or waktu gosok gigi??
I bet,mesti ramai kater waktu gosok gigi..i,myself xleh bayangkan makanan tu as clear as warne my toothpaste..huhu..obviously it’s white..huhu..boring me..why is it so ? eventhough,I really kempunan for my mum asam pedas..huhu..



Maybe because gosok gigi tu lagi selalu (at least twice a day..korang?) than makan asam pedas since I am away from my home..last time was at least 2 months ago..



huhu..isn’t it clear that anything that you usually do,give you better idea about it?huhu..sekaligus,make you better on handling it..kan..



Hoho..now the thinking proses start..ape yang korang rase selau jadi kat korang?ditimpa masalah?dihina ? dipinggirkan ?exams and failure??hoho..too much negative thought here!! why ? I am an absolute positive thinker ..hmm.. Because dear,we usually don’t really care about all that good events which happen to appear in our life compared to the problems..as we always get bothered with what we didn’t get rather than being thankful with what we already had..



Huhu..dear,Allah is not an ordinary teacher..He is al-‘Alim..yang Maha Mengetahui..Allah x mengajar macam cikgu2 kat kelas..Allah ajar kiter through opposite direction..if He wants us to succeed,He’ll teach us the taste of facing failure..kalau Allah nak kiter rase bersyukur,Allah bagi kiter rase,kiter xpunya apa2..Allah nak jadikan kiter kuat,Allah bagi kiter rase lemah dulu..





Macamla gosok gigi..expert dah..jarang sekali nak terjolok anak tekak or lukakan gusi..macam tu jugakla,insya’Allah nanti,kiter expert handle masalah2 tu..walaupun datang dalam pelbagai bentuk..insya’Allah kiter akan lebih kuat..especially for those yang selalu dapat “special coaching” from Allah..



Hoho..oleh itu,kalau Allah banyak bagi halangan dalam hidup korang,mesti Allah dah arrange satu PLAN BESAR untuk korang pade mase akan datang..mungkin seorang lagi pemimpin ummah,mungkin seorang chansellor of a medical college,maybe an owner of a very successful company,and maybe also can simply be habib.no one knows..



Now,this is your turn to talk..the stage is yours..I end my talk here..



Assalamu’alaikum..

Saturday, May 10, 2008

cerita cerihik selepas exam..


“Eh,korang yang ni camne?yang tu camne plak?”

Antara soalan2 glamer depan pintu masuk dewan perikse..Macam2 jenis pertanyaan dan persoalan orang bincangkan just before masuk exam..macam2..kalau boleh semua mende pun nak bincang waktu tu jugak..tapi,ade je yang buat2 selambe je..ade yang pura2 dengar..memandangkan percentage untuk kemasukan input ketika itu sangatla rendah..malah dibawah taraf par..maka,langkah bijak yang aku ambik,buat2 pekak je..jangan sebok nak amik tahu ape yang diorang bincangkan..

biler dah sampai waktu untuk masuk exam..Semua orang melangkah masuk dewan periksa..aku pun kelam kabut masuk sekali..mencelah kat tengah2..semua melangkah dengan langkah masing2,ade yang yakin,ade yang xyakin..bile semua orang dah duduk,kertas soalan pun diedarkan..semua orang berdebar-debar..aku apatah lagi..dengan terketar-ketar (respon biase setiap kali exam..) ayat yang pertama, senget-benget ..

dalam tengah sebok cari jawapan tu,tetibe tersedarla , betapa sunyinye dalam dewan periksa..berbeza sungguh ngan kat luar tadi..hmm..semua orang sebok ngan kertas soalan dan jawapan memasing..xhirau kiri ngan kanan dah..lantakla waktu tu,kalau ade kawan2 yang xleh jawab..bukan bleh tolong pun,silap2 aku pun kena tangkap sekali..dahla dalam tu,xde buku @ orang yang boleh ditanya..nak harapkan sape?harapkan ape2 yang tahu jela..moge2 ingat..

"hmm..mane pergi keriuhan kat luar tadi??..mane gi kawan2 yang semangat ajar kawan2 lain tadi??"

Semua orang sebok ngan urusan masing2..yang penting aku boleh jawab..orang lain boleh jawab ke x,tu cerita sebelum masuk dewan periksa..begitula lebih kurang gayanye..hmm..

Biler kenang2 balik,macam tula agaknye kat padang mahsyar nanti..masing2 xhirau pasal orang lain..sebok ngan urusan sendiri je..pandai2lah nak survive waktu tu..kalau nak tolong pun,sebelum masuk padang mahsyar @ sebelum meninggalkan dunia a.k.a. sampai ajal..

Waktu tu nanti,bergantung pada amalan masing2 jela..kalau banyak amalan,(kalau banyak baca buku),insya’Allah,mudahla urusan (jawab periksa),tapi tu pun kalau ikhlas semata-mata kerana Allah.. (bolehla diibaratkan kalau ingat ape2 yang dibaca..)

Waktu kat padang mahsyar nanti pon,xde bantuan2 @ talian hayat dari orang2 yang kiter sayang @ orang2 yang kiter puja waktu kat dunia..macamla xde bantuan dalam dewan periksa..unless kalau setakat untuk mintak tambah kertas jawapn , dapatla..jawapan itself,no way!!

