Sunday, January 25, 2009

At-Tin (4-6)

Salamu’alaik ya nuha.Hurm~

Cuti bermula dari hari sabtu,ahad,isnin dan selasa.sempena republic day.=)

Walaupun cuti panjang tapi,kami akhirnya xkemana-mana.masing sibuk dengan macam2 perkara.ada yang kena berkawad,ada yang sibuk pindah rumah,ada yang sibuk prepare untuk exam,dan ade je yang saje2 menyebuk..~

Dalam macam kesibukan jangan lupakan mereka yang ada disekeliling kita.jangan abaikan tanggungjawab kita.(I am sure you won’t)

Tanggungjawab sebagai khalifah pilihan.

Jom sama2 kita baca surah At-Tin.(ayat 4-6)

Sungguh telah Kami menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya.kemudian Kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya. Kecuali yang beriman dan mereka yang beramal soleh,maka mereka mendapat pahala yang tiada putus-putusnya.

Pada asalnya ,secara fitrahnya manusia telah diciptakan dengan sebaik-baik penciptaan.kalau refer dari segi fizikal,manusia tu penuh dengan kebesaran Allah.dari satu system ke satu system yang lain.begitu juga dengan makhluk lain yang Allah ciptakan .tetapi dengan meyebut spesifik manusia,menunjukkan betapa Allah memberi perhatian yang lebih kepada manusia.Walaupun manusia sering kali ada membuat kesilapan2,tetapi Allah tetap meletakkan manusia tinggi disisiNya berbanding makhluk2Nya yang lain.

Seterusnya ,menurut tafsir fi ziilal,dalam surah ni,penekanan adalah lebih pada keadaan rohaniyah,yang boleh terjunam sebawah-bawahnya apabila manusia tu terkeluar dari track asal (fitrah dan Islam).sebab dari sudut jasmaniyah,manusia tidak berubah dan jatuh ketingkat sebawah-bawahnya.

4) Sungguh telah Kami menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya

Manusia telah diciptakan sebaik-baiknya dari sudut jasmani dan keadaan semulajadinya.

5) kemudian Kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya

Apabila dia menyeleweng dari fitrah dan track yang Allah dan tunjukkan,dan setelah dia diberi kebebasan untuk memilih salah satu dari 2 jalan(jalan kebaikan atau jalan kejahatan)

6) Kecuali yang beriman dan mereka yang beramal soleh

Merekalah yang kekal di atas fitrah yang lurus,kemudian mereka lengkapkan fitrah mereka dengan iman dan amalan2 soleh,dan terus meningkat terus ke peringkat yang sempurna yang diperuntukkan untuk mereka ,sehingga berakhir dengan kehidupan yang sempurna di akhirat.

6)..maka mereka mendapat pahala yang tiada putus-putusnya.


Semoga kita kekal dalam fitrah,dan sama2 meningkatkan diri ke peringkat yang lebih tinggi.sama2 menjadikan hari ini lebih baik dari semalam.

Mulakan dengan bismillah ,dan akhiri dengan Alhamdulillah.

Satu langkah yang mampu membantu mengingatkan kita agar sentiasa berbuat kebajikan dan menjauhi kemungkaran.kalau rasa nak buat jahat,baca bismillah dulu.atau kalau dah terbuat jahat,akhiri dengan Alhamdulillah.apa agaknya yang kita rasa?

=)p/s:post dah habis disiapkan,Alhamdulillah.=)

No comments: