Saturday, January 17, 2009

umat terbaik zaman ini.

Salamu’alaik ya nuha.

Surah Ali Imran:110

Kamu(umat Islam),adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia,(kerana kamu) menyuruh (berbuat) yang makruf dan mencegah dari yang mungkar,dan beriman kepada Allah...

Kita UMAT TERBAIK?

Ya,kita adalah UMAT TERBAIK.

Kita adalah umat terbaik andai kita memenuhi ciri2 UMAT TERBAIK:

1) menyuruh kepada yang makruf
2) mencegah yang mungkar
3) beriman kepada Allah.

Andai kita memenuhi ketiga-tiga criteria,belum cukup mengiktiraf diri sebagai UMAT TERBAIK,sebab seorang diri kita xla dikira satu umat.mungkin boleh jadi orang yang terbaik.namun,apalah sangat yang dapat dilakukan oleh seseorang yang terbaik,andai kita seorang je yang baik.

Kalau dianalogikan dalam badan manusia(kerana umat Islam diibaratkan bagai satu jasad),bolehlah dianalogikan seperti semua organ rosak tetapi,hati manusia tu memang terbaik(sihat).berapa lama sangatla manusia tu boleh bertahan.lebih2 lagi dalam keadaan terdesak.

Fahamkan?

Jadi,adalah penting untuk menjadi UMAT TERBAIK bersama-sama dengan orang lain.=)menjadi UMAT TERBAIK bersama-sama yang lain.insya'Allah.

semoga Allah mudahlan jalan kita menjadi UMAT TERBAIK.

Ya Allah limpahkanlah kesabaran kepada kami,kukuhkanlah langkah kami,dan bantulah kami terhadap mereka yang kafir.

Ya Allah ,hancurkanlah mereka yang zalim terhadap hamba-hambaMu,goyahkanlah kesatuan mereka,kucar-kacirkan barisan mereka,takutkanlah hati mereka,lemahkanlah langkah mereka.

Ya Allah,tepatkanlah sasaran mujahidinMu,tetapkanlah langkah mereka,tenangkan hati mereka ,kukuhkanlah keimanan mereka,dan menangkanlah mereka.

Ameen.

2 comments:

As said...

moga dipermudahkan untuk kita, dan kemahuan kita, menjadi ummat yang terbaeeek.

izzah said...

insya'Allah.=)