Macam2 manepun kat padang mahsyar ade syafaat dari rasulullah s.a.w. tercinta..tapi xtahula dapat ke tak..layak ke aku nih?..kalau layak pun,ade seorang sahabat cakap camni..

“Syafaat tu ,ibarat tampalan pada baju yang koyak..”

Tapi masalahnye,kalau dapat kain tampalan pun,tapi kalau xde baju yang nak ditampalkan,camne??

Sedarlah wahai diri yang masih bernyawa,andai tiada lagi esok untukmu..betapa ruginye diri ini,andai solat terakhirku tadi tiada khusyuk,andai syahadahku yang terakhir tadi hanya perkataan rutin yang tak terkesan dihati..ruginye diri ini,hari terakhirku berlalu sia2..



Demi masa…sesungguhnya,manusia berada dalam kerugian…kecuali yang beriman dan mereka yang beramal soleh,yang berpesan pada kebenaran dan yang berpesan pada kesabaran..
[ Al-Asr:1 – 3 ]


Thursday, May 8, 2008

rapuan seterusnye..

Salam..hmm..tetibe rase rindu plak kat arwah tok mak ngan tok bapak..hmm..apela kabarnye diorang kat alam barzakh sane??..moge2 Allah tempatkan diorang bersame-same ngan hambaNya yang soleh dan solehah..hmm..insya’Allah..

Teringat,kecik2 dulu,arwah tok mak selalu bagi makan telor separuh masak (mane xbulat cucu dier nih,huhu..)..sambil lepak2 kat depan pintu rumah dier..dalam cawan kaca bulat jernih..xtaula cawan jenis tu ade lagi tak sekarang nih..


Hmm..kalau arwah tok bapak ,setiap kali kitorangnye kereta masuk laman rumah tu,mesti die tengah sapu laman..hmm..dier memang selalu sapu laman..


Hmm..kenangan2 manis waktu kecik2 dulu..seronok bile ingat balik..Alhamdulillah,ngan adenye kenangan2 manis tu,aku membesar jadi orang yang tahu erti kasih sayang..sedeh pun adela..nak buat macam mane,semua ni hak Allah..nyawa ni pun..hmm..kadang2 kiter lupe ape yang kiter ade,sampai Allah amik balik baru sedar..hmm..semua tu MUDAH bagi Allah..


Hmm..adela satu ketika tu..arwah tok mak panggil..pastu die ajar camne nak solat sunat dhuha..bajetla..waktu tu,dalam 11 tahun kot..solat wajib pun tuang2 ,ni lagi nak solat sunat..huhu..tapi buat2 dengar jela..(bab2 buat muka konon2 berminat ni memang terer..) hmm..


Alhamdulillah,as years passed,barulah sedar betape pentingnye solat sunat dhuha..xsesia buat2 dengar waktu tu..solat dhuha,solat mintak dimudahkan rezeki..mak pesan,jangan mintak dimurahkan rezeki,tapi mintaklah dilimpahkan rezeki yang halal dan dipelihara dari rezeki yang haram..baru precise..


Hmm..memandangkan arwah tok mak pernah ajar solat dhuha,moge2 tiap kali solat dhuha,moge2 sampaila pahala kat die,dari cucu die nih..hmm..moge Allah pandang usaha yang kemetot nih..


Arwah tok bapak ,dier xbanyak cakap..hmm..dier memang pendiam..banyak boleh belajar dari kediaman dier (bukan maksud rumah eh..)hmm..orangnye penyabar..kalau kitorang balik kampong reramai,nanti boleh solat maghrib jemaah..best..dier jadi imam..pastu leh makan reramai..dari hujung dapur,ke entrance masuk dapur..maklumla keluarge kitorang memang besar..ah,bestnye!!pastu,best quality of arwah = xpernah tinggikan suara..marah pun macam xpernah Nampak..hmm..macam manela dier boleh didik diri jadi penyabar camtu sekali??banyak berlatih kot..latih diri,jangan marah..kena jadikan contoh nih..insya’Allah..


Hmm.moge ngan perkongsian satu lagi cerite merapu nih,aku dapat iktibar,arwah dapat pahala..insya’Allah..kalau korang,ade jumpe ape2 yang baik,ambikla,kalau jumpe yang xbergune,buang je..

Wednesday, May 7, 2008

burp..err..excuse me..

Hmm..hmm..hmm..


Mohle kiter cakap pasal makan..sesuatu yang orang name izzah suke buat..huhu

Makan..


Kenape kiter makan..mengikut kajian , feeding centre memang 24 jam menyebabkan kiter rase nak makan..tapi,kalau kiter semua seorang yang sehat,lepas makan,kiter sepatutnye akan rase kenyang..maka somehow,”ter”inhibitla feeding center..xyah cerite pepanjang..


Hmm..tapi macam mane,kalau x kenyang??korang pernah rase still lapar walaupun lepas makan??ala,kalau setakat makan biscuit untuk lunch,mestila lapar..ni,orang cerite lepas makan nasi!!


