Sunday, May 11, 2008

TST ( talk,share,think )

Assalamu’alaikum..kepade pembace2 @ pengunjung @ pelayar2 internet yang happened to singgah kat my blog yang sangatla xde ape2 nih..terime kasih coz sudi nak berhenti kat sini..hmm..xsempat lagi nak greet you guys properly before..and I will,now..I think I’ve started it already..as I’ve greeted you guys with the BEST greeting ever ..ASSALAMUALAIKUM..which means “ peace be upon you “ a.k.a selamat sejahtera kepada kamu..hmm..a very simple greeting yet very meaningful..hoho..



then,let’s go to the proses kongsi cerite..sorry dear,here I do my talking alone..so,you just sit back and relax..no need to get your snack or whatever,because I gonna end it,before you become hypoglycemic..hmm..regarding your turn to talk ( I‘ll appear too pasessive if I do the talking alone..hoho.. ) it’ll come later,after I finish my talking..huhu..posessive sungguh..



Hmm..ape makanan kegemaran korang ??nasi lemak ?nasi ayam ? taufufa ?sate ayam?ha?nasik putih je,korang ni typical sungguhla..ok2..ape makanan kegemaran korang waktu pagi raye??rendang ayam?ketupat ngan kuah kacang or simply nasi putih again?xkesahla ape2 yang korang suke makan,tapi,sekarang nih,korang ade teringin nak makan ape2 tak?..ok2..tak yahla buat list..pick satu je..



Hmm..macam ramai dah kecur air liur..next,bayangkan makanan tu..rase dier..masam manis,pedas..ape rasenye?kalau boleh, bayangkan gambar korang tengah menikmati makanan tu..tangan kanan pegang sudu..tangan kiri ader garfu..dah habis bace doa makan,tinggal nak makan je..ape bau makanan tu?..ape warna pinggan korang?korang makan kat mane?sape lagi ngan korang? Sedapnye makanan tu..



Hmm..clear tak gambaran tu?



Next..cube korang imagine diri korang tengah gosok gigi..ape bau ubat gigi korang?ape rasenye ubat gigi korang?grape?strawberry?mint je ke?boooorrrinnnnggg…ape warna berus gigi korang?macam mane suasana bilik air tu?



Camne?clear tak gambar tu??



Ok..ni,nak tanya secara jujur..which image is clearer ?waktu makan tadi or waktu gosok gigi??
I bet,mesti ramai kater waktu gosok gigi..i,myself xleh bayangkan makanan tu as clear as warne my toothpaste..huhu..obviously it’s white..huhu..boring me..why is it so ? eventhough,I really kempunan for my mum asam pedas..huhu..



Maybe because gosok gigi tu lagi selalu (at least twice a day..korang?) than makan asam pedas since I am away from my home..last time was at least 2 months ago..



huhu..isn’t it clear that anything that you usually do,give you better idea about it?huhu..sekaligus,make you better on handling it..kan..



Hoho..now the thinking proses start..ape yang korang rase selau jadi kat korang?ditimpa masalah?dihina ? dipinggirkan ?exams and failure??hoho..too much negative thought here!! why ? I am an absolute positive thinker ..hmm.. Because dear,we usually don’t really care about all that good events which happen to appear in our life compared to the problems..as we always get bothered with what we didn’t get rather than being thankful with what we already had..



Huhu..dear,Allah is not an ordinary teacher..He is al-‘Alim..yang Maha Mengetahui..Allah x mengajar macam cikgu2 kat kelas..Allah ajar kiter through opposite direction..if He wants us to succeed,He’ll teach us the taste of facing failure..kalau Allah nak kiter rase bersyukur,Allah bagi kiter rase,kiter xpunya apa2..Allah nak jadikan kiter kuat,Allah bagi kiter rase lemah dulu..





Macamla gosok gigi..expert dah..jarang sekali nak terjolok anak tekak or lukakan gusi..macam tu jugakla,insya’Allah nanti,kiter expert handle masalah2 tu..walaupun datang dalam pelbagai bentuk..insya’Allah kiter akan lebih kuat..especially for those yang selalu dapat “special coaching” from Allah..



Hoho..oleh itu,kalau Allah banyak bagi halangan dalam hidup korang,mesti Allah dah arrange satu PLAN BESAR untuk korang pade mase akan datang..mungkin seorang lagi pemimpin ummah,mungkin seorang chansellor of a medical college,maybe an owner of a very successful company,and maybe also can simply be habib.no one knows..



Now,this is your turn to talk..the stage is yours..I end my talk here..



Assalamu’alaikum..

6 comments:

alonq_exe said...

Assalamualaikum. Dengan ini saya menyahut cabaran dengan menjadi pengkomen pertama.xD

Ujian, ujian, ujian. Itulah yang kita hadapi dalam hidup ini. Perkara yang memang kita tak suka, tapi kita kena jugak lalui sepanjang masa. Macam main game la, kalau nak meningkatkan level karekter kita, mesti dilatih. Lagi, lagi dan lagi.

Dan semakin tinggi level kita, semakin tinggi la jugak tahap kesukaran. Contoh, kalau korang main err.. Pokemon? Aha! Semakin jauh perjalanan korang, semakin kuat la Pokemon yang korang jumpa kat tepi jalan untuk korang belasah dan latih.

Kenapa perlukan ujian? Supaya, kita dapat kuatkan diri untuk hadapan ujian lain yang lebih kuat. Dalam kes game tadi, kita akan berlawan dengan Gym leader, yang mana skill mereka jauh lebih hebat dari trainer-trainer biasa.

Hohoh! Sekian. Justeru, saya menasihati diri pemilik blog, saya dan kawan2 sekalian, kalau ada apa jua rintangan melanda - hadapilah dia dengan tabah (Ya, gelakkan ayat skema saya). Yang penting, rahmat di sebalik ujian tu.

=D

Banyak lagi point lain, tapi biarla kawan2 lain tambah ek.

p/s: Jawapan kepada persoalan di atas...
1. Ketupat, dengan kuah kacang. Kalau ada kuih tat pun boleh juga.
2. Berus gigi kaler hijau putih, dengan ubat gigi perisa vanila. eh. colgate biasa.

huhu.

izzah said...

hoho..tepat sekali..sile2..teruskan pengembaraan pokemon anda..=p

hilmi falih said...

pokemon je la dalam kepala qamar nih.. haih... tapi, aku rasa, ubat gigi aku skrg plg comel la sepanjang karier aku menjadi penggosok gigi yg berwibawa.. warna merah, then ada cam kertas2 putih dalam dia,,.. perghhh... bukak mata pagi2, nmpk merah..hehehe..

ujian dari ALLAH???

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi? (QS. 29:2)

"Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk surga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya:"Bilakah datangnya pertolongan Allah". Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat. (QS. 2:214)".

izzah said...

=D..alhamdulillah..walaupun banyak cabaran..tapi,so far,so alhamdulillah..=)

alonq_exe said...

ooo. ko punye falih. nanti mintak sikit ar, nak rasa jugak

ana adalah ana said...

Assalamualaikum izzah..nice post =)