Sunday, November 9, 2008

cerita gigi.

Salamu’alaik ya nuha..


Saje je nak bercerite pasal gigi,sebab lately ni banyak betul perkara2 yang berkaitan gigi..



bila anda gembira anda tunjuk gigi..


Cerita pertama:

Cerita gigi kak ja ..

kesian kak ja,dahla susah nak certain nak buat braces,lepas tu,doctor gigi tu,salah cabut gigi pulak..kami yang kat rumah,rasa macam nak saman je doctor tu,tapi nasib baaek kak ja sabar..dia kata..

”bende ah jadi,bukan boleh reverse pun..”


Cerita kedua:

Cerita gigi mereka yang dah dekat setahun pakai braces..

Mereka ni kire dah hebatla dalam bab2 menahan kesakitan dan ketidak selesaan memakai braces..yang menderita ulcer,ada yang tak bleh makan..tapi,sekarang mereka dah tak “terasa” sakit dah..alah bias tegal biasa..



kadang2 ade yang xsuke tunjuk gigi biler senyum.

Cerita ketiga..

Cerita gigi adib..

Dalam seronok kami bertiga (izzah,arep ngan adib) main pusing2 (16 tahun lepas) ,tanpa kami sedar,adib dah tercampak..ehh..heheheh..patah satu gigi depan (central incisor..)

malam tu,kami terpaksa pergi (seronok sebenarnya..hee) batu pahat—klinik gigi..adib kena operate sebab gigi dier patah,pastu akar gigi tu tertinggal kat dalam gusi..heheh..meraung-raung dier ,kami (izzah ngan arep) seronok tengok ikan besar dalam akuarium..—tanpa sedikit pun rasa bersalah..hahahha..

selepas 4 tahun ,baru tempat gigi yang tanggal tu,ade gigi tu..selama xde gigi,puasla kami terkena percikan saliva,bile cakap ngan adib..heee..(adib,jangan marah ae..)


Cerita keempat..

Mentor student project (MSP)

Petang tadi,kami pergi ke MSP presentation..ada satu project regarding MMMC’s student aawareness of personal hygiene..

Apa yang sangat memeranjatkan adalah berdasarkan statistic,2% pelajar TIDAK LANGSUNG MENGGOSOK GIGI..hopefully,diorang tipu jela..xsanggup nak jumpa doctor yang xgosok gigi..disgusting..


Cerita kelima..

Forensic medicine—boleh mengenal identity dan umur seseorang melalui gigi..

Apa yang best adalah macam mana nak detect umur..

Ada 2 jenis gigi-temporary and permanent..


Eruption of Temporary teeth-
Central incisor-upper-(6-8 mnths),lower-(7-9mnths)
Lateral incisor-upper-(7-9mnths),lower-(10-12mnths)
1st molar-12-14mnths
Canine-17-18mnths
2nd molar-20-30mnths


Eruption of permanent teeth-
1st molar-(6-7yrs)
Central incisor-(7-8yrs)
Lateral incisor-(8-9yrs)
1st bicuspid(premolar)-(9-10yrs)
2nd bicuspid-(10-11yrs)
Canine-(11-12yrs)
2nd molar(tricuspid)-(12-14yrs)
3rd molar(wisdom tooth)-(17-25yrs)


Begitula gamaknya..

Teringat makcik2 cakap kat kampong dulu2..

”budak,kalau tumbuh gigi bawah dulu,maknanya akan jadi yang jenis merendah diri..kalau tumbuh yang atas dulu,ni jenis yang berlagak..”


Hahaha..rasanya ,macam xde kaitan pun..apela makcik2 ni,dah xde cerite lain nak tipu bebudak agaknya..



macam2 manapun senyum tanpa gigi,tetap nampak lawa,kalau datangnya ikhlas dari hati.


Kesimpulannya ,ada 1001 satu cerita pasal gigi..rase nak bercerita??
ceritala..ikut sukala nak cerita ngan siapa..bercerita pun adalah satu therapy..


p/s:jangan lupe gosok gigi..bersugi tu sunat..yang lagi best lagi,kesihatan gigi anda berkait rapat dengan kesihatan jantung anda..x percaya??..percayala,kalau anda cabut gigi—viridans streptococci (sejenis microorganism) boleh masuk ke systemic circulation—next destination—jantung..kemudian,boleh menyebabkan subacute bacterial endocarditis..takut ke?? Dah2,pi gosok gigi..

3 comments:

pai_ilham al-adwa' said...

Izzah dah gosok gigi lom?hehe..yup..
entry yg bermanfaat..even ckp pasal gigi je..hehe..hebatnya ciptaan ALLAH..
syukur masih ada gigi...

kak ja said...

wah,cerita saya ada di sini..hehe..betul3x..sabar jela..bende dh jadi..lgpun,he takes all d responsibilities kan..hmm,ada hikmah nye sume ni jadi,kan?sayang izzah~ =D

izzah said...

Alhamdulillah..ade gigi lagi..yang dah xde gigi.Alhamdulillah,at least bolehla jimatkan ubat gigi..hehehhe..

sayang naufa ngan kak ja jugak. *hug*