Hmm..percayelah korang akan rase pelik giler, kalau mende ni berlaku kat korang..huhu..pernahla satu ketika,form 5 kot..setiap kali sebelum melangkah keluar dari dewan makan (lepas makan tau..).mesti cakap kat adib (rindu giler kat ko…)..


“adib,aku lapar lagi..”


Bayangkan dah se”tray” makan masi..lapar lagi..huhu..respon adib cam besela..


“ala,ko gi je beratur lagi sekali..”


Tapi,xpernahla buat..malu giler kot..kalau aku lelaki,xkesahla kot..malu wei..tercalar maruah kaum hawa..ececeh..


Hmm..satu nikmat yang tak pernah terase,biler Allah tarik balik,baru tau rase bersyukur biler kenyang..Alhamdulillah sekejap je Allah amik balik nikmat tu..Allah dah bagi pinjam lagi sekali dah..ALHAMDULILLAH!!


Nasib baik yang dier tarik balik waktu tu,nikmat kenyang..kalau Allah tarik balik nikmat iman dan islam..nauzubillah..xtahu nak kater..xberani nak bayangkan..


Kan Allah dah bagitau,


Dan (ingatlah) ketikat Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu
bersyukur, nesacaya aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-ku), maka pasti azab-ku sangat berat” [Ibrahim:7]


Jadi marile kiter bersyukur..memandangkan ni exam week,oleh itu,mari le kiter bersyukur dengan apa2 yang Allah dah ajarkan kat kiter..walaupun sikit..moge2 Allah tambahkan lagi ilmu kiter..


p/s : makan jangan lupe baca bismillah..moge2,korang kenyang lepas makan..lepas dah kenyang jangan lupe cakap alhamdulillah..insya'Allah berkat makanan korang..lagi berkat kalau makan reramai..sharing is caring..=p

Tuesday, May 6, 2008

laporan kesesakan neuron


Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yg tidak baik, Sebelum kita mengeluh tidak punya apa-apa, Fikirkan tentang seseorg yg meminta-minta dijalanan.Hari ini sebelum kita mengeluh tentang kehidupn,
Fikirkan tentang seseorg yg meninggal terlalu cepat. Sebelum mengeluh tentang
suami atau isteri kita, Fikirkan tentang seseorg yg memohon kpd Tuhan utk
diberikan teman hidup. (Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya, maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim, maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari
beberapa kesulitan dihari kiamat. Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang
lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat.) -Hadis Riwayat
Bukhari dan Muslim

Salam..baru nak mngeluh bahawa adenye berlaku kesesakan yang teruk antara neuron2..sebab banyak giler nak kena baca (saper suruh wat keje last minute..)..huhu..sekali,bukak2 laptop,Nampak hadis ni..xjadi nak mengeluh..ni kawan kat iluvislam yang bagi..nama betul pun xtau..huhu..


Hmm..betul gak,xyahla mengeluh..coz mengeluh pun gune ATP a.k.a teenage..kalau korang cakap dalam hati,bahawa baik pegi baca buku dari wat mende ni (memandangkan banyak giler xbaca lagi~~buat pengetahuan korang ni adalah waktu untuk xmembaca buku..lepas asar..)..huhu..


Kadang2 kiter lupe bersyukur ngan ape yang kiter ader,sebab sebok sangat mengeluh kenang bende yang kiter xde..macam duduk kat india tapi sebok nak makan makanan kat Malaysia..bersyukur sikit,at least ade makanan nak makan..(aduh,terasenye diri ini..huhu)


hmm..jangan dikeluh hidup ini..insya’Allah dalam setiap kesusahan tu,ade kesenangan..Allah dah kasi tahu awal2 dah,dalam surahal-insyirah (aiye,rindu kat insyirahla pulak..huhu..rindunye kat pipi tembam dier..)


Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan..sesengguhnya bersama
kesulitan ada kemudahan..


Ayat ni xkater lepas kesusahan,ade kemudahan..tapi bersama kesusahan ade kemudahan..maknenye,susah dan mudah datang together-gather..xde mane2 datang dulu..jadi,yakinla..bahawa setiap kesusahan ade kamudahan..mungkin kiter je yang tak nampak ..


Macam tadi,susah nak paham,kak ja ade depan mata..tanya dier,Alhamdulillah paham..macam tu agaknye yang Allah kate kesusahan datang bersame kemudahan..wallahu’alam..


Minna ,gambate neh!!

Monday, May 5, 2008

cerite surau kecik..


Izzah pun rindu kat surau kecik tuh


Ni adalah response for maisarah yang cakap dier rindu surau kecik tu and luahan jiran sebelah yang jugak rindu kat surau kecik tu..


Walaupun surau tu memang kecik (xtipu,surau tu memang kecik..ni bukan cerita hyperbola..)hmm..kami kat surau tu,waktu mula2 masuk berpeluh2 solat..huih..lagi kalau bulan pose lagila.seminggu sekali basuh telekung..berpeluh giler..walaupun nasib surau tu same ngan surau2 lain waktu bulan pose..ramai waktu memule pose je..pastu,xtahule ke mane pengunjung2 yang lain..sebok buat kuih raye kot..hmm..


