Tuesday, May 27, 2008

maen teka-teki-edited

Salamua’alaik ya nuha..memandangkan korang sume,adalah bangsa2 pemikir,meh kiter try tahap pemikirang korang..


Hmm,ada satu ketika waktu haamiim ngan alif masih kecik2 dulu ,diorang selalu mintak kakak diorang yang sorang nih bagi teka-teki.. dahla,biler habis je soalan,diorang ngan muka selumber jayanya mengatakan entah..ayat wajib diorang seterusnya,


“habis,jawapan dier ape kak yong ?”


Cis,kiter payah2 kumpul soalan,dier senang2 je nak jawapan..huhu..yang lagi best,soalan yang dah pernah tanya,xleh nak Tanya lagi..diorang ni hafal jawapan..maka, lelame , banyak gakla teka-teki merapu yang terkumpul..Nilah.antara teka-tekiyang berjaya dikumpul..


1) Banyak2 bunga,bunga apa warna hitam?
2) Banyak2 buah,buah apa yang gugur ke atas?
3) Banyak2 anak,anak apa yang kena pijak?
4) Banyak2 kotak,kotak ape yang tak boleh tutup?
5) Banyak2 mee,mee ape xboleh makan?
6) Banyak2 mee,mee ape paling berat?
7) Banyak2 bende,bende ape yang ade ditepi langsir,ditengah malam,dihujung basikal??
(bunyinye macam menakutkan..heheh.)
new clue : juga ada dihadapan lembu.fikir..
8) Banyak2 van,van ape boleh makan??
9) Kalau orang makan pisang buang kulit,orang makan kulit,buang ape?
10) Banyak2 hari,hari ape xleh potong kuku?
11) Banyak2 ikan,ikan ape ade ketiak?




Huhu..itulah antara koleksi teka-teki..hmm..korang tau x jawapannya?hoho..nantilah bagitau..lambat sikit.tryla fikir dulu.kalau korang boleh figure out sumejawapannya,korang ni,kire hebatla..heheh..


Lagipun teka-teki ni,xmenipu..hanya tipu daya je..jadikan kiter lagi kreatif..ingat senang ke nak buat soalan teka-teki?payah tau..hmm..korang ada rase diri korang makin kreatif tak?hoho..hmm..


Ade satu cerita,adalah seorang hamba Allah ni,dia tengah berdiri kat tepi jalan (kiter label dier sebagai lelaki A) .dalam dia tengah berdiri tu,datangla seorang lelaki yang dalam kesusahan,tengah kena kejar dengan orang jahat..(lelaki dalam kesusahan ni,kiter label sebagai B)..dalam berlari tu, B sempat pesan dekat A tolong rahsiakan tempat sembunyian dia..dijadiakan cerita,tak lama selepas si B menyorok , sampaila orang jahat yang kejar si B nih (kiter labelkan as si C)..si C nampak si A nih,maka,dia berlakulah perbualan di bawah..heheh..


“wahai A,ada kau Nampak B lalu kat sini tadi??baik kau bagitau,kalau x,dengan kau sekali kena!!”jerit si C


Kemudian,si A yang akal panjang nih,dia pun melangkah kebelakang setapak.then dia pun berkata,
“sepanjang aku berdiri kat sini,aku hanya Nampak kau.aku xnampak orang lain..”


Maka,selamatla si B.


Tamatla cerita..opp sabar,nak Tanya nih
1) salah ke perbuatan si A tadi?
2) Adakah si A dikira menipu tadi?


Hoho..fikir2..sambil tu,meh kiter zikir sambil fikir..
Subhanallah Alhamdulillah Lailahaillallah Muhammadur rasullullah Allahu Akbar


Okai ! dapat jawapan dah??..hmm..
pandai2..perbuatan si A memeng xsalah..sebab,selepas dia melangkah setapak kebelakang tu,dia xnampak sesiapa selain C..nampak tak..ni x menipu..hanya tipu daya yang dilakukan dengan perkataan..hmm..tak sesia main teka-tekikan..setiap yang Allah jadikan xde yang sia2..tahniah,insya’Allah,korang lebih panjang akal pada hari ini dari semalam..=)
jawapan..later..insya'Allah..korang fikir dulu..
answers!!
memandangkan rasenye xde sape berjaya complete jawab sume secara bersendirian,maka inilah jawapan2nya.tahniah,kerana mencuba walaupun mungkin xberapa jaya..heheh..xpe Allah pandang usaha,bukan pandang pada hasil..=)
1) bunga tayar
2) buah melaka
3) anak tangga
4) kotak penalti
5) mee-sai--->misai
6) mee wanton (according to its sound..heheh)
7) huruf ke-12
8) vanhauton
9) buang tebiatla..huhu..
10) harimau
11) ikan duyung..=D
p/s : saje je letak kecik..hoho..bukan dengki,saje nak buat korang rase susah sikit nak dapat jawapan.=p

6 comments:

ana adalah ana said...

(n_n)..menarik

izzah said...

salam.terime kasih.all praise goes to ALlah only.alhamdulillah. mai,mai tahu x jawapan2nya??
heheh.=)

NMZ said...

adeh, as memang kalah kalo bab teka teki nih. Hihi. Tapi teka teki tu pun satu hal, apsal la sengal sangat. Hihi :D

izzah said...

tula namanya teka-teki As..hoho.selamat mencuba.=)

kak ja said...

izzah,teka teki ape nih..misai pn ade..hehe

izzah said...

aisey kak ja.lupela isu misai ni sensitif..maap.hoho..=p