Saturday, January 3, 2009

berubah~azam tahun baru

Salamu’alaik ya nuha.

Berubah,bukan mudahkan..

Dari sesuatu yang biasa kepada sesuatu yang luar biasa.=)

Sempena dengan tahun baru Hijrah dan Masihi ,ramai yang berazam..macam2 yang hendak diubah.Alhamdulillah.

Macam mana kita nak memastikan apa-apa yang kita azamkan akan berjaya kita capai?

1)tetapkan apa yang ingin kita ubah

2)tuliskan-sebagai satu reminder

3)usaha untuk mencapai cita2 kita

4)berdoa agar dimudahkanNya.


Dalam hal menentukan apa yang ingin kita ubah,kadang2 apa yang ingin kita capai xrealistik dari rangka masa dan keadaan.

Jadinya,dalam memilih azam,kita hendaklah menjadikan reality sebagai ukuran.

Contohnya,saya akan belajar untuk memasak.bukan,saya akan jadi salah satu chef terkemuka dalam masa satu tahun.(bolehla kalau quit medic~rasenyela..actually masih rasa impossible)


Tuliskan~kenapa ye?

manusiakan pelupa.dengan menulis azam kita (tambah2 lagi kalau kita tampalkan kat tempat yang memang kita akan baca),moga2 kita lagi ingat.macam apabila kita nak hafal formula2 bila dah dekat2 exam.gunakan semua panca indera untuk bergerak ke arah mencapai azam tahun baru.mata-dengan melihat,tangan-dengan menulis,telinga-dengan mendengar,mulut-dengan membaca.kerahkan semua sekali.the more the merrier.


Kemudian ,dah tetapkan azam,usaha.

Usaha pun kena rangka .mulakan dari yang mudah dan simple.moga2 kejayaan2 kecil,jadikan kita lebih bersemangat.contohnya~masakla sup sayur atau goreng telur.biasakan diri dengan suasana baru(dapur dan stove) . janganla terus nak belajar masak rendang siap dengan ketupat sekali.



lepas dah tetapkan azam,usaha sungguh2~moga terus maju.walau susah,walau payah.

Akhir sekali,doa.moga Allah mudahkan urusan kita.moga Allah tetapkan kita dengan azam kita,teguhkan hati kita~tak berbelah bagi.=)

2 comments:

ShapiQ said...

salam'alaik cik izzah : )

salam maal hjirah 1430H & thun baru 2009...
smoga apa2 impian & cita2 anda tercapai...
selamat belaja memasak laa ye~
kang dah terer masak bole laa bg sy makan...
hehehe

take care~

izzah said...

w'salam to ShapiQ.

insya'Allah apa2 yang dicita-citakan berjaya dicapai.

err..belajar memasak,tu contoh je.

=)

semoga kita semua sentiasa dalam lindunganNya.