Kat surau kecik tu jugakla..mule kenal ngan bebudak lain kat kolej tu..kalau harapkan kat kelas,mau kenal ngan bebudak sekelas jela..kadang2 waktu bangun subuh,dengar azan dari surau tu..sejuk je rase hati..walaupun xselalu dengar pun..(yela,bangun subuh waktu orang dah habis jemaah kat surau..agaknyela..)


Between waktu maghrib ngan isya’ walaupun pengisiannye mungkinla xsehebat ceramah kat masjid2 besar..tapi kami tenang begini..kami buat ,ape yang kami termampu..walaupun kadang2 terlencong cakap pasal bende2 lain @ kadang2 poyo je nasihat orang ,dier pun xbuat gak..ish..


Makin lame kipas2 mule bertambah..jadi xla panas sangat..baru2 ni dengar,surau tu dah pasang air-cond..alhamdulillah..walaupun kami xsempat merase air-cond tu,tapi kami bersyukur..moge2 makin ramaila pengunjung surau kecik tu..hmm..


Macam2 kami buat nak ajak orang kenal agame Allah…walaupun bukan aktiviti besar,kami bangga buat aktiviti2 tu..xdela gempak giler..costnye pun xlebih rm 5000 pun..sekali jela buat aktiviti besar sikit macam tu..aktiviti2 lain,xdela banyak pakai duit pun..kadang2 kami bukak gerai..saje je kumpul duit lebih sikit..


Adela jugak kami buat tayangan..kadang2 lepas maghrib,tapi selalunye waktu muslimin gi solat jumaat..harga tiket cume 50sen je..ustaz pun gelak kat kaminye harga tiket..kami xkesah..walaupun kami buat tu,macam kelam kabut..alhamdulillah Allah mudahkan usaha kami..ade jugak yang datang..waktu tu,kami semua xde laptop lagi,kami pinjam dari admin..tapi selalunye pegi pinjam kat esther je..moge satu hari nanti Allah bukakan hati dier untuk terime Islam..esther pon xpernah kisah..huhu..thanx esther..sayang u!!


Teringat lagi,ade sekali tu,adminnye laptop xboleh connect ngan lcd..macam2 kami dah try,xleh gak..bebudak yang datang waktu tu,tunggu jugak..sampai kami terpaksa mintak diorang solat zuhur dulu.akhirnye tetap laptop estherla yang selamatkan keadaan..tanpa kami sangka bebudak tadi,tetap datang lepas solat zuhur..alhamdulillah..hmm..


Itu cerite sesekali,selalunye kami buat aktiviti yang kurang canggih je..kami buat game..banyak kalila bebudak yang datang tu,kena tipu ngan kami..huhu..bukan tipula..ade tipu daya sikit je..huhu..walaupun kadang2 yang datang turun naik numbernye,tapi Alhamdulillah,xpernah xde yang datang..kami buat tazkirah ringkas2 je..yang penting mesej tu sampai..kan islam tu mudah..


Hmm..waktu tu,kemampuan kami amat terbatas..kami mampu buat macam2..tapi sekarang ,biler kemampuan kami dah bertambah..makin kurang yang kami (izzah dan izzah ) lakukan..nak kate buat medic ni busy (x dinafikan..),tapi ade je mase nak berinternet..ade je mase nak keluar gi shopping beli baju..


Nak petik kater2 pak toi..hmm..kalau nak harapkan busy sampai bile2 pun busy..kalau nak tu seribu daya..yang xnak tu yang ade seribu macam dalih..kalau kater busy study..hei,izzah kaunye result pun xdela gempak mane..kalau gempak pun,betul2 berkat ke ilmu tu?..ilmu yang dicari setakat nak lulus exam..mak kater,kalau ilmu xde berkat xde gunenye..biarla sikit asalkan berkat..hmm..banyaknye mende dah berubah..


Saje je..cume terkenang kisah2 silam..buat renungan diri sendiri..saje letak kat sini..nak ajak korang fikir sekali..

Sunday, May 4, 2008

will you marry you?

Huhu..that’s our muhasabah topic for today..will you marry you?? Will I marry me ??

If it is meant that you meet someone who is EXACTLY like you are in the term of characteristics ,behaviours and attitudes , will you marry her or him?? me, my answer is maybe..huhu..why not definitely?? Hmm..the longer I ponder to find the answer why maybe,instead of definitely, the more likely the “maybe” turn to “maybe not” as the list is getting longer and I find a piles of bad attitudes rather than the good ones..huhu..am I gonna end up as a spinster??hmm..how bout you? Will you marry you ?

Hmm..lot to change..hijrah..yeah,that;s the word I was looking for..HIJRAH..

I need to hijrah myself , no need to reach better by today,if I can at least able to achieve less bad (just if this word exist..huhu.. ) at the end of this day,it will be a very good start for me..isn’t it?..but I have to hijrah myself by my own effort as Allah stated in holy Quran:

(this is because Allah has never changed a favor which He has conferred upon a people until they change their own condition;and because Allah is Hearing and Knowing ) (Al-Anfal 8:53)



If I dun wanna take charge to change myself,then no one will..as Allah himself will not do it for me..huhu..izzah,by hook or by crook you have to do it yourself..

