Thursday, December 24, 2009

rindu Egypt..

Salamu’alaik ya nuha.

Rindu Egypt..

Nape?

Hurm-ape yang rindu sangat kat Egypt tu?

Rasa2nya yang paling dirindui adalah tarbiyah kat sane kut.xyah payah2 nak gi kelas agama,kat rumah kat sane pun,tarbiyah SANGAT CANTIK.(xtaula-k0rang jumpa apa kat Egypt tu,tapi Alhamdulillah trip Ramadhan yang lepas-kami ser0n0k berukhwah dan ditarbiyah.)


us~

Tarbiyah kat rumah-


S0lat sentiasa(sila baca dengan betul-sentiasa-mungkin jugak sebab cuti) s0lat jemaah.pastu,after subuh baca mathurat kubra (baca dengan tepat-mathurat kubra-sedangkan baca mathurat sughra pun payah2-apatah lagi kubra~ ).

Kemudian,masa makan-semua makan sama2(rasa macam ada kat umah tau-h0me sick melanda-).xde nak malas2-semua kena kemas ,lepas makan.(mungkin jugak sebab tengah Ramadhan-semua lapar pada waktu yang sama-waktu buka p0se~)

Kalau ada tetamu datang-semua duduk mengadap tetamu tu,Tanya kenapa datang,cari apa?
+ pastu,kami yang entah sapa2 ni,senang je dapat tumpang tid0+makan(rasanya,kami keluarkan duit untuk makan-xsampai 50 geneh pun~) kat umah.di0rang layan macam bestfrens.(betapa di0rang memuliakan tetamu+menghargai ukhwah regardless 0f usia perkenalan tu sendiri.)


view dari rumah farhana-depan syitbi~

(kalau kat rumah manipal-ha,masuk2-pastu sambung mengadap lapt0p.huhu)

Kat rumah-dalam sibuk sembang2,di0rang s0meh0w kedengaran sangat baik-xde w0rd2 macam “cantik gila”,mereka akan kata “cantik sangat”—err,tetibe rasa macam buruk perangai,guna perkataan “gile” sebagai penekanan kepada ayat.

Kat luar pulak-

Kat Egypt-lelaki “kena” menjaga perempuan-di0rang panggil musyrif kat sane.(walaupun,waktu kami travel,kami xbawak musyrif pun,bawak tawakal je-kenal tawakal?)

---kat manipal--nak gi mane?j0mla--lelaki xde nak amik tau,perempuan pun xkuasa nak bagi tau-huhu-bawak tawakal senang-Allah sentiasa available.^^
(teringat chaper0ne kat bl0g n0’en)

Bila bertembung dengan lelaki-semua menjaga mata, tunduk je-kami pulak yang segan,patutnya,kamilah yang lagi pemalu. Huhu.kalau b0leh-xyahla jumpa di0rang ni-sungguh,xselesa.


beli tiket balik dari cair0-bantai je naufa cakap arab^^

*ada sekali tu,masa kat Tanta,balik lambat dari cair0 (buka puasa pun dalam train waktu tu),pastu 0tw gi rumah nawal-kami terserempak dengan satu kumpulan (agak2nye dalam 50 0rang) banin(pelajar lelaki) baru habis buka puasa+s0lat maghrib---rasa macam kalau b0leh muka ni hilang,t0l0ngla hilangkan-segan sangat.tapi,berjaya sedapkan hati-xpe2,malam ni last kat Tanta,lepas tu kita balik Mansurah.huhu.*

teringat pegi jaulah cair0 dengan Ustaz Mat-lepas kami dah sampai manipal balik,masa Jassi yang lepas -tengah sembang2 ngan farah dari bangal0re-rupa2nya dia pun pegi jaulah dengan ustaz Mat jugak,masa kat cair0-dan yang lagi best,Ustaz Mat kirim salam kat kit0rang thru gr0up farah,dan dengan kuasa Allah salam tersebut sampai pada kami---rasa macam dunia ni kecik je.^^

----cukup dah kut untuk melampiaskan rasa rindu kat Egypt.p0st ni,bukan nak buat sesiapa terasa atau terluka.sekadar nak bercerita.sekian.

---egypt,iA kita jumpa lagi—next time,iA,nak daki Sinai pulak.sem0ga Allah izinkan.^^

p/s:bl0g ni tetibe “terlebih” aktif plak-maknanya-tengah banyak keje la tu(sebab,biasanya kalau banyak keje-tangan ni memang gatal nak berbl0g.)

3 comments:

aMeL said...

tu la, len kali kalo dah nak maghrib tu takyah la kuar umah~ waqi' kat sane x sama ngan M'laysia... kan dah segan silu muke biru tapi hati mahu...

tapi... bestnye!!!3x
seronok la kau dpt jalan2 slalu kat semenanjung sane..

nur rakhawah said...

salam izzah
rindu mesir jgk!
InsyaAllah kita ke sana lagi k
izzah sihat? kem salam kt smua neh

salam syg dari malaysia
ummi

[doakan ummi yang bakal exam esok, lusa n khamis. jaga diri~]

izzah said...

salam.
amel-kami keluar dari awal pagila,tapi "ter"lambat balik.huhuhu.

ummi-aite,iA,kita gi lagi-next time t0gether-gather k.kit0rang kat sini,Alhamdulillah semua sihat(+bulat-hehehe.)

rindu sangat2.tunggu kit0rang sampai melaka nanti eh.<3