Wednesday, December 24, 2008

naik bas?naik auto?

Salamu’alaik ya nuha.


Hurm..nak naik bas atau naik auto?


Kalau naik bas,murah je,dalam 3 rupees (kalau dalam ringgit~20 sen).sekejap je,dah sampai rumah.xsampai lima minit pun.dan lagi best,xla terasa sangat makan asap kenderaan lain..


Kalau naik auto,xla mahal sangat.masih lagi affordable.dalam 15 rupees (~rm 1).


Tapi,selalunya ,kalau balik lunch,naik bas paling mudah kerana:

1) xyah jalan jauh2 nak ambik auto (stesyen bas lagi dekat..)

2) lagi jimat,kalau naik bas (xbaik membazir..)

3) rasa macam zaman sekolah.(sekolah rendah je,naik bas sekolah pun)~~rasa macam
muda je..huhu


Petang2 ,kalau ada hal,akan balik rumah lambat sikit..dalam pukul 5,kalau nak naik bas,kenala berebut-rebut dengan orang tempatan (tempe) ,tapi xpayahla..


Malas,nak berebut-rebut dengan diorang,naik jela auto.lagipun kalau naik auto:





1) kita xla menambah kesesakan dalam bas tu (diorang naik bas,mungkin sebab dah xde pilihan lain)

2) memberi rezeki kepada pemandu auto (mereka berusaha mencari rezeki,apa salahnya kita tolong sikit.)

3) bolehla singgah kedai sebelum sampai rumah~beli tembikai ke,pergi pejabat pos ke..=)


See people ,either way,kita boleh kumpul pahala.kalau naik bas,kita berjimat~dapat pahala kerana berusaha menggunakan duit dengan sebaiknya.kalau naik auto,dapat pahala jugak sebab dengan niat nak tolong pemandu auto.mudahkan?


Tersenyumla sambil spend duit anda,sebab setiap yang kita spend ditukar ganti dengan pahala.insya’Allah.


Macam2 manapun,insya’Allah lepas ni,kami kembali naik motor yang dah lama tersadai kat depan rumah tu.moga xmeragam lagi si ‘gedik’ tu.=)

4 comments:

Anwar aljohory said...

nak naik lembu!! boleh?

izzah said...

boleh2.silala naik lembu ke,gajah ke,kereta sorong pun xpe.

asalkan jangan naik semut dahla.rasanya memang tak bergerak.

kalau nak pilih kenderaan,biarlah yang bergerak,lambat xpe,janganlah static.

macam tu jugak ,dengan hidup ni,jangan takut lambat,takutla kalau kita static di takuk lama..

apakah?

bebel panjang plak..huhu..bla..bla.bla..

Ibnusinaputra said...

salam singah jap..

oo kt india pngil auto yer moto mcm keta 2..kami kt mesir pnggil tut tut..hehe

wani said...

ntah izzah banyak plak die jawab haha :P