Then, Allah give us this solution..turn to Him,then you may be successful.. 

(Turn towards Allah, O believers, every one of you,so that you may be successful) (An-Nur 24:31)

This is the simplest solution ever,as Allah guarantee us that we may be successful here and hereafter , as the word “so” is used.. like, read so you’ll pass your exam..(err,is it the time for me to stop now?huhu..) gonna put it to the end here..need to study,so that ,I’ll pass my exam..insya’Allah ..

Inspired by Life Is An Open Secret by Zabrina A.Bakar..

Saturday, May 3, 2008

who owns Islam?



Salamua’alaik ya nuha..semalam izzah gi dengar talk kat masjid jap..duduk bilik bukan boleh baca buku pon..malas giler.hmm..anyway . yesterday talk was entitled Who Owns Islam?? At first,I myself wonder,isn’t I am as a muslim is the owner of islam??what kind a questionla..how bout you,who you think own islam?? Muslims? Non-muslims ?

Ok,let me give you a hint..if I am the one who bake the cake,and then I ask you who owns the cake?what gonna be your answer?it must be me rite..and then,if I give the cake to you,then who owns it now?then,it yours now, rite..the matter that you wanna eat it or not,can be put aside..let say,you refuse to eat my cake,but still it is yours isn’t it??

Then,same goes to islam dear,as Allah has given islam to the all humankind,it’s up to us,either we wanna accept it or not..but still each of us is the right owner of this very deen,regardless of our belief..

Next question the speaker raised was what is your purpose of living?? For money? For status?? What is the main aim of your life? Then,he gave excellent example:let say you met someone in the train.then you ask him,where are you going to?then he answer I dunno.then,obviously if you are someone with common sense you gonna ask him this~then why are you here (in the train) ? ,and if he answer I dunno..there must be something just not right with him..no one can doubt that..

so,what is your purpose of living??
(see,how BIG impact this simple question can give to ur life..huhu)

Hmm..this question didn’t much have affect on me as I already know that I live for Him (easy to say,huh.)..but this very next question raised in my mind which matter~ do I really live for Allah?? do I drink and eat for Him?do I love you for Him ? do I study for Him? Will I able to stand proud in front of Him on the day of judgement saying that I ‘ve done enough good deeds back in my life before death?? I've done enough in my life to be labelled as a real muslim?? Can I later,happily receive my book of amal ?I’ve too much of renponsibilities to be fulfilled,a lot of work to be done to make me a real muslim..i am no better than you are..will I able to reach His Jannah ?? will I be considered as those who Allah called as al-muflihuun??

more info?? refer here~~saifulislam.com -->jiwa dai'e otak faqih

Friday, May 2, 2008

spotters



Salamua’alaik ya nuha..huhu..hari nih 26 rabiulakhir 1429 hijrah..dan hari ni jugakla berlansungnye temasya spotters..huhu..spotter yang sangat digeruni ramai..akhirnye ,dah berakhir..tinggal nak tunggu hasilnye je..stage usaha dah tamat untuk spotters..sekarang dah sampai stage doa dan tawakal..

Hmm..tadi before exam,macam2 expression ade..ade yang khusyuk menghafal,ade yang berbincang,ade yang termenung,ade yang mendengar je..yang tido je x pernah tengok lagi..sape yang boleh tido memang hebatla..huhu..aku,sambil tunggu,sebok dengar lagu..memang sure ape pun xleh masuk dah waktu tu..waktu tu,adelah stage untuk tenangkan diri..terpaksala pura2 senyum (walaupun jantung macam nak pecah pam darah)

hmm..habis xm ramai gakla yang x berpuas hati ngan soalan2 spotters,ade specimen yang xpernah tunjuk pun waktu dissection..huhu.. macam biasela,tibia je..nampak macam logic je..huhu..akhirnye adela jawapan yang ditibai tu betul..banyak gakla yang salah..huhu..padan muka..

Hmm..tapi macam mane pun,aku tetap rase bersyukurla..walaupun tak tahu jawapan tu,Alhamdulillah Allah bagi rase tenang je jawab..huhu..walaupun tibai..walaupun xtau..huhu.. alhamdulillah , xblank waktu jawab,otak yang selalu merapu nih,aktif pulak cari jawapan yang logic,memandangkan tuan dier sangatla malas menghafal..huhu..

Macam mane pun,ape yang kiter dapat adalah selari ngan ape2 yang kiter usahakan..huhu..kalau dah usahanye memain,asyik sebok ngadap internet je,resultnye begitula..huhu..ape2 pun,sape2 yang bersedih tu,jangan risau,korang tak bersendirian..huhu..rase menyesal tu ade gakla..tapi,untuk korang aku yakin korang dah usaha sedaya mungkin..jadinye no regret you guys!!

Chaiyok untuk next paper..never too late to learn..


Ya Allah,kurniakanlah kepada kami ,hafalan para rasul ,fahaman para nabi dan ilham melalui malaikat yang hampir denganMu..ya Allah berkatilah ilmu yang telah Kau ajarkan kepada kami,agar dapat kami ajarkan kepada orang lain dan dapat kami praktikkan dalam hidup kami..ameeenn..



