Monday, May 5, 2008

cerite surau kecik..


Izzah pun rindu kat surau kecik tuh


Ni adalah response for maisarah yang cakap dier rindu surau kecik tu and luahan jiran sebelah yang jugak rindu kat surau kecik tu..


Walaupun surau tu memang kecik (xtipu,surau tu memang kecik..ni bukan cerita hyperbola..)hmm..kami kat surau tu,waktu mula2 masuk berpeluh2 solat..huih..lagi kalau bulan pose lagila.seminggu sekali basuh telekung..berpeluh giler..walaupun nasib surau tu same ngan surau2 lain waktu bulan pose..ramai waktu memule pose je..pastu,xtahule ke mane pengunjung2 yang lain..sebok buat kuih raye kot..hmm..


Kat surau kecik tu jugakla..mule kenal ngan bebudak lain kat kolej tu..kalau harapkan kat kelas,mau kenal ngan bebudak sekelas jela..kadang2 waktu bangun subuh,dengar azan dari surau tu..sejuk je rase hati..walaupun xselalu dengar pun..(yela,bangun subuh waktu orang dah habis jemaah kat surau..agaknyela..)


Between waktu maghrib ngan isya’ walaupun pengisiannye mungkinla xsehebat ceramah kat masjid2 besar..tapi kami tenang begini..kami buat ,ape yang kami termampu..walaupun kadang2 terlencong cakap pasal bende2 lain @ kadang2 poyo je nasihat orang ,dier pun xbuat gak..ish..


Makin lame kipas2 mule bertambah..jadi xla panas sangat..baru2 ni dengar,surau tu dah pasang air-cond..alhamdulillah..walaupun kami xsempat merase air-cond tu,tapi kami bersyukur..moge2 makin ramaila pengunjung surau kecik tu..hmm..


Macam2 kami buat nak ajak orang kenal agame Allah…walaupun bukan aktiviti besar,kami bangga buat aktiviti2 tu..xdela gempak giler..costnye pun xlebih rm 5000 pun..sekali jela buat aktiviti besar sikit macam tu..aktiviti2 lain,xdela banyak pakai duit pun..kadang2 kami bukak gerai..saje je kumpul duit lebih sikit..


Adela jugak kami buat tayangan..kadang2 lepas maghrib,tapi selalunye waktu muslimin gi solat jumaat..harga tiket cume 50sen je..ustaz pun gelak kat kaminye harga tiket..kami xkesah..walaupun kami buat tu,macam kelam kabut..alhamdulillah Allah mudahkan usaha kami..ade jugak yang datang..waktu tu,kami semua xde laptop lagi,kami pinjam dari admin..tapi selalunye pegi pinjam kat esther je..moge satu hari nanti Allah bukakan hati dier untuk terime Islam..esther pon xpernah kisah..huhu..thanx esther..sayang u!!


Teringat lagi,ade sekali tu,adminnye laptop xboleh connect ngan lcd..macam2 kami dah try,xleh gak..bebudak yang datang waktu tu,tunggu jugak..sampai kami terpaksa mintak diorang solat zuhur dulu.akhirnye tetap laptop estherla yang selamatkan keadaan..tanpa kami sangka bebudak tadi,tetap datang lepas solat zuhur..alhamdulillah..hmm..


Itu cerite sesekali,selalunye kami buat aktiviti yang kurang canggih je..kami buat game..banyak kalila bebudak yang datang tu,kena tipu ngan kami..huhu..bukan tipula..ade tipu daya sikit je..huhu..walaupun kadang2 yang datang turun naik numbernye,tapi Alhamdulillah,xpernah xde yang datang..kami buat tazkirah ringkas2 je..yang penting mesej tu sampai..kan islam tu mudah..


Hmm..waktu tu,kemampuan kami amat terbatas..kami mampu buat macam2..tapi sekarang ,biler kemampuan kami dah bertambah..makin kurang yang kami (izzah dan izzah ) lakukan..nak kate buat medic ni busy (x dinafikan..),tapi ade je mase nak berinternet..ade je mase nak keluar gi shopping beli baju..


Nak petik kater2 pak toi..hmm..kalau nak harapkan busy sampai bile2 pun busy..kalau nak tu seribu daya..yang xnak tu yang ade seribu macam dalih..kalau kater busy study..hei,izzah kaunye result pun xdela gempak mane..kalau gempak pun,betul2 berkat ke ilmu tu?..ilmu yang dicari setakat nak lulus exam..mak kater,kalau ilmu xde berkat xde gunenye..biarla sikit asalkan berkat..hmm..banyaknye mende dah berubah..


Saje je..cume terkenang kisah2 silam..buat renungan diri sendiri..saje letak kat sini..nak ajak korang fikir sekali..

4 comments:

ana adalah ana said...

salam izzah..erm rupe-rupeny ramai jg yang rindu kt surau kecik tu ye..byk kenangan, byk manfaat walaupon tmptnye sgt kecik..sedih biler ingat blek..

alonq_exe said...

assalamualaikum.

50 sen.. nak gelak jugak la. haha.

busy hape medic, nak exam pun sempat ngadap internet. kwang3.

izzah said...

tahu xpe..xdela busy sangat..(ke aku yang bnyak maen??)lantakla..tapi cerite surau kecik tu,memang rase sebak gakla tulis..err..type..huhu..

ana adalah ana said...

50 sen pon ok..niat yg penting kan izzah kan?=P erm..masok 2nd year nnt baru korung tau betapa byknyer kerja..huhu