Thursday, May 1, 2008

cerite di sebalik name..

Salamu’alaik ya nuha..hari ni izzah nak cerita pasal cerita disebalik nama izzah~nurul izzah ,waktu dulu ,adela dalam mase umur 10 tahun,my hobby was baca buku “nama2 islam dan maksudnya”..dalam tu,banyakla name kawan2 izzah yang izzah cari maksudnye..macam hafizah,anis dan memacam nama lagi..huhu..(kecik2 lagi dah terserlah hobi suka menyibuk..). dalam sebok2 membelek tu,mestial mula2 cek maksud nama sendiri dulukan..hmm..pastu kat situ dier tulis izzah maksudnye kemuliaan..uih,indah betul maksud name yang mak ayah letak.



Tengah dok berangan tu,terperasanla kat tepi nama izzah tu ade tick..macam biasela otak yang suke menyibuk ni pon wonderla,kenapa ade tick kat situ..kat nama2 lain xdela plak..setelah beberapa kali membelek buku tu (buat pengetahuan,hobi ni berterusan untuk jangka masa yang agak lama..) ,sampai satu masa tu,terjumpela beberape name yang ade tick jugak..name macam zaffirah,haziqah..hmm..waktu tu,baru ade adek lelaki je,jadi nama perempuan yang banyak2 untuk siape??


Pastu,izzah sebagai kanak2 yang asyik cakap xhenti2 nih,pegila Tanya kat mak..
“mak,kenape ade nama banyak yang tick2 ni,dalam buku ni??” sambil tunjuk buku nama tu..mak pun jawab ngan slumbernye..
“saje je,kenape??”
“xdela kak yong saje je Tanya..” aku senyap kejap..
“tapi,kenape dalam banyak2 nama tu,mak pilih name kak yong izzah??”
“oo,tu sebab..”setelah panjang lebar mak terangkan..kesimpulannye bolehla dikatakan lebih kurang macam ni..


Ceritanye,mase mak mula2 pregnantkan izzah,doctor yang attend dier waktu tu (yela,ibu mengandungkan ade check-up ),name dier Dr.Izzah
Orangnye kecik2 je, putih ,lemah lembut (bukan lemah lembab ye),soft spoken,tutup aurat (back to late 80’s susah nak jumpe orang pakai tudung)..mak kate,sejuk mata kalau dapat anak macam tu..


Pastu,dier pon berazam nak letak nama anak yang dier kandung waktu tu izzah jugak (kalau perempuanla )..moge2 jadi baik macam Dr.Izzah tu..


Akhirnye cite2 mak jadi kenyataan sebab anak tu lahir sebagai baby perempuan yang comel dan sihat (ade unsur2 perasan kat sini )


Begitula asalnye nama nurul izzah tu..insya’Allah mak,kak yong akan jadi anak yang sejuk je mata mak nak pandang..

insya'Allah, xlame lagi akan ade sorang lagi Dr.Izzah yang baik hati.tapi kali ni,name dier panjang sikit~~
Dr.Nurul Izzah Zainaldin


K,la..dat’s my story..ape pulak cerite disebalik name korang??

coordination of human body

In the human body, all the systems simultaneously work in a co-ordinated way and in full harmony for a definite purpose, namely, to keep the body alive. Even the smallest movements we do everyday, such as breathing or smiling, are outcomes of perfect co-ordination in the human body.

Inside us is an incredibly complicated and comprehensively co-ordinated network that operates without stopping at all. The purpose is the continuance of living. This co-ordination is particularly visible in the locomotive system of the body, because, for even the smallest movement, skeletal system, muscles and nervous system must work in perfect collaboration.



In order to perform a co-ordinated act, first, the organs involved in this act and their inter-relations should be known. This information comes from the eyes, the balance mechanism in the internal ear, muscles, joints and skin. Every second, billions of pieces of information are processed, evaluated and new decisions are taken accordingly. Man is not even aware of the processes accomplished in his body at dizzying speed. He just moves, laughs, cries, runs, eats and thinks. He spends no effort in performing these acts. Even for a faint smile, seventeen muscles have to work together at the same time. In order to be able to walk, fifty-four different muscles in the feet, legs, hips and back must work in co-operation.

The perfection of the co-ordination of the body will be better understood with the following example. In order just to lift the hand, the shoulder has to be bent, the front and rear arm muscles - called "triceps" and "biceps" - should be contracted and relaxed, and the muscles between elbow and wrist have to twist the wrist. In every part of the act, millions of receptors in the muscles pass on information immediately to the central nervous system about the position of the muscles. In return, the central nervous system tells the muscles what to do in the next step. Of course one is not aware of any of these processes, but just wishes to lift one's hand, and does it right away.

What happens in case of a problem in this co-ordination? Different expressions might appear on our faces when we want to smile, or we might not manage to talk or walk when we want to. However, we can smile, talk, walk anytime we want and no problems occur, because everything mentioned here is accomplished as a result of the fact of Creation which logically requires "infinite intelligence and power".

For this reason, man should always remember that he owes his being and life to his Creator, God. There is nothing for man to be arrogant or boastful about. His health, beauty or strength is not his own work, and it is not given to him eternally. He certainly will become old and lose his health and beauty. In the Qur'an, this is stated as:

Anything you have been given is only the enjoyment of the life of this world and its finery. What is with God is better and longer lasting. So will you not use your intellect?" (Surat al-Qasas: 60)

taken from http://www.harunyahya.com/en.m_article_index.php

hari terbaik.


salamu’alaik ya nuha..ader orang ketuk pintula..jap2..


tuk..tuk..tuk..
tuk..tuk..tuk..
tuk..tuk..tuk..

“ oi sabarla!! “ (xreti sabar ke aper??)


Biler bukak pintu je,aku terduduk kat depan pintu..tak sempat nak marah orang yang ketuk pintu tadi (pasal gelabah xreti sabar..)bukan nak tutup mulut yang ternganga je tak x boleh..rasenye waktu tu,jantung pun macam x berdegup ..nak telan air liur apatah lagi..aku memang terngangala..


Dier bagi salam..
“assalamualaikum..”


…..senyap je..sampai kali ke-3 baru aku jawab..tu pun dalam nada orang x cukup makan je..huhu..memang terkedu..speechless..


Lagi biler dier kater..


“saya malaikat izrail,malaikat maut..”………………..

aku nak terpengsan dengar..tapi dari gayanye,dier ni memang bukan manusia biase.. pastu,dier sambung cakap lagi..

“saya datang ni , nak cek awak buat aper..belum sampai pun ajal awak..”..ha??aku ke yang silap dengar??

“cumer selalunye saya jenguk awak jugak,cumer xdela dalam rupe macam ni..lebih kurang 70 kali sehari..”

“selalu jugakla saya tengok awak asyik tengok cerite jepun je..ala..yang pelakon dier cute tu..aper name dier??luper pulak saye..saye ingat name tu sebelum ni..”……ha??dier tau pasal ryuu..


“ah,xpelah saya singgah kejap je..insya’Allah kejap lagi saya datang balik,dalam 21 minit akan datang..tapi saya xjanjila nak datang dalam rupe macam ni lagi..oklah,saye berangkat dulu..”


“assalamualaikum..”

Lepas dier pegi..aku yang terduduk depan pintu tu..x gerak2..jantung macam nak pecah pam darah..dup..dap..dup..dap..bp tinggi sangat..palpitation..

Ya Allah biar benar..tadi tu, malaikat maut..ah,macam nak mati rasenye ..takut..xtau nak cerita kat saper..korang jela tempat aku nak bercerita..alhamdulillah,belum sampai lagi ajal aku..alhamdulillah ader maser lagi nak bertaubat..


plan !! sekarang aku kena buat plan supaya kalau dier datang balik dalam21 minit lagi,at least aku lebih bersedia..arghhh..nak buat yang maner dulu ni??

Solat??
Mengaji??
Telefon mak ayah ,mintak maap??
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Hahaha(gelak tipu..)..aku pun takut gak sambil taip cerita nih…sejuk2 gakla..ke,kipas yang kuat sangat..xkesahlah..


Ni hanya khayalan semata-mata,tapi the fact dat malaikat maut jenguk kiter 70 kali sehari tu memang betul..x tipu wooo..hmm,aku ader satu plan baik punye..rasenye plan ni boleh jalan..ni bukan plan nak lari dari mati tau!!(lagipun rasenye plan tu x wujud pun atas muke bumi nih..)..ni untuk lebih bersedia je..insya’Allah..macam ni..


Kiter tryla sedaya mungkin,dengan jiwa dah raga,bakul sekali pun xpe..


Jadikan hari ni lebih baik dari semalam,dan esok lebih baik dari hari nih..


Jadinye..kalau plan ni berjaya dijayakan..hari terakhir kiter kat atas muka bumi nih(hari malaikat izrail cabut nyawa kiter tu,nanti..) ,akan jadi hari TERBAIK dalam hidup kiterla kan?kan?


Insya’Allah..waktu tu nanti,xde aper yang kiter kesalkan(@pun kurangla penyesalan..at least..)


K,lah..sekian je..pesanan dan pengajaran besar untuk aku..kalau korang rase ader yang berguna dari khayalan aku nih..ambikla sebagai pengajaran..


p/s : izzah,ni khas untuk ko ~~

“dan besarlah KEMURKAAN ALLAH kepada mereka yang berkata mengenai sesuatu yang tidak mereka lakukan..”
As-Saff:3

ashamed of myself




Salamualaik ya nuha..
Ada satu cerita nak kongsi.satu hari tu,dek tido lambat sebab asyik sangat tengok cerita jepun,tak sedar dah terlambat tido..tapi ingat yak kesah sangatla,sebab esok bukannya ada kelas pun,lepas solat subuh,boleh qada’ tidur..(heheh,memang biasa buat pun..)
Esok pagi,waktu bangun tiba-tiba dah terang dah..ni kalau solat subuh pun,bukan lagi subuh gajah,malah boleh jadi subuh dinosaur..astaghfirullah..nak dijadikan cerita,boleh ‘ter’sambung tido lagi tu..ngantuk sangat punya pasal.bangun kali kedua,baru mampu capai tuala,pergi mandi,dan qada’ solat subuh..siap mandi dan ambil wudhu’,aku sedar bahawa tindakan sambung tido tadi,memang tak sepatutnya dilakukan..astaghfirullah..dengan hati yang sesal dengan perbuatan tadi,aku cuba ikhlaskan hati untuk solat..
Baru je sarung kain sembahyang,

tuk,tuk,tuk..
ada orang ketuk pintu..haih,siapala pagi-pagi nih..orang baru nak solat..dengan berat hati,aku buka pintu,maklumla waktu-waktu macam ni,dengan kain sembahyang,mesti nanti dia tahu aku belum solat subuh lagi..haih..
rupanya jiran sebelah,hantar sarapan(maklumla orang bujang,tak masak sarapan sendiri..heheh..)..
“oh,nak solat dhuha ke??mintak maaf ganggu..”katanya..
Aku tak mampu nak kata apa-apa..aku mampu tersenyum je..dengan pantasnya dia pun pulang,katanya tak nak ganggu aku solat..
Lepas tu..aku terduduk sebentar..dahla aku baru berusaha ikhlaskan hati untuk qada’solat subuh(belum angkat takbir pun lagi..)Al1ah dah hantar rezeki..malah menutup aibku,dengan memberi ilham kepada jiranku bahawa aku baru nak solat dhuha..
Ya Al1ah..betapa malunya diri ini..aku hina dengan dosa dek lalai dengan indahnya dunia..
terkesan di hatiku bahawa kasih sayangMu tiada penghujungnya..ya Al1ah.Engkau beri rezeki,menutup aibku, walaupun aku tak menjaga hakMu dengan sebaiknya.
Insya’Al1ah,takbir dan solatku kali ini dan seterusnya,lebih khusyuk..insya’Al1ah..


sehari sebelum pekse histo..

Salamu’alaik ya nuha..hari nih 24 rabiulakhir 1429 hijrah..hmm..ni tengah “ter”ponteng kelas..lepas dah try baca pasal pineal gland,xpaham2 gak..jadi it is decided to,tunggu je naufa @ kak ja@ sape2 yang gi kelas tadi,terangkan..ade unsur2 kemalasanla kat situ..lepas dah try baca tapi xpaham,akhirnye inilah yang berlaku..(paham2 jela..).huhu..

semalam,ye semalam petang ,lepas kitorang “siap” revise histo together-gather,izzah,kak ja ngan ziilal,pun gi primus (kedai jual baju kat manipal)~~naufa ,dier nak ym ngan family,jadi dier xikutla..

Kononnye nak temankan ziilal beli t-shirt..sampai2 kat primus,baju yang ziilal nak beli tu dah habis..jadik kitorang pon,tumpang kesianla kat ziilal..ish..xkan terus nak balikkan..datang dari jauh tu..kitorang pun pusing2la kat primus tu (perhatian~primus tu,bukannye besar mane pon.)..lepas dalam sejam kitorang pusing2 kat situ,cuaca pun dah nak bertukar gelap-dah nak masuk waktu maghrib..kitorang pon balik..

Nanti dulu,belum habis lagi izzah cerita nih..kami xla balik ngan lenggang kangkung je,setiap sorang ade satu beg plastic primus yang berisi “at least” 2 pasang seluar..huhu..ape dah jadi ngan kami nih??datang nak beli t-shirt,eh,salah pulak,izzah datang nak teman ziilal je..tanpaku sedar,aku pun “ter”shopping sekali..bukan satu,malah 2 seluar plak tu..haih..tula,orang kater kalau naksimpan duit jangan hampiri shopping complex..haih..perempuan2..(xleh gune pompuan~buruk speliingnye..)

Tu,jugak agaknye sebab ,kenapa Allah kater JANGAN HAMPIRI ZINA..sebab Allah tahu,yang manusia ni sangat suke kepada bende yang terlibat dalam zina nih..seronok ape.pegang2 tangan,cakap kiter rindu kat pakwe kiter,pakwe kiter cakap sayang kat kite..TAPI,x bermakna bende2 macam tu,boleh dibuat..sebab tu,Allah kater jauhi zina,bukan jangan berzina..Allah tahu dah awal2,kalau kiter hampiri zina tu,mesti “ter”zina..(xkirela,zina hati ke,zina mata ke.zina telinga ke..)macam kes,kitorang kat atas tu,”ter”shopping biler pegi primus..k,la..same2la kiter renungkan..hidup mane yang lagi kite kejar..hidupkatdunia yang paling lame kiter nak hidup dalam 60-70 tahun ni,atau hidup abadi kat akhirat nanti..



"Ya Allah, jadikanlah aku mencintaiMu & mencintai orang yang mencintaiMu serta mencintai amalan2 yg menyampaikan daku kepada mcintaiMu. Ya Allah, jadikanlah cintaku kepadaMu lebih daripada cintaku kepada diriku sendiri,ahli keluargaku & air yang sejuk dikala panas yang bersangatan"-H.T atTirmidzi"

p/s :rasulullah s.a.w dah berada di alam barzakh,hampir 1400 tahun,setelah hidup dimuka bumi Allah selama 63 tahun je..fikir2kanlah..